Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło pasowe 2.0 dti

Featured Replies

Napisano

jak pech to pech, z jakiej przyczyny mogło się rozsypać w drobne koło pasowe w 2.0dti? Przy odpalaniu wzięło zrobiło bum i musiałem w garniturze zbierać jego częsci i walczyć z wyciągnieciem paska klinowego który o dziwo nie przerwał się icon_eek.gif jak pech to pech, najpierw sprzęgło, potem drążki kierownicze teraz koło pasowe sciana.gif ciekawe co następne tuk.gif co dziwnego to jak powiedziałem mechanikom to usłyszałem- a one często się w tych silnikach rozlatują pad.gif

wyżaliłem się, można wpisywać rozmiary opon buu.gif

Napisano

Za 350zł masz Febi z przesyłką od Stachowiaka. ok.gif

Urwało mi się w 2.0DTI, urwało mi się i w 2.2DTI. smile.gif

Po prostu guma ze starości traci właściwości, zmęczenie materiału i w końcu przy obciążeniu (gaszenie/odpalanie silnika) się urywa. Podobno na przyspieszone zużycie wpływ ma również luźny napinacz paska klinowego.

Napisano

Można to jakoś wcześniej zdiagnozować ??

Napisano

> Można to jakoś wcześniej zdiagnozować ??

Na oko ocenić stan gumy (tłumika drgań) na tym kole. Nie powinna być zbytni sparciała/popękana.

U mnie w obu Omegach koła urwały się przy podobnych przebiegach licznikowych (~200.000km, 8-9lat), tylko że w tej pierwszej wydaje mi się, że miałem licznik kręcony. zlosnik.gif

Napisano

> Można to jakoś wcześniej zdiagnozować ??

U mnie nie pomagała wymiana paska 6PK i napinacza. Pasek wpadał w drgania krótko po uruchomieniu silnika (na odcinku pomiędzy kołem pasowym wału a sprężarką klimatyzacji) i wydawał przy tym dziwne dźwięki.

Wszyscy mechanicy zwalali winę na pasek 6PK a ten miałem nowy i założyłem nawet minimalnie krótszy. Wreszcie się wkurzyłem, kupiłem nowe koło (Swag 280pln) i kazałem wymienić. Wszyscy robili icon_eek.gif po wymianie. Po tym wszystkim straciłem już zaufanie do mojego mechanika bo zapierał się, że koło jest OK.

Na VKP jest kilka wątków nt. tego koła oraz filmiki pokazujące pracę uszkodzonego.

Napisano

> Na VKP jest kilka wątków nt. tego koła oraz filmiki pokazujące pracę uszkodzonego.

To sobie poszukam bo ciekaw jestem ok.gif

Napisano

> a tak się dzieje tylko w silnikach dieslowskich?

Raczej tak, choć za bardzo nie interesuję się tematami na forach o benzyniakach. smile.gif W Dieslach są dużo większe drgania pochodzące od silnika, które należy wytłumić, toteż i większa tendencja do usterkowości koła pasowego w tych silnikach.

Napisano
  • Autor

> U mnie nie pomagała wymiana paska 6PK i napinacza. Pasek wpadał w drgania krótko po uruchomieniu

> silnika (na odcinku pomiędzy kołem pasowym wału a sprężarką klimatyzacji) i wydawał przy tym

> dziwne dźwięki.

> Wszyscy mechanicy zwalali winę na pasek 6PK a ten miałem nowy i założyłem nawet minimalnie krótszy.

> Wreszcie się wkurzyłem, kupiłem nowe koło (Swag 280pln) i kazałem wymienić. Wszyscy robili

> po wymianie. Po tym wszystkim straciłem już zaufanie do mojego mechanika bo zapierał się, że

> koło jest OK.

> Na VKP jest kilka wątków nt. tego koła oraz filmiki pokazujące pracę uszkodzonego.

wymieniłem koło pasowe i pasek 6pk boscha i wpada w drgania teraz, czyżby czekała mnie wymiana napinacza?

Napisano

> wymieniłem koło pasowe i pasek 6pk boscha i wpada w drgania teraz, czyżby czekała mnie wymiana

> napinacza?

Hmmm nie wykluczone. Może wpierw spróbuj go "odpowietrzyć". Na obudowie napinacza masz taki nadlew pasujący pod klucz. Załóż klucz i wykonaj kilka "pompek" siłownikiem. Być może coś pomoże. Jak nie to chyba tylko wymiana napinacza zostanie. W razie potrzeby mam na sprzedaż kompletny napinacz INA w bdb stanie (niepotrzebnie wymieniłem u siebie) wink.gif

Napisano

> wymieniłem koło pasowe i pasek 6pk boscha i wpada w drgania teraz, czyżby czekała mnie wymiana

> napinacza?

Ja napinacz razem z tłumikiem drgań wymieniałem trzy razy w ciągu czterech lat przejechane nie całe 50kkm.

U mnie zawsze problem jest ten sam rozwalone łożysko ślizgowe na połączeniu tłumika i ramienia napinacza. Ostatni nie wytrzymałem i zrobiłem mały patent wkładając tam normalne łożyska kulkowe. jak na razie działa bez zastrzeżeń, pasek chodzi równo i bez szarpnięć.

Napisano

> Ostatni nie wytrzymałem i zrobiłem mały patent wkładając tam normalne łożyska

> kulkowe. jak na razie działa bez zastrzeżeń, pasek chodzi równo i bez szarpnięć.

No u mnie szarpie paskiem napinacz wymieniony 20 kkm temu. Możesz więcej powiedzieć jak tam włożyłeś łożysko. Oglądałem koło pasowe dziś i wydaje się lekko drgać ale guma nie ma pęknięć i mam dylemat czy jest sęs wymieniać.Nieraz z okolic paska na luzie dochodzą dziwne dźwięki co radzicie hmm.gif

Napisano

> Możesz więcej powiedzieć jak tam

> włożyłeś łożysko.

Po usunięciu plastiku (łożyska ślizgowego) w "uchu" tłumika drgań zostaje otwór o średnicy 21 mm. Ja kupiłem dwa łożyska o średnicy zewnętrznej 20mm i wewnętrznej 8mm. podłożyłem cienką blaszkę aluminiową i za pomocą imadła wcisnąłem łożyska w ucho tłumika. założyłem większą podkładkę aby w razie czego tłumik nie zsunął się z łożysk(chociaż mało prawdopodobne). Jak na razie patent działa zobaczymy jak się sprawdzi w trasie. Jutro Piotrek z kolegami jedzie do Darłowa. Jak się sprawdzi to będę przerabiał drugi napinacz wtedy strzelę kilka fotek i zrobi się jakąś poradę.

Napisano
  • Autor

> Po usunięciu plastiku (łożyska ślizgowego) w "uchu" tłumika drgań zostaje otwór o średnicy 21 mm.

> Ja kupiłem dwa łożyska o średnicy zewnętrznej 20mm i wewnętrznej 8mm. podłożyłem cienką

> blaszkę aluminiową i za pomocą imadła wcisnąłem łożyska w ucho tłumika. założyłem większą

> podkładkę aby w razie czego tłumik nie zsunął się z łożysk(chociaż mało prawdopodobne). Jak na

> razie patent działa zobaczymy jak się sprawdzi w trasie. Jutro Piotrek z kolegami jedzie do

> Darłowa. Jak się sprawdzi to będę przerabiał drugi napinacz wtedy strzelę kilka fotek i zrobi

> się jakąś poradę.

w takim razie cierpliwie zaczekam zlosnik.gif

Napisano

>. Jak się sprawdzi to będę przerabiał drugi napinacz wtedy strzelę kilka fotek i zrobi

> się jakąś poradę.

Dzięki za opis. Jak się sprawdzi to zmodyfikuje tak swój zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

po wymianie koła pasowego, podczas której musieli odłączyć wąż z chłodnicy bo przeszkadzał i uleciało troszke płynu chłodzącego, auto zaczyna się grzać. Dolalem płynu chłodzącego ale podczas jazdy zagrzał mi się do 110stopni i kontrolka się zapaliła więc natychmiast wyłączyłem auto. Pod obciążeniem akulumalotora klimą, cbradiem i navigacją trzymał temperaturę tak 100 do 105 stopni i więcej, spadała dopiero gdy wszystko natychmiast wyłączałem. Temperatura na zewnątrz była 33stopnie. Czy układ się zapowietrzył? Raczej nie bo ogrzewanie jest, chłodnica gorąca, wentylatory się kręcą. Jaka przyczyna grzania się auta? Może klemy na aku wymienić na lepsze? Dodam, że mega gorące były... sick.gif

Napisano

> po wymianie koła pasowego, podczas której musieli odłączyć wąż z chłodnicy bo przeszkadzał i

ŻE CO?

Przy wymianie koła pasowego nic nie przeszkadza i nic poza osłoną silnika i paskiem wielorowkowym demontować nie trzeba w Omedze...

Co do zapowietrzania, to układ chłodzenia się sam odpowietrza, kwestia potrzymania go na wolnych obrotach odpowiednio długo. Przynajmniej ja tak robiłem po wymianie płynu.

Napisano
  • Autor

> ŻE CO?

> Przy wymianie koła pasowego nic nie przeszkadza i nic poza osłoną silnika i paskiem wielorowkowym

> demontować nie trzeba w Omedze...

żeby dojść tam pneumatem potrzebowali zdemontować wentylator wewnętrzny który jest prrzykręcony na 2 śruby z czego jedna pod wężem do której nie mógł dojść bez jego zdemontowania, odkręcal koło pasowe od góry icon_rolleyes.gif

> Co do zapowietrzania, to układ chłodzenia się sam odpowietrza, kwestia potrzymania go na wolnych

> obrotach odpowiednio długo. Przynajmniej ja tak robiłem po wymianie płynu.

sam się odpowietrza pod warunkiem wolnych obrotów ale z odkręconym zbiornikiem od płynu czy zakręconym? hmm.gif

Napisano

> żeby dojść tam pneumatem potrzebowali zdemontować wentylator wewnętrzny który jest prrzykręcony na

> 2 śruby z czego jedna pod wężem do której nie mógł dojść bez jego zdemontowania, odkręcal koło

> pasowe od góry

A no to jeśli tak kombinowali, to może faktycznie trzeba było demontować. U mnie był mocny klucz + rura przedłużająca i przecinak oparty o wahacz, aby zablokować koło pasowe na tym wcięciu na jego obwodzie. Dwukrotnie ta sama metoda i zawsze od dołu. Raz na kanale, drugi raz na prowizorycznym najeździe z desek i pieńków.

> sam się odpowietrza pod warunkiem wolnych obrotów ale z odkręconym zbiornikiem od płynu czy

> zakręconym?

Kurde, nie pamiętam, to było w zimę 2005/2006. frown.gif A w "Sam naprawiam..." nic na ten temat nie ma?

Napisano

> sam się odpowietrza pod warunkiem wolnych obrotów ale z odkręconym zbiornikiem od płynu czy

> zakręconym?

w vb i astrze zawsze na odkręconym aby dolewać płynu jak się zagrzał do 90 C zakręcałem i obserwowałem zbiorniczek czy nie potrzeba dolać. Do momentu włączenia wentla na chłodnicy. Potem jak silnik ostygnie sprawdzić poziom płynu i w miarę potrzeby dolać do poziomu i tyle. Podczas operacji dolewania warto włączyć ogrzewanie na max ciepło i powiedzmy wentyl na 2 aby nagrzewnica też się odpowietrzyła ok.gif

Napisano
  • Autor

dziś ukręciła się śruba mocująca napinacz która to jest przykręcona do obudowy alternatora czy jak kto woli podstawy alternatora. Rolka przez to się położyła na sąsiadujące koła co spowodowało rozerwanie nowego paska wielorowkowego sciana.gif mam dość, trace zaufanie do własnego auta sciana.gif

dodatkowo kobieta wymusiła mi pierwszeństwo i uderzyła mi w prawe nadkole niszcząć lusterko przy tym, drzwi i zderzak blah.gif pomijając że auto to moje narzędzie pracy passed_out.gif

Napisano

O, a to z śrubą to jakiś nowy rodzaj usterki napinacz, pierwsze słyszę o tego typu uszkodzeniu. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> O, a to z śrubą to jakiś nowy rodzaj usterki napinacz, pierwsze słyszę o tego typu uszkodzeniu.

śruba m10/70 nr części 20 05 974. W aso mówią że to częsta usterka gdy napinacz już ma końcówkę żywota icon_rolleyes.gif

wyczaili jeszcze hałas z pompy wody i mam obserwować oslabiony.gif

Napisano

> śruba m10/70 nr części 20 05 974. W aso mówią że to częsta usterka gdy napinacz już ma końcówkę

> żywota

A to nie wiedziałem. ok.gif

> wyczaili jeszcze hałas z pompy wody i mam obserwować

Wychodzi na to, że wszystko wokół paska wielorowkowego się u Ciebie zaczyna sypać. Pewnie jakiś jeden niesprawny element przyspieszył zużycie kolejnych. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie wiedziałem.

> Wychodzi na to, że wszystko wokół paska wielorowkowego się u Ciebie zaczyna sypać. Pewnie jakiś

> jeden niesprawny element przyspieszył zużycie kolejnych.

no na to wygląda, zrobiłem też w końcu ten wyświetlacz o którym pisałem, że z techem się nie chce połączyć. Okazało się, że tech miał zły dzień bo dziś się udało i komunikaty się wyświetlają po zakodowaniu. Przeraził mnie od razu komunikat check oil level po czym wymieniłem od razu cały olej z filtrem bo czas już się zbliżał za 2 tyś km zlosnik.gif

Napisano

Komunikat check oil level / sprawdź poziom oleju ,jest zbyt niski / na starym oprogramowaniu silnika pojawiał się w momentach kiedy uznał za stosowne.Najczęściej jak stan był niższy niż 3/4 na bagnecie i auto podróżowało jednostajnym tempem.

Po wgraniu najnowszego problem zniknął i komunikat pojawił się raz jak poziom spadł poniżej minimum.

Napisano

> Komunikat check oil level / sprawdź poziom oleju ,jest zbyt niski / na starym oprogramowaniu

> silnika pojawiał się w momentach kiedy uznał za stosowne.Najczęściej jak stan był niższy niż

> 3/4 na bagnecie i auto podróżowało jednostajnym tempem.

> Po wgraniu najnowszego problem zniknął i komunikat pojawił się raz jak poziom spadł poniżej

> minimum.

Soft do kompa całego czy jakiś oddzielny fragment/moduł? Mnie drażni czasami ten komunikat, a na bagnecie powyżej połowy stanu. Z resztą właśnie nawet przy 3/4 potrafi się pokazywać menda.

Napisano

> Soft do kompa całego czy jakiś oddzielny fragment/moduł? Mnie drażni czasami ten komunikat, a na

> bagnecie powyżej połowy stanu. Z resztą właśnie nawet przy 3/4 potrafi się pokazywać menda.

Nowy soft do komputera.Nawet Opel robił jakieś akcje/promocje ale nie pamiętam.Ja byłem ze 2 lata temu w związku z problemem ze świecami przy temp. około 5C.Wtedy mi wgrali nowy soft .

Napisano

> Nowy soft do komputera.Nawet Opel robił jakieś akcje/promocje ale nie pamiętam.Ja byłem ze 2 lata

> temu w związku z problemem ze świecami przy temp. około 5C.Wtedy mi wgrali nowy soft .

No to ja wgrywany soft zmieniający grzanie świec miałem, ale check oil level dalej wkurza...

Napisano

> No to ja wgrywany soft zmieniający grzanie świec miałem, ale check oil level dalej wkurza...

Może jest już nowsze oprogramowanie bo u mnie oil level się nie pokazuje

Napisano
  • Autor

> No to ja wgrywany soft zmieniający grzanie świec miałem, ale check oil level dalej wkurza...

a na jakiej zasadzie te zmiany? Pytam na przyszłość, jak zima przyjdzie zlosnik.gif

Napisano

> a na jakiej zasadzie te zmiany? Pytam na przyszłość, jak zima przyjdzie

W zimę raczej jest luz, bo temperatury wymuszają grzanie świeć. Problem jest na wiosnę/jesień - właśnie zmieniony soft zwiększa próg temperatury, w której załączają się świece żarowe.

Napisano
  • Autor

> W zimę raczej jest luz, bo temperatury wymuszają grzanie świeć. Problem jest na wiosnę/jesień -

> właśnie zmieniony soft zwiększa próg temperatury, w której załączają się świece żarowe.

no ja właśnie na wiosne przy temperaturach między 5 a 15stopni miałem problem z odpalaniem, kręcił długo ale zaskakiwał ostatecznie dlatego na jesień wolałbym się zabezpieczyć o ile to możliwe. icon_rolleyes.gif

Napisano

> no ja właśnie na wiosne przy temperaturach między 5 a 15stopni miałem problem z odpalaniem, kręcił

> długo ale zaskakiwał ostatecznie.

Więc warto zacząć od upgrade'u. Około stówki w serwisie, choć słyszałem, że w niektórych ASO i ponad 200zł chcieli. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Więc warto zacząć od upgrade'u. Około stówki w serwisie, choć słyszałem, że w niektórych ASO i

> ponad 200zł chcieli.

to przez techa czy jak? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.