Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budowa Buggy

Featured Replies

Napisano

Naszło mnie ostatnio, żeby w wolnych chwilach zacząć dłubać jakiś SAM zlosnik.gif

Zaplecze miejscowo-sprzętowe -poza spawarką (pewnie dojdzie) i giętarką do rur (pewnie zlecę) -jest.

Wstępnie myślę o mało subtelnym wariacie -klatka, 2x kubły, niezależne zawieszenie, nieadekwatny do masy pojazdu motor zlosnik.gif

Części chciałbym zastosować ogólnodostępne, żeby nie było później problemu z dobraniem głupiej gumki przy zawieszeniu.

Projekt mocno rekreacyjne -presja czasu nie ma znaczenia.

Samochód bardziej do zjedzenia kilku TDi na światłach, zmasakrowania poszycia leśnej flory i zaorania piachu w kopalni niż lansu-bansu przy okienku McDrive.

Pytanie:

-Czy są jakieś parametry które pojazd musi spełniać, żeby można go było zarejestrować?

-Czy ktoś próbował coś takiego zrobić i z jakim skutkiem?

-Czy ktoś ma/ są gdzieś dostępne plany do budowy klatki?

-Jaki silnik, części zawieszenia i inne kluczowe elementy brać pod uwagę?

O detale takie jak kolor pasów czy spalanie na razie się nie martwię zlosnik.gif

Tylko nie proponujcie 7l v8 hehe.gif myślałem bardziej o jakimś japońskim przecinaku

Napisano

> -Czy są jakieś parametry które pojazd musi spełniać, żeby można go było zarejestrować?

kliik

> -Czy ktoś próbował coś takiego zrobić i z jakim skutkiem?

kumpel składał na pracę dyplomowa własny motor (choper) - trochę trwała cała biurokracja ale w końcu przyjęto mu projekt i w końcu go zarejestrował

Napisano

Po Bytomiu pomykały swego czasu trzy takie na płycie VW Garbusa - tyle że ona były zrobione bardziej do lansu

A w zaprzyjaźnionym warsztacie samochodowym stoi jeden z silnikiem i zawieszeniem z malucha

coś podobne do tego jakiś tekst

Napisano

zanim przystąpisz do jakiś działań, zrób sobie szkic jak byś chciał aby to wygladało a później popytaj się u wykonawcy gięcia profili czy bedzie je mógł tak wygiąc...

najważniejsze mieć na wstępie wizje tego auta i pod nią robic a nie myslec jak to ma wyglądac podczas roboty bo poźniej z tego wychodza tylko potworki...

Napisano
  • Autor

> zbuduj sobie replike lotusa 7 www.lotus7.pl, obcykany temat, a efekt bajeczny!!

w las tym nie wjadę a jechać 200km na tor to lekka rozpusta grinser006.gif

Poza tym (i przede wszystkim) porównam to do pewnego zjawiska: jak jeżdżę z kumplem 'Secma' to ludzie n ulicy machają, robią zdjęcia i ogólnie reagują pozytywnie. Gdybym z tym samym kumplem siedział w Ferrari to brali by nas za zmanierowanych pedałów grinser006.gif Analogicznie: może i Lotus7 (a raczej Caterham) to fajne, dające mnóstwo frajdy bolidy - ale do jazdy po publicznych drogach są zbyt wulgarne wink.gif

Napisano

Nie znam się na budowie takich rzeczy, ale podszedłbym z taką "filozofią"

-silnik z jakiegoś motocykla

-wsadzony w ramę przestrzenną/klatkę według jakiegoś już gotowego projektu. o jest najtrudniejszy element i warto skopiowac coś co już działa i przeszło testy.

-zawieszenie dobrane tak aby nie trzeba było robić zwrotnic, wahaczy, uniballi, amortyzatorów i sprężyn na zamówienie. Fajnie by było gdyby to już pasowało od jakiegoś pojazdu (im mocniejsze tym lepsze).

-poprzedni punkt daje ci ułatwienie przy układzie hamulcowym i kołach.

-wyposażenie bezpieczeństwa i osprzęt (fotel, pasy, siatki itp.) to już najmniejszy pikuś.

Kiedyś widziałem jedno bardzo fajne forum o buggy, quadach i innych stworach własnej konstrukcji gdzie wypowiadali się PRAKTYCY o swoich osiągnięciach. Liczyli i projektowali całe układy zawieszenia, podawali sensowne rozwiązania itp. ale nie mogę tego teraz znaleźć.

Inną opcją jest zrobienie na początek prostego szayowozu z malucha żeby nabrać wprawy i poznać podstawy konstrukcji takich zabawek.

http://rallycross-news.pl/kjs/szayowoz

Napisano

> Po Bytomiu pomykały swego czasu trzy takie na płycie VW Garbusa - tyle że ona były zrobione

> bardziej do lansu

> A w zaprzyjaźnionym warsztacie samochodowym stoi jeden z silnikiem i zawieszeniem z malucha

> coś podobne do tego jakiś tekst

Ale Buggy się właśnie zaczęły od płyty Garbusa, bo ona zapewniała praktycznie całą konstrukcję nośną.

Napisano

po szutrze czy w teren bo towazan rzecz,

kolega robił rwd do zabawy a teraz buduje 4x4 bo szutru malo a terenu od wuja.

Napisano
  • Autor

> po szutrze czy w teren bo towazan rzecz,

> kolega robił rwd do zabawy a teraz buduje 4x4 bo szutru malo a terenu od wuja.

RWD

Napisano

> RWD

to ram masz od groma na internecie. polecam cos na bazie malucha a silnik swapnac z cc zeby mocy miało troche wyjdzie dosyc tanio ~ 8-9 tys

Napisano
  • Autor

> to ram masz od groma na internecie. polecam cos na bazie malucha a silnik swapnac z cc zeby mocy

> miało troche wyjdzie dosyc tanio ~ 8-9 tys

trochę za małe. podałem wyżej przykład wynalazku zbudowanego na crx i o coś takiego mi docelowo chodzi

chciałbym, żeby miał 2 miejsca siedzące i przelicznik około 1KM na 4kg

Dlatego w pierwszej kolejności próbuję ustalić konstrukcję klatki, żeby w razie np. otarcia się o drzewo, rura nie odcięła mi głowy. Silnik, jak pisałem wyżej -z jakiegoś japończyka. Motocyklowa wiertarka (proponowana gdzieś wyżej), to chyba nie do końca to czego szukam.

Na razie najważniejszy jest schemat klatki wink.gif

Napisano

> chciałbym, żeby miał 2 miejsca siedzące i przelicznik około 4KM na 1kg

a nie odwrotnie??

Napisano

> a nie odwrotnie??

Przy pół tony to musiałby mieć 2000KM zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przy pół tony to musiałby mieć 2000KM

pytanie: ile waży silnik który wygeneruje 2000KM zlosnik.gif

Napisano

> pytanie: ile waży silnik który wygeneruje 2000KM

Racja! mlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.