Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

carisma 96 a klima

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku zlosnik.gif

szukajka mnie chyba nie bardzo lubi, a mam zagwozdkę. Znajomy posiada carismę 96 rocznik, wersja wyposażeniowa chyba GL oraz pytanie. czy da się i jakie są koszty dołożenia klimy do tego modelu?

podobno są otwory technologiczne na silniku.

|jakie klamoty musiałby kupić?

dywagacje na temat zamiany wozidla na jakieś z klimą odpadają. Facet ma po prostu sentyment do tego wozu, poza tym serwisowany na bieżąco i wie co ma, a chce tylko poprawić swój komfort jazdy

Napisano

przewody od klimy, chłodnica klimy, parownik, wentylator, sprężarka, przekaźniki, cały lub część panel sterowania nawiewami.

Jak znajdzie dawcę, to za całość powinien się w 1000 zmieścić. Jak będzie kupował po sztuce w detalu, to na pewno nie

ot przykład ino do poliftingowej: klik

climatronic wyjdzie jeszcze drożej, bo dochodzi elektryczne terowanie nawiewami

generalnie GL to golas był smile.gif

nie wiem co rozumiesz przez "otwory technologiczne"?

sprężarka jest dokładana na zewnątrz obok pompy wspomagania, przewody ida po wierzchu, do chłodnicy trza dostawić drugą i dopiąc drugi wiatrak klimy, przewody wpuścić w ściane grodziową a tam wywalić standardową "kieszeń" za dmuchawą i wstawić parownik. Czy była instalacja od klimy fabrycznie, tego już nie wiem (od halogenów była)

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedź 20.GIF

jakiś trop już jest, teraz tylko szukać gdzieś dawcy biglaugh.gif

Napisano

nie napisałeś skąd jest kolega, ale taki komplet byłby chyba w Łodzi w Japancar na ul. Gerberowej klik

lub wielu innych szrotach, gdzie są auta japońskie

drugi jest Xedos k. Szczecina, i kilka innych na południu kraju.

może śledzić też allegro i auta na części/rozbitki

Napisano

> Jak znajdzie dawcę, to za całość powinien się w 1000 zmieścić.

Obawiam sie, ze jest to baaaaaardzo optymistyczna wersja i to chyba przy zalozeniu, ze sam by to wszystko drutowal.

Poza tym niektorych elementow, nie ma sensu kupowac uzywanych bo albo od razu beda padniete, albo padna za chwile.

Moim zdaniem to zabawa przy tym aucie jest bez sensu i pewnie skonczylaby sie w resultacie blizej kwoty 3 tys spokojnie, jezlei by to mialo dzialac poprawnie ok.gif

Lepiej sprzedac i kupic inne z klima zlosnik.gif

Napisano

nic nie napisałem o robociźnie wink.gif

Napisano

> Witam po sąsiedzku

> szukajka mnie chyba nie bardzo lubi, a mam zagwozdkę. Znajomy posiada carismę 96 rocznik, wersja

> wyposażeniowa chyba GL oraz pytanie. czy da się i jakie są koszty dołożenia klimy do tego

> modelu?

> podobno są otwory technologiczne na silniku.

> |jakie klamoty musiałby kupić?

> dywagacje na temat zamiany wozidla na jakieś z klimą odpadają. Facet ma po prostu sentyment do tego

> wozu, poza tym serwisowany na bieżąco i wie co ma, a chce tylko poprawić swój komfort jazdy

Zakladajac ze mowimy o manulanej klimie to na pelny zestaw będą sie składać nastepujace elementy:

- kompresor / sprezarka

- pasek z napinaczem

- osuszacz

- chlodnica klimy + wiatrak

- parownik + termostat (pod deska)

- wiazka elektryczna

- przycisk A/C

- przewody laczace sprezarke z parownikiem

- przewody laczace sprezarke z chlodncia klimy z osuszaczem z parownikiem.

Od strony kosztowej to kompletny uzywany zestaw to pewnie cos w przedziale 500 - 1000 PLN (ceny bywają zróżnicowane). Do tego musisz doliczy koszt montażu (mysle ze okolice 400 PLN) i nabicia (załóżmy, że ok. 200 PLN). Przy okazji warto kupić nowy osuszacz (ok. 50-60 PLN). Stary bedzie nadawal sie do wyrzucenia, a niektorzy wrecz sugeruja ze osuszacz powinno sie wymieniac na nowy przy kazdym rozszczelnieniu ukladu.

I o by było mniejwięcej na tyle. Najwieksza niewiadoma i ryzyko to stan uzywanego zestawu. Szukanie nieszczelnosci nie dosc ze jest upierdliwe to jeszcze i kosztowne (kolejna nabicia klimy).

Mimo wszystko mysle ze warto sie tematem zainteresowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.