Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

laguna I ph1

Featured Replies

Napisano

Witam

obecnie powożę clio I z 1992, ale jego czas jest już policzony devil.gif

następcą ma być laguna jak w tytule. rocznik powiedzmy z połowy produkcji(zakładam wyrwanie 97-99)

silnik jaki wchodzi w rachubę to 1.8 albo 2.0 benzyna+lpg.

wyposażenie no to musowo elektryka na przodzie(najlepiej jakby lusterka też, ale przy braku elektryki na lusterkach nie będę płakał) i wspomaganie (to chiba standard, ale jak się mylę to mnie poprawcie). jakby zawieruszyła się klima to też nie wygonię zlosnik.gif

dobrze jakby toto miało poduchę chociaż kierowcy ale=> patrz pkt odnośnie lusterek zlosnik.gif

budżet, no tu sprawa się komplikuje. chciałbym wydać max 8000 żlotych polskich szeleszczących, ale chciałbym, aby była to pełna kwota, tzn żebym się w niej zamknął z zakupem, wymianą rozrządu, przerejestrowaniem i oc (najlepiej rocznym), czyli realnie na samochód do wydania około 6000.

jest sens się w to pchać, czty z takim budżetam lepiej szukać skody felicji hehe.gif?

co mi powiecie o takim samochodzie? jeździłem laguną 1.8 w gazie, kombi 95 rocznik nakulene ~200 tys jak ją dostałem i przez pół roku dokulałem do tego jakieś 30 tys. nie wiedziałem o niej że mam samochód. lać i jechać zlosnik.gif

Napisano

Za ok 6tys kupisz coś z 96-97r.

Ja sprzedałem mojąz 96r. z a 5500zł, z gazem pół rocznym , alufelgi, ładne opony itp. Ogolnie jak na rocznik malina ale zaczęła ruda brać jedno nadkole czego nie chciałem robić więc sprzedałem. Auto sprzedawałem 1 dzień.

Dużo takich autek jest także spokojnie coś wybierzesz. Patrz tylko żeby silnik był na wielupunktowym wtrysku w przypadku 1.8 bo to oznacza, że samochód jest na pewno z 96r lub wyżej, w 95r był jednopunktowy silnik, który jest gorszy.

Napisano
  • Autor

no dobra, wyprostowałeś mnie z relacją cena-rocznik grinser006.gif

oglądałem dość sporo ogłoszeń i jest w sumie jeden temat, który mnie martwi (w pewnym sensie). silnik z dużym nalotem "licznikowym".

czy powiedzmy przebieg na poziomie 240-270 tysięcy km na benzynę 1.8 albo 2.0 to to jeszcze pojeździ czy lepiej patrzeć na budę żeby zgnita nie była?

bo już też miałem taką opcję, że kupuję nie patrząc na licznik a na budę (prosta, nie pognita itp. kwiatki) a silnik "dobijam" i kupuję inny na alledrogo, ewentualnie kupuję po taniści angola i mam części i silnik na podwórku zlosnik.gif

Napisano

W 14-letnim aucie ciężko znaleźć 120 tys. Silniki 2,0 F3R są nie do zajechania. Przejechać się, sprawdzic, brac:)

Napisano
  • Autor

a wtych lagunach był tylko ten typoszereg dwulitrówek?

jak tam wygląda sprawa rozrządu?

Napisano

Były 2.0 8V i 16V

każda ma pasek rozrządu.

Napisano
  • Autor

a F3R to pewnie oznaczenie 8v?

Napisano

> a F3R to pewnie oznaczenie 8v?

najrozsadniej brać 8v, tansze czesci i prostrza naprawa, osiagi wystarczajace, trwale

Napisano
  • Autor

no tak właśnie patrzę na zestawienie parametrów silników i jeśli chodzi o moc vs spalanie to już nie mam pytań i szukam 2.0 8v

Napisano

Mam takie auto od blisko 3 lat i ogólnie bardzo dobrze się sprawdziło co prawda rocznik 98 i silnik 1.8 8V ale to ta sama konstrukcja. Do rakiet się nie zalicza chociaż mułem też nie jest ale trwałością i elastycznością przegoni nie jedną nowszą 16V. Spalanie w mieście śmiało 10l łyknie w trasie około 8l. Awaryjnością raczej nie szokuje bo przez ten czas poza wymianą jednej cewki i przegubu nie rozleciało się zupełnie nic (nie liczę płynów, pasków itp). Auto kupione z przypadku bo było to pierwsze co rzeczywiście jeszcze wyglądało i trzymało się kupy a przejrzeliśmy dziesiątki różnych i nie tylko lagun (większość była po ciężkich przeżyciach mizernie odtworzona). Kupując najlepiej brać model z okresu liftu 97/98 bo mają lepsze blachy te do 97 niejednokrotnie przypominają eleganta dwa lata po wyjeździe z salonu smile.gif. Nasz model co prawda mimo że rok 98 jest jeszcze przedliftowy aczkolwiek w środku pakowali co mieli pod ręką także jedne części przedlifotwe inne po itp. Kicha się robi jak coś poleci bo przegub to podszedł co ciekawe z 3.0l benzyny, wszystkie inne z 1.8 i innych nie pasowały ale taki już urok przejściówek.

Napisano

> nie mam pytań i szukam 2.0 8v

Spalanie LPG to 10-12 litrów na sekwencji. Jeśli żona mnie hamuje na trasie to i do 9 zejdzie:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.