Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luz poprzeczny koło przednie

Featured Replies

Napisano

Hej!

Profilaktycznie poszarpałem na boki koła no i okazało się, że lewy przód ma niewielki luz... Co to może być - łożysko, wahacz, gałka? Dodam, że szarpałem trzymając za oponę u góry.

Napisano

> Hej!

> Profilaktycznie poszarpałem na boki koła no i okazało się, że lewy przód ma niewielki luz... Co to

> może być - łożysko, wahacz, gałka? Dodam, że szarpałem trzymając za oponę u góry.

Ale masz luz góra-dół, czy bok-bok ? Czy w obu płaszczyznach?

Jeśli tylko to pierwsze, to może rozrobiły się dziury na amorku... a jeśli w obie, co jest bardziej prawdopodobne, to obstawiał bym łożysko...

Pozdrawiam.

ps. imo do puki nie zrzucisz koła i oblukasz 100% pewności nie będzie wink.gif

Napisano

> może być - łożysko, wahacz, gałka?

Jeśli gałka to wahacz tak czy siak do wylotu bo nie ma możliwości wymiany samej gałki (choć widziałem gdzieś wahacz z odkręcaną gałka chyba TRW wypuścił taki patent do STILO).

Tyle, że jeśli masz luz na gałce to powinno się coś tłuc. Najlepiej wejść pod auto i wystarczy, że ktoś będzie ruszał kierownicą to zobaczysz co się dzieje z gałką.

Łożysko - wątpię bo na bank byś słyszał jak szumi lub już wyje.

Napisano
  • Autor

Kurde nie mam za wiele czasu na oględziny - jakoś zalatany jestem w tym tygodniu. Na szybko zrzuciłem koło w garażu - chwyciłem za tarczę , szarpię w każdą stronę i nic... A propos pytania kolegi Wafer - luz na boki czyli jak z chwyconym u góry kołem walczę "do siebie" i z powrotem stojąc z boku samochodu. Łożysko nie wyje, nie słyszę też stukania które było charakterystyczne dla padniętego wahacza - ogólnie podczas jazdy nic niepokojącego się nie dzieje, nic też nie słyszę... Podskoczę pewnie w przerwie pracy na jakiś szarpak. Tak dla ciekawości - miesiąc temu byłem na przeglądzie, walnięty był lewy wahacz - prawy jeszcze ok więc podejrzewam że drugi dokonał żywota. Oryginalne z ASO za grube pieniądze, przejechały jakieś 30 000 km a raczej jeżdżę ostrożnie, omijając większość drogowych niespodzianek.

Wracając do objawów - raz są raz ich nie ma, zależy chyba od ustawienia auta w terenie confused.gif

I jeszcze jeden trop - przy ustawianiu wahacza ścinali zapieczone śruby których nie mogli odkręcić. Uszkodzili przy tym trochę gwint - widziałem jak majster śmigał po zestaw gwintowników... Ale z tego co pamiętam było to z drugiej strony...

Napisano
  • Autor

No i byłem w ASO - wyszarpali auto i stwierdzili, że wszystko jest ok. No nie wiem czy ja przewrażliwiony jestem czy co - jak pisałem, luz nie jest wielki ale jednak wyczuwalny (nie zawsze jak wspomniałem). Mechanik stwierdził, że to może łożysko kulkowe się tak ustawia czasami, że czuć to lekkie stuknięcie przy szarpaniu na boki. Jakoś mnie to nie przekonuje do końca ale przynajmniej będę się czuł bezpieczniej bo w piątek szykuje mi się dłuższy wyjazd.

Napisano

> No i byłem w ASO - wyszarpali auto i stwierdzili, że wszystko jest ok. No nie wiem czy ja

> przewrażliwiony jestem czy co - jak pisałem, luz nie jest wielki ale jednak wyczuwalny (nie

> zawsze jak wspomniałem). Mechanik stwierdził, że to może łożysko kulkowe się tak ustawia

> czasami, że czuć to lekkie stuknięcie przy szarpaniu na boki. Jakoś mnie to nie przekonuje do

> końca ale przynajmniej będę się czuł bezpieczniej bo w piątek szykuje mi się dłuższy wyjazd.

Eh, ja bym ASO nie wierzył, jeśli luz jest wyczuwalny, to znaczy że coś jest nie tak, jak sam mechanik przyznał, czasem łożysko może się źle ustawić... jak powszechnie wiadomo łożysko ruchu nie ma, źle ustawić się mogą tylko kulki w nim, jeśli one mogą się źle ustawić tzn. że koronka je trzymająca jest popękana, jeśli koronka jest popękana to łożysko jest bezwzględnie do wymiany. Jak da o sobie już mocno znać, to będzie już za późno, jazda na takim może doprowadzić nawet do uszkodzenia piasty, jak wrócisz z piątkowego dłuższego wyjazdu, lepiej to sprawdź raz jeszcze wink.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.