Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyna przy pedale sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio przy naciśnięciu sprzęgła usłyszałem poczułem dziwne szarpnięcie i dźwięk jakby się coś urwało (myślałem, że linka, a potem dotarło do mnie, że nie ma tam linki sprzęgła). Zerknąłem na pedał, okazało się, że urwała się sprężyna przy pedale, ta co na zdjęciu (przepraszam za jakość, nie mam aparatu pod ręką). Mam pytanie czy ta sprężyna to oryginalny wynalazek, czy poprzedni właściciel coś takiego dołożył?

Jeśli oryginalny to po co ona jest, skoro sprzęgło funkcjonuje normalnie, wraca do pozycji i nie ma żadnych dziwnych objawów. Mam zakładać nową (nawet nie wiem gdzie ona się trzymała na pedale)? Sposób jej zamontowania jest co najmniej dziwny, stąd moje pytania hmm.gif

sprezyna

Napisano

u siebie ostatnio rozbierałem cały pedał i żadnych takich sprężyn nie było.

Mnie to wygląda na samoróbkę...

edit. czy ja dobrze widzę? Ta sprężyna jest przyczepiona do deski rozdzielczej??

Napisano
  • Autor

> edit. czy ja dobrze widzę? Ta sprężyna jest przyczepiona do deski rozdzielczej??

Jest zaczepiona za plastikową obudowę kolumny kierowniczej smile.gif Dlatego też napisałem, że sposób jej zamocowania jest co najmniej dziwny smile.gif

Napisano

tej sprężyny tam nie powinno w ogóle być

jest spężyna pod pedałem ......... yikes.gif

Napisano

Witam.

Aż się wybrałem do siebie, ale takiego cuda, to ja nie mam ok.gif

Napisano

na 200% jest to samoróbka komuś nie odbijał pedał sprzęgła i zrobił sprężynę co by pedał odciągało screwy.gifscrewy.gifscrewy.gifscrewy.gif

odpowietrz do porządku obwód sprzęgła i wywal tą sprężynę

Napisano
  • Autor

> na 200% jest to samoróbka komuś nie odbijał pedał sprzęgła i zrobił sprężynę co by pedał odciągało

> odpowietrz do porządku obwód sprzęgła i wywal tą sprężynę

Nie mam żadnych problemów ze sprzęgłem (robione dwa miesiące temu) może tyko pedał trochę skrzypi, więc raczej nie muszę odpowietrzać smile.gif

A sprężyna się urwała i zastanawiałem się po co ona była smile.gif

Dzięki za odpowiedzi, jutro ją wywale

Napisano

hehe komuś sprzęgło łapało i wymyślił sprężynę aby ciągnęła pedał ku górze, czemu ja na to nie wpadłem hehe.gif

ps. pewnie miał to samo co ja mam obecnie jak pojeźdżę koło 3-4h w temp. ponad 25 stopni i zdarzy że mi sprzęgła łapnie zlosnik.gif czas na wymianę lub na sprężynę hehe.gif

Napisano

> hehe komuś sprzęgło łapało i wymyślił sprężynę aby ciągnęła pedał ku górze, czemu ja na to nie

> wpadłem

> ps. pewnie miał to samo co ja mam obecnie jak pojeźdżę koło 3-4h w temp. ponad 25 stopni i zdarzy

> że mi sprzęgła łapnie czas na wymianę lub na sprężynę

To nie jest wina sprzegla, bo mialem tak nawet na swiezym sprzegle. To chyba hydrauliczne ustrojstwo na skrzyni biegow daje ciala hmm.gif

Napisano

> To nie jest wina sprzegla, bo mialem tak nawet na swiezym sprzegle. To chyba hydrauliczne

> ustrojstwo na skrzyni biegow daje ciala

W Mondeo MKIII właśnie wysprzęglik mi dał ciała. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.