Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[astra G] końcówki drążków i amorki do bertone

Featured Replies

Napisano

Hejka,

niestety przyszedł czas na wymianę amorków na tył oraz końcówek drążków.

Zawieszenie seryjne bertone.

Co do końcówek:

kiedyś w mocno utwardzonym i zglebionym lanosie jezdzilem na koncowkach FEBI. Bardzo sobie chwalilem bo skonczyl sie problem ze stukajacymi koncowkami, natomiast w lanosie zawieszenie prawie mi nie pracowalo... wiec nie wiem czy na tym przykladzie moge wysnuc opinie o FEBI.

Co byscie polecili? FEBI jest po 50zl / szt. Jedna firma przedstawila mi oferte cenowa na MOOG oraz TRW, ale nie mam doswiadczenia z tymi markami.

Natomiast co do amorków to zastanawiam się nad B4. Wprawdzie nie jezdzilem na nich w lanosie, ale swego czasu byla o nich dosc dobra opinia, że z tych seryjnych są bardziej twarde. Niektorzy nawet zakladali do krotkich sprezyn i wytrzymywaly przebiegi.

Do wyboru mam jeszcze KYB Excel no i inne marki oczywiscie.

Możecie coś podpowiedzieć? hmm.gif

dzięki ok.gif20.GIF

Napisano

nie wiem jak MOOG ale TRW brat zakładał do swojej beemki, on raczej z tych co dziur specjalnie nie omija, od wymiany zrobił koło 50 tyś km. po polskich i szwedzkich drogach i o dziwo bez stękania przeszedł przegląd- 0 luzów ok.gif

Napisano

> Hejka,

> niestety przyszedł czas na wymianę amorków na tył oraz końcówek drążków.

> Zawieszenie seryjne bertone.

> Co do końcówek:

> kiedyś w mocno utwardzonym i zglebionym lanosie jezdzilem na koncowkach FEBI. Bardzo sobie

> chwalilem bo skonczyl sie problem ze stukajacymi koncowkami, natomiast w lanosie zawieszenie

> prawie mi nie pracowalo... wiec nie wiem czy na tym przykladzie moge wysnuc opinie o FEBI.

> Co byscie polecili? FEBI jest po 50zl / szt. Jedna firma przedstawila mi oferte cenowa na MOOG oraz

> TRW, ale nie mam doswiadczenia z tymi markami.

> Natomiast co do amorków to zastanawiam się nad B4. Wprawdzie nie jezdzilem na nich w lanosie, ale

> swego czasu byla o nich dosc dobra opinia, że z tych seryjnych są bardziej twarde. Niektorzy

> nawet zakladali do krotkich sprezyn i wytrzymywaly przebiegi.

> Do wyboru mam jeszcze KYB Excel no i inne marki oczywiscie.

> Możecie coś podpowiedzieć?

> dzięki

Konkret :

Drążki LEMFORDER

A amorki SACHS

Pozdrawiam

Napisano

> niestety przyszedł czas na wymianę amorków na tył oraz końcówek drążków.

> Zawieszenie seryjne bertone.

> Co do końcówek:

> Co byscie polecili? FEBI jest po 50zl / szt. Jedna firma przedstawila mi oferte cenowa na MOOG oraz

> TRW, ale nie mam doswiadczenia z tymi markami.

> Natomiast co do amorków to zastanawiam się nad B4.

> Do wyboru mam jeszcze KYB Excel no i inne marki oczywiscie.

> Możecie coś podpowiedzieć?

jeżeli chodzi o końcówki drążków to mogą być Febi, IMO lepsze będą Moog (grupa Lemforder) i TRW (który w części A-G szedł na oryginał),

jeżeli chodzi o amortyzatory to około 3 lat temu Bilstein wypuścił wadliwą serię amortyzatorów tylnych do Astr G (stukały od razu po założeniu - dźwięk jak wybitych gumek stabilizatora), miałem dwa komplety i importer na Polskę mnie olał, dopiero interwencja w centrali europejskiej odniosła skutek, mam nadzieję że to poprawili, co do twardości to rzeczywiście są twardsze od serii, te wadliwe tylne zmieniłem na przednie B4 i było OK, auto lepiej się trzymało drogi ale kosztem komfortu - czuć było każdy zmianę chropowatości asfaltu, z tyłu mam Excel G zrobiłem na nich ok 100kkm i jak to KYB - zero problemów ale na pewno są bardziej nastawione na komfort niż B4,

brat

Napisano
  • Autor

> jeżeli chodzi o końcówki drążków to mogą być Febi, IMO lepsze będą Moog (grupa Lemforder) i TRW

> (który w części A-G szedł na oryginał),

> jeżeli chodzi o amortyzatory to około 3 lat temu Bilstein wypuścił wadliwą serię amortyzatorów

> tylnych do Astr G (stukały od razu po założeniu - dźwięk jak wybitych gumek stabilizatora),

> miałem dwa komplety i importer na Polskę mnie olał, dopiero interwencja w centrali

> europejskiej odniosła skutek, mam nadzieję że to poprawili, co do twardości to rzeczywiście są

> twardsze od serii, te wadliwe tylne zmieniłem na przednie B4 i było OK, auto lepiej się

> trzymało drogi ale kosztem komfortu - czuć było każdy zmianę chropowatości asfaltu, z tyłu mam

> Excel G zrobiłem na nich ok 100kkm i jak to KYB - zero problemów ale na pewno są bardziej

> nastawione na komfort niż B4,

> brat

ok.gif dzięki. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Konkret :

> Drążki LEMFORDER

> A amorki SACHS

> Pozdrawiam

a mołgbyś rozwinąć, dlaczego SACHS? hmm.gif jak to się ma do B4?

dzieki waytogo.gif

Napisano

> a mołgbyś rozwinąć, dlaczego SACHS? jak to się ma do B4?

> dzieki

Brałem amorki do Astry F Sachs 4szt. zrobiłem na nich 100 tyś i na ścieżce praktycznie zerowe zużycie. W następnej astrze G wymieniem same przody i zrobiem 70 tyś sytuacja podobna.

W corsie B rodziców komplet SACHS jest po przebiegu 40 tyś i jest gites.

Osobiście ma pełne zaufanie do SACHS'a konkretnie brałem ze sklepu

http://www.sklepmoto.pl/ odbiór osobisty towar świeży.

Natomiast z B4 wogóle się nie spotkałem.

Podejrzewam że to jakaś siódma woda po kisielu FEBI BILSTEIN

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzieki ok.gif

a jak z twardoscia? bylo komfortowo czy lekko twardziej, sztywniej? bo B4 ma ten plus, ze jest stosunkowo sztywny hmm.gif

Napisano

> dzieki

> a jak z twardoscia? bylo komfortowo czy lekko twardziej, sztywniej? bo B4 ma ten plus, ze jest

> stosunkowo sztywny

W astrze F różnica była na plus jeśli chodzi o sztywność.

Jak wiadomo ASTRA F jeszcze SEDAN to się buja jak stara baba.

Po wrzuceniu SACHS gazowego było jak w ASTRZE G.

Natomiast w Astrze G już nie ma takiej różnicy ale po wymiane było sztywniutko.

Pozdrawiam.

Napisano

> W astrze F różnica była na plus jeśli chodzi o sztywność.

> Jak wiadomo ASTRA F jeszcze SEDAN to się buja jak stara baba.

> Po wrzuceniu SACHS gazowego było jak w ASTRZE G.

Na Kayabie Excel-G Astra F prowadzi sie bardzo dobrze, jest zdecydowanie sztywniej niz na olejowych, ale akurat trafia w moje potrzeby...Czasem jezdze AF kumpla, jeszcze na oryginalnych (co wazne, sprawnych) amortyzatorach olejowych (to samo nadwozie i silnik), samochod dla mnie prowadzi sie jak lodka na fali....

Pozdrawiam

Napisano

> Natomiast z B4 wogóle się nie spotkałem.

> Podejrzewam że to jakaś siódma woda po kisielu FEBI BILSTEIN

mam wrażenie że nie bardzo wiesz o czym piszesz,

B4 to seria produktów firmy Bilstein (info) specjalizującej się w produkcji amortyzatorów/zawieszeń seria B4

brat

Napisano

> mam wrażenie że nie bardzo wiesz o czym piszesz,

> B4 to seria produktów firmy Bilstein (info) specjalizującej się w produkcji

> amortyzatorów/zawieszeń seria B4

> brat

Jest FEBI jest FEBI BILSTIEN jest BILSTEIN jest B4. Czyli powiązanie jest.

Natomiast B4 jakoś mi to zalatuje regionalizmem niemieckim.

Osobiście nie słyszałem o super jakości B4. Może faktycznie jest to produkt godny polecenia hmm.gif

Z linków podanych wynika że B4 to legenda sportowa pełną gębą.

Mnie bardziej pod sport podchodzą amortyzatory Monroe, których osobiście nie polecam.

Natomiast o Sachs'ie słyszałem dużo dobrego - dlatego polecam.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jest FEBI jest FEBI BILSTIEN jest BILSTEIN jest B4. Czyli powiązanie jest.

> Natomiast B4 jakoś mi to zalatuje regionalizmem niemieckim.

> Osobiście nie słyszałem o super jakości B4. Może faktycznie jest to produkt godny polecenia

> Z linków podanych wynika że B4 to legenda sportowa pełną gębą.

> Mnie bardziej pod sport podchodzą amortyzatory Monroe, których osobiście nie polecam.

> Natomiast o Sachs'ie słyszałem dużo dobrego - dlatego polecam.

> Pozdrawiam

Dzięki wszystkim za porady ok.gif

wybór padł na bilsteina, zarówno amorki (B4) jak i koncowki. Mam nadzieje, ze bedzie dobrze, zwlaszcza o te koncowki mi chodzi. Troche zwlekalem i niestety nie mam juz czasu czekac na zamowienie lemfordera. Dlatego zdecydowalem sie na jakby nie bylo o 30zl/szt tansze koncowki FEBI ok.gif

Dzieki raz jeszcze, pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.