Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lybra - czego szukać?

Featured Replies

Napisano

Strasznie spodobało mi się to autko.

Nic jednak o nim nie wiem, prosiłbym więc o kilka informacji od użytkowników.

1. Co z tą "słynną awaryjnością"?

Więszość ludzi "z otoczenia", jak wspominam o Lanci puka się w głowę i twierdzi, że to się ciągle psuje, a części są drogie i z serwisem problem.

Wydaje mi się, że to zwykłe "przechwałki" właścicieli "golfów w tedeiku" zlosnik.gif ale powiedzcie proszę:

- z serwisem nie pa problemów? Mechanicy boją się Lanci?

- Jak często bywacie w serwisie?

- jakie są najczęstsze usterki? (silnik/osprzęt/zawieszenie/elektryka)?

2. Jaki silnik wybrać?

Myślałem raczej o benzynie / benzynie z gazem.

Diesla dotąd nie miałem i raczej wolę przy tym pozostać zlosnik.gif

3. Czy był jakiś rocznik, w którym była znacząca modernizacja czy w ciągu całej produkcji nie było zmian?

Na szybko, w okolicy znalazłem coś takiego Co o niej myślicie?

Napisano

> Strasznie spodobało mi się to autko.

> Nic jednak o nim nie wiem, prosiłbym więc o kilka informacji od użytkowników.

> 1. Co z tą "słynną awaryjnością"?

> Więszość ludzi "z otoczenia", jak wspominam o Lanci puka się w głowę i twierdzi, że to się ciągle

> psuje, a części są drogie i z serwisem problem.

> Wydaje mi się, że to zwykłe "przechwałki" właścicieli "golfów w tedeiku"

takie teksty olej, ludzie nigdy nie mieli styczności, ale wiedzą najlepiej

ale powiedzcie proszę:

> - z serwisem nie pa problemów? Mechanicy boją się Lanci?

boją może nie, ale nie znają i jak chcą być w porządku wobec klienta, a przede wszystkim nie wpędzić się w koszty i problemu to się nie podejmują. Niemniej jest masa warsztatów, które wręcz specjalizują się we włoszczyźnie.

> - Jak często bywacie w serwisie?

nie odpowiem, bo zapeszę zlosnik.gif

> - jakie są najczęstsze usterki? (silnik/osprzęt/zawieszenie/elektryka)?

u mnie zawias i w większości włoszczyzny to właśnie zawias nie daje rady, ale to w 99% wina dróg.

> 2. Jaki silnik wybrać?

> Myślałem raczej o benzynie / benzynie z gazem.

taki jaki Ci najbardziej pasuje zlosnik.gif

JTD są świetne, ale ktoś musi lubić diesele, ja nie przepadam.

2,0 jest fajne i dobry, DOBRY, gazownik nie będzie miał problemów. Znowu zdecydowana większość problemów z LPG to spartaczony montaż.

> Diesla dotąd nie miałem i raczej wolę przy tym pozostać

> 3. Czy był jakiś rocznik, w którym była znacząca modernizacja czy w ciągu całej produkcji nie było

> zmian?

> Na szybko, w okolicy znalazłem coś takiego Co o niej myślicie?

Fajna i wygląda na godną uwagi, jeden właściciel od 7. lat budzi zaufanie, ale mi się bardziej kombiak podoba wink.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie zawias i w większości włoszczyzny to właśnie zawias nie daje rady, ale to w 99% wina dróg.

Hmm - w tej chwili, zawieszenie w Mondeo wymaga jakiejś interwencji średnio co pół roku - chyba wiele gorzej nie będzie zlosnik.gif

Średnio w serwisie bywam co 2-3 miesiące - przy Lybrze będzie sporo częściej? zlosnik.gif

A jak z blachami?

> JTD są świetne, ale ktoś musi lubić diesele, ja nie przepadam.

Mam to samo. Ale widze bardzo dużo 1.9 JTD - łatwy w obsłudze?

> 2,0 jest fajne i dobry, DOBRY, gazownik nie będzie miał problemów. Znowu zdecydowana większość

> problemów z LPG to spartaczony montaż.

Już wiem, że będę miał problem ze znalezieniem dobrego warsztatu... Mój dotychczasowy strasznie się zepsuł sick.gif

> Fajna i wygląda na godną uwagi, jeden właściciel od 7. lat budzi zaufanie, ale mi się bardziej

> kombiak podoba

To taki "pierwszy strzał" - najchętniej poszukałbym czegoś z pełnym wyposażeniem i beżową alkantarą, w środku oink.gif

Czy sedan, czy kombi - jeszcze nie wiem zlosnik.gif Musiałbym obejrzeć i to i to smile.gif

Napisano

> Hmm - w tej chwili, zawieszenie w Mondeo wymaga jakiejś interwencji średnio co pół roku - chyba

> wiele gorzej nie będzie

> Średnio w serwisie bywam co 2-3 miesiące - przy Lybrze będzie sporo częściej?

ja aż tak często nie bywam zlosnik.gif

> A jak z blachami?

jeśli fabryka to nie ma się czym przejmować

> Mam to samo. Ale widze bardzo dużo 1.9 JTD - łatwy w obsłudze?

jeden z najpopularniejszych diesli wszechmarek, trwały, solidny.

> Już wiem, że będę miał problem ze znalezieniem dobrego warsztatu... Mój dotychczasowy strasznie się

> zepsuł

> To taki "pierwszy strzał" - najchętniej poszukałbym czegoś z pełnym wyposażeniem i beżową

> alkantarą, w środku

> Czy sedan, czy kombi - jeszcze nie wiem Musiałbym obejrzeć i to i to

skup się na stanie technicznym wink.gif wyposażenie i tak jest ponad przeciętne, nawet w tych ''najniższych'' wersjach

Napisano
  • Autor

> skup się na stanie technicznym wyposażenie i tak jest ponad przeciętne, nawet w tych

> ''najniższych'' wersjach

ok.gif Mam mechanika i lakiernika jako towarzyszy do oglądania zlosnik.gif

Ale i tak auto po "wstępnej selekcji" zabrałbym na stację diagnostyczną.

Przy wstępnych oględzinach na co zwracać szczególną uwagę?

Jakie są typowe bolączki?

Zawieszenie (szczególnie tył) - coś jeszcze?

Napisano

Ja kupiłem Lybrę 1,6 w kwietniu. Wymieniłem w zawieszeniu tylnym łączniki stabilizatora (2x30 zł) i przedni lewy wahacz - 180 zł. Ostatnio zagazowałem. Silniki fiatowskie, więc nie ma problemów. Droższe blachy. Cena tłumika końcowego to koszt około 500 zł (niestety brak zamienników). Większość będzie polecała diesle 1,9, albo 2,4. Z benzyniaków w 1,8 problemy z wariatorem i polecają 2,0. Mi wystarcza 1,6 znany z Marei. Co do awaryjności to zależy jak trafisz i od tego jak poprzedni właściciel dbał. Lybry cieszą się dobrą opinią. TUTAJ trochę o Lybrze z Zakupu kontrolowanego w TVN Turbo. Więcej informacji na forum Lancia Klub Polska. Życzę owocnych łowów

P.S.

http://moto.onet.pl/1593203,1,artykul.html

"Lancia Lybra jest generalnie udanym samochodem. Na tle innych modeli w swojej klasie (i roczniku) nie ma sobie równych. Samochód ma swój styl, wyróżnia się z tłumu. Auto bardzo dobrze się prowadzi. Układ Lybry daje komfort podróżowania zarówno po asfalcie, jak i na nawierzchniach nierównych (polskie drogi). Nawet przy wysokich (90-120 km/h) prędkościach auto zachowuje się stabilnie, także podczas pokonywania ostrych zakrętów.

Podsumowując za niewielkie pieniądze można nabyć luksusowy i elitarny samochód. Trzeba tylko zapomnieć o mitach. Lybra jest kwintesencją włoskiego designu, jest świetnie wyposażona i całkiem solidna".

Napisano

> Mam mechanika i lakiernika jako towarzyszy do oglądania

> Ale i tak auto po "wstępnej selekcji" zabrałbym na stację diagnostyczną.

> Przy wstępnych oględzinach na co zwracać szczególną uwagę?

> Jakie są typowe bolączki?

> Zawieszenie (szczególnie tył) - coś jeszcze?

Znaczna modernizacja była w 2002 roku. Od tego roku masz:

- 2.4 JTD 150KM (wcześniej 140 w 2001 i 136KM do 2001) różnica jest znaczna, większa niż się wydaje z samej mocy, wiem bo jeździłem)

- kierownica ma podświetlane przyciski

- kluczyk scyzoryk

- ESP w std

- poduchy kurtyny w std., czyli masz 2 przód, 2 boczne, kurtyny przód+tył

Unikaj wersji businness, to tzw bida wersja.

Najlepsze wersje to Executive i jakaś druga nazwy nie pamiętam frown.gif

Lybra powinna mieć:

- elektryka przód+tył

- el. lusterka

- klima 2 strefowa

bywają:

- czasami tempomat

- nawigacja z tel-nieistotne, bo i tak nie ma map na PL

- el. fotele z pamięcią

- automatyczne lusterko i wycieraczki

Co do diesli, bo mój 2.4 150KM pali 6,5-8,3, przeciętnie jest to 7,1-7,5

Awaryjność niska, najczęściej łączniki stabilizatora i przednie wahacze - nie są to drogie części, wahacze takie jak w Multipli, więc są zamienniki.

Tylke wahacze b. trwałe, ale jak polecą to na szczęście są już silentbloki do nich.

Po więcej informacji zapraszam na http://www.lanciaclub.pl/

lub pisz tutaj.

Dodam, że jak moja się "zajeździ" to kupię sobie drugą :-). Kupiłem jak miała 150kkm teraz mam ponad 250kkm.

Pozdrawiam

Napisano

Co do tego co na MotoKaciku napisalem, moge dodac, ze:

- Lybra mojego kolegi ma pasje w postaci notorycznego palenia zarowek. Mojej sie zdarzyla druga spalona na 9 miesiecy, wiec do masakry daleko wink.gif,

- tak samo jak Pamaj powyzej - rowniez mam 1.6, znane chocby z Fiatow BBM, pod maska. Generalnie - wystarcza. Aczkolwiek komplet pasazerow na pokladzie, klima wlaczona... i wtedy duzo pali i srednio jej sie chce przyspieszac,

- moje srednie spalanie w 1.6 zamyka sie z przedziale 5,9-11,4 litra (trasa vel zima-miasto-krotkie odcinki), najczesciej notowane wyniki to ~9 litra na 100km (duzo po miescie),

- gaz to kwestia 2,3-2,4k PLN - IV generacja,

- ...i chyba najwazniejsze - jesli bede szukal nastepcy Lybry za jakis czas, bede szukal... Lybry z konca produkcji, najchetniej Intensa z 2.0 badz 2.4JTD pod maska. To chyba najlepsza rekomendacja.

Gdybys mial jakies pytania - pytaj.

A rowniez zapraszam na Lancia Klub Polska. Skarbnica wiedzy.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> - Lybra mojego kolegi ma pasje w postaci notorycznego palenia zarowek.

Zakładam, że mowa o lampach przednich.

Przerabiałem temat w marei po nie fachowej wymianie żarówki w "pneus-expert", gdzie uszkodzona(wygięto bo szarpano za kabelek od żarówki, który nie chciał zejść) została sprężynka i żarówka latała w oprawie. Udało mi się dopasować sprężynki z uszkodzonych lamp od stilo.

Powiedz koledze, żeby wyciągnął lampy, położył na stole i wymienił sprężynki na "grube" i twarde(chodzi o to, żeby żarówka mocno siedziała i nie miała prawa się poruszyć na naszych drogach), niech na stole włoży nowe żarówki i będzie miał święty spokój.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Cenna informacja.

Pochwaliłem swoją i wymieniona przednia żarówka 3 miesiące temu powiedziała "żegnaj" wink.gif

W dalszym ciągu nt. samochodu mogę jednak powiedzieć dużo dobrego.

Nieco ponad 9 miesięcy = 15 tysięcy kilometrów zrobionych cool.gif

Napisano

Ujeżdżam to auto od 3 lat. Zrobiłem nim ponad 50kkm a dodam że na liczniku ma już 270kkm. Mimo wieku i przebiegu awaryjność jest autentycznie zerowa. Jeśli nie wliczać w to zawiechy bo to bardziej eksploatacja niż awaryjność. Z "grubszych" rzeczy zepsuły mi się tylko silniczki podnoszenia szyb (jak na złość oba przednie na raz).

Zawieszenie jest delikatne ale za to tanie w naprawie. Wahacze kosztują od 150zł i pasują od Bravo/Brava/Marea. Końcówki też jakieś grosze kosztują. Tylne zawieszenie praktycznie niezniszczalne. Okazjonalnie można wymienić tam tuleje (30zł/szt). Nawet mimo częstych napraw zawiechy ich koszt nie jest odczuwalny.

Co do silnika - 3 silniki są w tym aucie fajne. 1.9 JTD to wg mnie najlepszy kompromis między kosztami utrzymania a radością z jazdy. Sam mam taki i uwielbiam go. Moc zupełnie wystaczająca, średnie spalanie z całej mojej przygody z lancią - 6l, trasa poniżej 5potrafi zejść, miasto - 7,5l. Poza tym z dobrych należy wymienić 2,4JTD i 2l benzynę. 1.6 jest w mojej opinii za słaby do tego auta 1.8 bywa awaryjny.

Mechanicy nie boją się tego auta. Dzieli on wiele rozwiązań z popularnymi Mareą i Alfą 156 a np. 1.9 JTD miały ople, saaby, fiaty, alfy.

Podkreślam - w żaden sposób nie bój się tego auta. To jedno z najlepszych aut jakimi jeździłem. Niestety swoją będę musiał niebawem sprzedać (potrzebuję czegoś 4x4). Zdjęcia mojej możesz obejrzeć na polskim wpisie o Lybrze w wikipedii (jestem autorem tego wpisu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.