Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż świeżo kupionego, nie przerejestrowanego auta

Featured Replies

Napisano

Panowie, mam zawiłe pytanie. Jutro co prawda zadzwonię do wydziału komunikacji, ale wolałbym uprzednio się przygotować.

Taka historia.

Auto jest używane przez pracownika firmy, który może odkupić je po bardzo korzystnej cenie (sporo poniżej wartości rynkowej).

Następnie człowiek ten chce to auto sprzedać mnie (po równie atrakcyjnej cenie). zlosnik.gif

Czy ten miły człowiek musi to auto rejestrować na siebie? Czy wystarczy jeśli udam się z dwiema umowami kupna-sprzedaży (1. on od firmy oraz 2. ja od niego) do mojego wydziału komunikacji, czy też on musi uprzednio auto zarejestrować na siebie? (w tym wypadku będziemy kombinować, żeby kupić to na moje nazwisko, ale tu może być trudniej, bo oficjalna cena rynkowa jest wyższa).

Napisano

nie, nie musi rejestrować, jedyne co to opłata skarbowa

Ty przy rejestracji załatwiasz wszystko, u mnie były do tego potrzebne zawsze oryginały umów kupna-sprzedaży

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj, że od różnicy pomiędzy ceną zakupu a sprzedaży kolega będzie musiał zapłacić podatek. Nic

> w przyrodzie nie ginie.

A jeśli cena zakupu i sprzdaży jest jednakowa? Akurat kupujący to osoba z rodziny (nie mafijnej) wink.gif więc nie zależy mu na obdarciu mnie ze skóry.

Napisano
  • Autor

> nie, nie musi rejestrować, jedyne co to opłata skarbowa

> Ty przy rejestracji załatwiasz wszystko, u mnie były do tego potrzebne zawsze oryginały umów

> kupna-sprzedaży

Dzięki! smile.gif Tak pro forma potwierdziłem dziś telefonicznie w wydziale komunikacji to co napisałeś.

Napisano

to ja tutaj zapytam, żeby nie zaśmiecać i nie pisać nowego wątku:

Sytuacja teoretyczna:

- ktoś kupuje auto, ale po 29 dniach sprzedaje je komuś z rodziny

- ta osoba z rodziny po 29 dniach sprzedaje auto znów poprzedniej osobie

- proceder się powtarza w kółko

- jak wyglądają wtedy sprawy ubezpieczenia, koszty (przyjmujemy że auto ma wartość poniżej 1000 zł lub powyżej (dwie możliwości))

- czy taki proceder jest dozwolony prawnie

Napisano

> to ja tutaj zapytam, żeby nie zaśmiecać i nie pisać nowego wątku:

> Sytuacja teoretyczna:

> - ktoś kupuje auto, ale po 29 dniach sprzedaje je komuś z rodziny

> - ta osoba z rodziny po 29 dniach sprzedaje auto znów poprzedniej osobie

> - proceder się powtarza w kółko

> - jak wyglądają wtedy sprawy ubezpieczenia, koszty (przyjmujemy że auto ma wartość poniżej 1000 zł

> lub powyżej (dwie możliwości))

> - czy taki proceder jest dozwolony prawnie

Nie ma znaczenia czy bedzie to 29 dni czy rok, czy 3 lata. Ja na ten przyklad od dwoch lat mam malucha, do ktorego mam 3 umowy wsteczne w sumie na jakies 4 lata od daty nabycia i nie zamierzam go przerejestrowywac na siebie. W dowodzie rejestracyjnym jest pierwszy wlasciciel samocodu i na niego wykupilem juz dwukrotnie ubezpieczenie OC po stawkach z jego regionu, bo OC akurat musisz meic.

Napisano

> Nie ma znaczenia czy bedzie to 29 dni czy rok, czy 3 lata. Ja na ten przyklad od dwoch lat mam

> malucha, do ktorego mam 3 umowy wsteczne w sumie na jakies 4 lata od daty nabycia i nie

> zamierzam go przerejestrowywac na siebie. W dowodzie rejestracyjnym jest pierwszy wlasciciel

> samocodu i na niego wykupilem juz dwukrotnie ubezpieczenie OC po stawkach z jego regionu, bo

> OC akurat musisz meic.

A poprzedni właściciel pojazdu o tym wie? Nie chcę krakać ale w przypadku kolizji nie zaoszczędzisz a wydasz sporo więcej i to swojej kasy.

Napisano

> A poprzedni właściciel pojazdu o tym wie? Nie chcę krakać ale w przypadku kolizji nie zaoszczędzisz

> a wydasz sporo więcej i to swojej kasy.

A co ma od tego poprzedni wlasciciel, skoro nie figuruje w wydziale komunikacji ani na polisie OC? Malo tego, wlasciciel przed nim rowniez nie.

Napisano

> A co ma od tego poprzedni wlasciciel, skoro nie figuruje w wydziale komunikacji ani na polisie OC?

> Malo tego, wlasciciel przed nim rowniez nie.

To jak wykupiłeś na niego skoro nie figuruje w polisie, jeśli dowód jest na niego to jak nie figuruje w WK?

W przypadku kolizji wyjdzie, ze masz lewe dokumenty i brak polisy

Napisano

> To jak wykupiłeś na niego skoro nie figuruje w polisie, jeśli dowód jest na niego to jak nie

> figuruje w WK?

> W przypadku kolizji wyjdzie, ze masz lewe dokumenty i brak polisy

Czytamy ze zrozumieniem - 4 umowy KS wstecz. W DR i na polisie OC figuruje pierwszy wlasciciel. Od niego ktos kupil samochod, pozniej go sprzedal nastepnej osobie, ta osoba wykupila polise OC na goscia z DR, nastepnie samochod kupila kolejna osoba, a nastepnie ja i wykupilem polise OC na wlasciciela figurujacego w DR. Samochod wciaz jest zarejestrowany na pierwszego wlasciciela i polisa wykupiona na pierwszego wlasciciela. Jego nastepcy, a moi poprzednicy nie figurowali w DR ani w WK z tego powodu. Tym bardziej na OC, poniewzz nei figurowali w DR. Zlapal?

A dokumenty sa jak najbardziej prawe hehe.gif

Napisano

> Czytamy ze zrozumieniem - 4 umowy KS wstecz. W DR i na polisie OC figuruje pierwszy wlasciciel. Od

> niego ktos kupil samochod, pozniej go sprzedal nastepnej osobie, ta osoba wykupila polise OC

> na goscia z DR, nastepnie samochod kupila kolejna osoba, a nastepnie ja i wykupilem polise OC

> na wlasciciela figurujacego w DR. Samochod wciaz jest zarejestrowany na pierwszego wlasciciela

> i polisa wykupiona na pierwszego wlasciciela. Jego nastepcy, a moi poprzednicy nie figurowali

> w DR ani w WK z tego powodu. Tym bardziej na OC, poniewzz nei figurowali w DR. Zlapal?

> A dokumenty sa jak najbardziej prawe

Czyli zgodnie z DR właścicielem jest nadal tamten gość. OK, a kupując polisę podpisujesz się Ty czy nadal "tamten gość"?

Kto jest w polisie jako właściciel a kto jako ubezpieczający i kto podpisał jako ubezpieczający?

Jaką masz datę na "umowie" a jaką na polisie OC?

Napisano

> Czyli zgodnie z DR właścicielem jest nadal tamten gość. OK, a kupując polisę podpisujesz się Ty czy

> nadal "tamten gość"?

> Kto jest w polisie jako właściciel a kto jako ubezpieczający i kto podpisał jako ubezpieczający?

> Jaką masz datę na "umowie" a jaką na polisie OC?

Majac umowe kupna jesteś właścicielem, a czy w dowodzie jesteś czy nie to już inna sprawa. OC możesz wykupić wtedy na siebie na podstawie umowy.

Napisano

> Majac umowe kupna jesteś właścicielem, a czy w dowodzie jesteś czy nie to już inna sprawa. OC

> możesz wykupić wtedy na siebie na podstawie umowy.

zgadza się

trudno jednak mieć umowę z wczoraj, a OC wykupione na podstawie tej umowy od stycznia, nie?

już lepiej wozić ze sobą umowę użyczenia z przed paru lat niż lipną umowę kupna

Napisano

> Czyli zgodnie z DR właścicielem jest nadal tamten gość. OK, a kupując polisę podpisujesz się Ty czy

> nadal "tamten gość"?

> Kto jest w polisie jako właściciel a kto jako ubezpieczający i kto podpisał jako ubezpieczający?

> Jaką masz datę na "umowie" a jaką na polisie OC?

Ciaglosc OC jest caly czas i jest na goscia z DR. Na polisie jest rubryka Podpis Ubezpieczajacego i tam podpisuje sie ja, zas polisa wypelniona jest na osobe z DR i jest to zgodne z prawem.

Jaki widzisz zwiazek pomiedzy osoba ubezpieczajaca a data na umowie? Umowe KS mam jak przystalo na umowe KS - dane sprzedajacego i kupujacego oraz przedmiot umowy. Nie ma powodow do brania slowa umowa w cydzyslow.

Napisano

> zgadza się

> trudno jednak mieć umowę z wczoraj, a OC wykupione na podstawie tej umowy od stycznia, nie?

> już lepiej wozić ze sobą umowę użyczenia z przed paru lat niż lipną umowę kupna

jest i na to patent zlosnik.gif

Napisano

> Ciaglosc OC jest caly czas i jest na goscia z DR. Na polisie jest rubryka Podpis Ubezpieczajacego i

> tam podpisuje sie ja, zas polisa wypelniona jest na osobe z DR i jest to zgodne z prawem.

> Jaki widzisz zwiazek pomiedzy osoba ubezpieczajaca a data na umowie? Umowe KS mam jak przystalo na

> umowe KS - dane sprzedajacego i kupujacego oraz przedmiot umowy. Nie ma powodow do brania

> slowa umowa w cydzyslow.

Jeśli masz spisaną umowę to w ciągu 14 dni trzeba ją zgłosić do US, w ciągu 30 dni przerejestrować auto i przekalkulować OC lub zrzec się polisy i wykupić nową.

Czy to aż takie znaczące kwoty, żeby cwaniaczyć?

Na jakiej podstawie wykupiłeś OC, masz umowę użyczenia?. To, że agent nie spytał to nic nie znaczy, oni tylko składke przyjmują i prowizję inkasują. Schody z TU mogą się zacząć przy kraksie.

Jak wyjdzie na jaw, że nie zgłosiłeś umowy do US, to też mogą poprosić o PCC i zaległe odsetki, chyba, że malacza kupiłeś za mniej niż 1000zł.

Napisano

> Ciaglosc OC jest caly czas i jest na goscia z DR. Na polisie jest rubryka Podpis Ubezpieczajacego i

> tam podpisuje sie ja, zas polisa wypelniona jest na osobe z DR i jest to zgodne z prawem.

> Jaki widzisz zwiazek pomiedzy osoba ubezpieczajaca a data na umowie? Umowe KS mam jak przystalo na

> umowe KS - dane sprzedajacego i kupujacego oraz przedmiot umowy. Nie ma powodow do brania

> slowa umowa w cydzyslow.

mandaty też przychodzą na niewinnego człowieka który dawno sprzedał auto czy każdy z następnych właścicieli brał na siebie?

a czy Towarzystwo Ubezpieczeniowe wie, że bezprawnie wykorzystujecie nienależne wam zniżki?

Aha i tu mamy przykład, co niektórzy mogą zrobić z naszymi danymi osobowymi bez naszej wiedzy nie mając na to żadnej zgody ani prawa.

Napisano

> jest i na to patent

jakieś inne oszustwo?

Napisano

> Jeśli masz spisaną umowę to w ciągu 14 dni trzeba ją zgłosić do US, w ciągu 30 dni przerejestrować

> auto i przekalkulować OC lub zrzec się polisy i wykupić nową.

Nie trzeba zrzekac sie polisy OC. Wszystko zalezy co mowi sma umowa KS. Nie podlegam tez obowiazkowi zgloszenia umowy KS do US

> Czy to aż takie znaczące kwoty, żeby cwaniaczyć?

Dlaczego twierdzisz, ze to cwaniakowanie? Przerejestrowanei samochodu to koszt rowny polowie jego wartosci. Tez chetnie bys go przerejestrowywal ze swiadomoscia, ze zaraz bedziesz go sprzedawal?

> Na jakiej podstawie wykupiłeś OC, masz umowę użyczenia?.

Na podstawie obowiazkowego posiadania ciaglosci OC. Poza tym platnosc dokonywalem miesiac po terminie i nie zmienilo to absolutnie niczego, poniewaz polisa nei zostala wypowiedziana przez pierwtonego wlascciiela, wiec obowiazywala juz nastepnego dnia po zkonczeniu poprzedniej.

> To, że agent nie spytał to nic nie znaczy,

> oni tylko składke przyjmują i prowizję inkasują. Schody z TU mogą się zacząć przy kraksie.

> Jak wyjdzie na jaw, że nie zgłosiłeś umowy do US, to też mogą poprosić o PCC i zaległe odsetki,

> chyba, że malacza kupiłeś za mniej niż 1000zł.

Wartoc malucha na umowie jest ponizej 1000zl, wiec nie podlegam obowiazkowi zgloszenia do US i wypelniania PCC. Posiadam umowe KS samochodu oraz wykupiona polise OC (na wlasciciela z DR oczywiscie),. Dlaczego mialyby byc schody jesli dokumentowo wszystkie formalnosci sa spelnione, samochod posiada wazne BT, aktualna polise OC bez przerw, ja zas dysponuje aktualna umowa KS, na ktora powinienem przerejestrowac samochod, ale nei ma zadnych konsekwencji z tytulu niewykonania tegoz. Takie mamy prawo i nie widze niz zlego w jego swiadomym wykorzystaniu.

PS. Znizki mam takie same jak pierwotny wlascciel, czyli maksymalne.

Napisano

> Nie trzeba zrzekac sie polisy OC. Wszystko zalezy co mowi sma umowa KS. Nie podlegam tez

> obowiazkowi zgloszenia umowy KS do US

> Dlaczego twierdzisz, ze to cwaniakowanie? Przerejestrowanei samochodu to koszt rowny polowie jego

> wartosci. Tez chetnie bys go przerejestrowywal ze swiadomoscia, ze zaraz bedziesz go

> sprzedawal?

> Na podstawie obowiazkowego posiadania ciaglosci OC. Poza tym platnosc dokonywalem miesiac po

> terminie i nie zmienilo to absolutnie niczego, poniewaz polisa nei zostala wypowiedziana przez

> pierwtonego wlascciiela, wiec obowiazywala juz nastepnego dnia po zkonczeniu poprzedniej.

> Wartoc malucha na umowie jest ponizej 1000zl, wiec nie podlegam obowiazkowi zgloszenia do US i

> wypelniania PCC. Posiadam umowe KS samochodu oraz wykupiona polise OC (na wlasciciela z DR

> oczywiscie),. Dlaczego mialyby byc schody jesli dokumentowo wszystkie formalnosci sa

> spelnione, samochod posiada wazne BT, aktualna polise OC bez przerw, ja zas dysponuje aktualna

> umowa KS, na ktora powinienem przerejestrowac samochod, ale nei ma zadnych konsekwencji z

> tytulu niewykonania tegoz. Takie mamy prawo i nie widze niz zlego w jego swiadomym

> wykorzystaniu.

> PS. Znizki mam takie same jak pierwotny wlascciel, czyli maksymalne.

Umowa KS obecnie nic nie mówi o OC bo zgodnie z ustawą przechodzi ona na nowego właściela. Jest jedynie możliwość rezygnacji i wykupienia OC gdzie indziej.

Jeśli OC przechodzi na nowego właściela to w ciągu 30 dni trzeba je przekalkulować na uprawnienia nowego właściciela. Tego nie dopełniłeś i przy szkodzie z Twojej winy wyjdzie to na jaw. TU wtedy poprosi Cię o przekalkulowanie i być może zarząda odsetek.

Co do reszty masz rację. Przepis mówi o konieczności przerejestrowania jednak nie nakłada sankcji za niedopełnienie i tu jesteś bezkarny.

Napisano

> Umowa KS obecnie nic nie mówi o OC bo zgodnie z ustawą przechodzi ona na nowego właściela. Jest

> jedynie możliwość rezygnacji i wykupienia OC gdzie indziej.

> Jeśli OC przechodzi na nowego właściela to w ciągu 30 dni trzeba je przekalkulować na uprawnienia

> nowego właściciela. Tego nie dopełniłeś i przy szkodzie z Twojej winy wyjdzie to na jaw. TU

> wtedy poprosi Cię o przekalkulowanie i być może zarząda odsetek.

Roznica bedzie kilku / nastu zlotych, bo pojemnosc mala i znizki maksymalne i u starego wlasciciela i u mnie.

Napisano

> Roznica bedzie kilku / nastu zlotych, bo pojemnosc mala i znizki maksymalne i u starego wlasciciela

> i u mnie.

Zdaję sobie z tego sprawę. Faktycznie główny koszt to będzie przerejestrowanie.

Ale przynajmniej nie chwal się głośno bo przepisy naciągnąłeś.

Napisano

> Zdaję sobie z tego sprawę. Faktycznie główny koszt to będzie przerejestrowanie.

> Ale przynajmniej nie chwal się głośno bo przepisy naciągnąłeś.

Zdaje sbie rowneiz z tego sprawe, ale jesli moge nie wydawac 200zl za przerejestrowanie bez zadnch konsekwencji to dlaczego mam je wydawac grinser006.gif

Napisano

> Zdaję sobie z tego sprawę. Faktycznie główny koszt to będzie przerejestrowanie.

tylko nawet przy maksymalnych zniżkach stawkę ubezpieczenia różnicuje się ze względu na wiek osoby ubezpieczającej i miejsce zamieszkania... a to może być różne.

> Ale przynajmniej nie chwal się głośno bo przepisy naciągnąłeś.

nazywajmy rzeczy po imieniu... przepisy złamał. hmm.gif

Napisano

> tylko nawet przy maksymalnych zniżkach stawkę ubezpieczenia różnicuje się ze względu na wiek osoby

> ubezpieczającej i miejsce zamieszkania... a to może być różne.

> nazywajmy rzeczy po imieniu... przepisy złamał.

nie wiem nawet czy to nie podchodzi pod poświadczenie nieprawdy, bo w polisie OC widnieje nieprawdziwy właściciel

Napisano

> nie wiem nawet czy to nie podchodzi pod poświadczenie nieprawdy, bo w polisie OC widnieje

> nieprawdziwy właściciel

A nieprawda. Poki w DR jest wpisany dany wlasciciel to musi on posiadac OC. Dopiero po zarejestrowaiu na siebie musialbym wykupic polise na siebie. W innym przypadku powoduje problemy pierwotnemu wlascicielowi, gdyz nie moge za niego wypowiedziec polisy OC, a wykupujac na siebie (na ktore auto???) on musialby zaplacic za przedluzenie swojej. Nestety przepisy mamy tak dziwnie skonstruowane ze polisa OC przypisana jet do wlascicielo-samochodu, a nie uzytkownika.

Od dawna mowie, ze polisa OC powinna byc przypisana do kazdego posiadacza prawa jazdy, a nie samochodu. Bo majac 4 samchody dlaczego mam placic 4 polisy, skoro na raz wszystkimi nie pojade? A tak nawet pozyczajac komus samchod ubezpieczony on by byl polisa OC osoby go uzytkujacej i w przypadku dzwona ona pokrywalaby wszystkie szkody (a doladnie jej polisa).

Oczywiscie jest to wbrew zadowoleniu firm ubezpeiczeniowych, bo stracilyby wieeeele skladek. Powiedzmy ze AC, ktore jest dobrowolne mogloby byc przypisane do danego samochodu. Ale nie OC.

Napisano

> tylko nawet przy maksymalnych zniżkach stawkę ubezpieczenia różnicuje się ze względu na wiek osoby

> ubezpieczającej i miejsce zamieszkania... a to może być różne.

> nazywajmy rzeczy po imieniu... przepisy złamał.

To moze troche prowokacyjnie podyskutuje jakie przepisy, skoro nie mam daty zawarcia umowy KS?

Napisano

> A nieprawda. Poki w DR jest wpisany dany wlasciciel to musi on posiadac OC. Dopiero po

> zarejestrowaiu na siebie musialbym wykupic polise na siebie. W innym przypadku powoduje

> problemy pierwotnemu wlascicielowi, gdyz nie moge za niego wypowiedziec polisy OC, a wykupujac

> na siebie (na ktore auto???) on musialby zaplacic za przedluzenie swojej. Nestety przepisy

> mamy tak dziwnie skonstruowane ze polisa OC przypisana jet do wlascicielo-samochodu, a nie

> uzytkownika.

w sumie trudno się nie zgodzić, status prawny pojazdu jest niewyjaśniony, a w zasadzie jest on nadal własnością poprzedniego właściciela

> Od dawna mowie, ze polisa OC powinna byc przypisana do kazdego posiadacza prawa jazdy, a nie

> samochodu. Bo majac 4 samchody dlaczego mam placic 4 polisy, skoro na raz wszystkimi nie

> pojade? A tak nawet pozyczajac komus samchod ubezpieczony on by byl polisa OC osoby go

> uzytkujacej i w przypadku dzwona ona pokrywalaby wszystkie szkody (a doladnie jej polisa).

> Oczywiscie jest to wbrew zadowoleniu firm ubezpeiczeniowych, bo stracilyby wieeeele skladek.

> Powiedzmy ze AC, ktore jest dobrowolne mogloby byc przypisane do danego samochodu. Ale nie OC.

tu zgadzam się całkowicie

Napisano

> Od dawna mowie, ze polisa OC powinna byc przypisana do kazdego posiadacza prawa jazdy, a nie

> samochodu. Bo majac 4 samchody dlaczego mam placic 4 polisy, skoro na raz wszystkimi nie

> pojade?

więc spójrzmy na tą propozycję inaczej. Są cztery osoby w rodzinie i jeden samochód. Wszystkie 4 posiadają prawa jazdy. Twoja propozycja powoduje iż tych czworo użytkowników musi wykupić cztery polisy. Szczerze to wolę polisę OC przypisaną do pojazdu.

A idąc dalej i globalizując... skoro chcesz przypisać polisę każdemu posiadaczowi prawa jazdy to również tym którzy jeżdżą samochodem raz na kilka lat, lub dopiero zrobili i nie mają jeszcze pojazdu?

Napisano

> więc spójrzmy na tą propozycję inaczej. Są cztery osoby w rodzinie i jeden samochód. Wszystkie 4

> posiadają prawa jazdy. Twoja propozycja powoduje iż tych czworo użytkowników musi wykupić

> cztery polisy. Szczerze to wolę polisę OC przypisaną do pojazdu.

> A idąc dalej i globalizując... skoro chcesz przypisać polisę każdemu posiadaczowi prawa jazdy to

> również tym którzy jeżdżą samochodem raz na kilka lat, lub dopiero zrobili i nie mają jeszcze

> pojazdu?

Oczywiscie. Poprzez domniemanie checi prowadzenia pojazdu przez osobe posiadajaca prawo jazdy. Inaczej mowiac kierowcow praktykow. Dzieki temu osoby, ktore posiadaja prawo jazdy dla samego posiadania nie beda go robily i nie stwrzaly zagrozenia wyjezdzajac na ulice od wielkiego dzwonu. Poza tym analizujac twoj przyklad, czy osoby posiadajace prawo jazdy uzytkuja tylko i wylacznie ten jeden samochod i nigdy nie zdazylo sie im prowadzic zaden inny? Jesli chca jezdzic, musza sie ubezpieczyc.

Ale globalnie jest to lepsze rozwiazanie. Nie ma wtedy watpliwosc z czyjej polisy likwidowac szkode jesli sie jest sprawca - zawsze z uzytkujacego samochod i sprawcy w danej chwili.

Napisano

> nie, nie musi rejestrować, jedyne co to opłata skarbowa

> Ty przy rejestracji załatwiasz wszystko, u mnie były do tego potrzebne zawsze oryginały umów

> kupna-sprzedaży

A może być jakieś notarialne potwierdzenie takiej umowy?

Jeśli tak to może ktoś wie ile takie kosztuje, bo przecież nie oddam kupującemu mojej umowy jedynej

Napisano

> to ja tutaj zapytam, żeby nie zaśmiecać i nie pisać nowego wątku:

> Sytuacja teoretyczna:

> - ktoś kupuje auto, ale po 29 dniach sprzedaje je komuś z rodziny

> - ta osoba z rodziny po 29 dniach sprzedaje auto znów poprzedniej osobie

> - proceder się powtarza w kółko

> - jak wyglądają wtedy sprawy ubezpieczenia, koszty (przyjmujemy że auto ma wartość poniżej 1000 zł

> lub powyżej (dwie możliwości))

> - czy taki proceder jest dozwolony prawnie

OC idzie z pojazdem, jeśli kupujący zrzeka się OC, to ma 30 dni na zawarcie nowego bo tylko tyle działa poprzednia polisa chyba że wcześniej wygasa.

Jeśli kupujący nie zrzeka się OC to nie ma sensu tak odsprzedawać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.