Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zablokowanie zaworu-tak, żeby nie odbijał przy tankowaniu

Featured Replies

Napisano

Witam

Chcę, żeby do butli można było wlać jak najwięcej gazu. Na razie mam podgięty pływak i niby wchodzi prawie cała butla, ale rezerwa zapala się bardzo wcześnie, gdy zbiornik jest co najmniej do połowy pełny.

czy istnieje jakiś inny sposób na napełnianie butli prawie na max??

Napisano

> Witam

> Chcę, żeby do butli można było wlać jak najwięcej gazu. Na razie mam podgięty pływak i niby wchodzi

> prawie cała butla, ale rezerwa zapala się bardzo wcześnie, gdy zbiornik jest co najmniej do

> połowy pełny.

> czy istnieje jakiś inny sposób na napełnianie butli prawie na max??

Wystarczy nie przejmować się warkotem przy odbiciu tylko pchać gaz dalej. Tylko po co jeździć w upałach 30 stopni z bombą w bagażniku? Życie ci niemiłe? Zaciągnąłeś się do Talibów?

Napisano
  • Autor

> Wystarczy nie przejmować się warkotem przy odbiciu tylko pchać gaz dalej. Tylko po co jeździć w

> upałach 30 stopni z bombą w bagażniku? Życie ci niemiłe? Zaciągnąłeś się do Talibów?

u mnie akurat nie ma upałów, dziś było 18'C...

Ja zaraz po wyjściu z pracy, zanim dojadę do domu, to wypalę na tyle dużo, że zagrożenia praktycznie nie ma.

Butlę mam 84l, a wchodziło mi raptem 65l. Teraz leje prawie 80, ale wskaźnik poziomu gazu nie działa jak powinien. O ile na co dzień 65l mi wystarcza, to w trasie, czy to po UK, czy przez Europę, jest już trudniej, bo stacji nie ma tyle co w Polsce. Dla tego dodatkowe prawie 20l jest mile widziane.

Napisano

> Wystarczy nie przejmować się warkotem przy odbiciu tylko pchać gaz dalej. Tylko po co jeździć w

> upałach 30 stopni z bombą w bagażniku? Życie ci niemiłe? Zaciągnąłeś się do Talibów?

Butla ma zabezpieczenia - jak wzrośnie ciśnienie to sobie upuści gazu.

Druga sprawa - ciśnienie dystrybutora to <10 bar - więc i bez odbijania poduszka gazowa jest spora.

jedyne niebezpieczeństwo widzę, gdy ktoś zatankuje w niskiej temperaturze i zostawi brykę w nieprzewiewnym, gorącym garażu - wtedy jeśli zawór bezpieczeństwa upuści gazu - to może być niebezpiecznie.

Napisano

> Butla ma zabezpieczenia - jak wzrośnie ciśnienie to sobie upuści gazu.

> Druga sprawa - ciśnienie dystrybutora to <10 bar - więc i bez >odbijania poduszka gazowa jest spora.

No raczej jak zawór nie odbije to dotankujesz bez poduszki. Tam nie jest poduszka powietrza tylko odparowanego LPG i ciśnienie ją skropli.

Napisano

> Butla ma zabezpieczenia - jak wzrośnie ciśnienie to sobie upuści gazu.

przy spokojnym wzroście ciśnienia - w razie kolizji niestety rozsadzi butlę, jeśli ta będzie wypełniona w 100%

Napisano

> przy spokojnym wzroście ciśnienia - w razie kolizji niestety rozsadzi butlę, jeśli ta będzie

> wypełniona w 100%

Przy dużych kolizjach z reguły jedynym elementem który wychodzi bez szwanku jest właśnie zbiornik LPG. Grube ścianki wytrzymają naprawdę duże uderzenia.

Napisano

> Chcę, żeby do butli można było wlać jak najwięcej gazu. Na razie mam podgięty pływak i niby wchodzi

> prawie cała butla, ale rezerwa zapala się bardzo wcześnie, gdy zbiornik jest co najmniej do

> połowy pełny.

> czy istnieje jakiś inny sposób na napełnianie butli prawie na max??

Bardzo proszę nie komentować... dziękuję!

Ja zrobiłem tak.

Pływak zostawiłem normalnie.

Rurkę pobierającą LPG płynne ze zbiornika tak przekręciłem, że pływak się o nią blokuje i nie odbija. Oczywiście przy tym tak ją ustawiłem, żeby ciągnęła gaz z samego dna.

Powodem przeróbki był skandalicznie mały zbiornik 33l.

Przetestowane w bezlistosnych upałach południowej Francji oraz Chorwacji - nic się nie dzieje.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

To ja nie komentuję tylko mam pytanie, jak się dostać do tego pływaka? Po prostu wyjeździć gaz do końca ile się da i co potem? Spuścić przewodem ile się da i odkręcić wielozawór? Czy w jakiś inny sposób się to robi? Sam bym chętnie trochę podgiął pływak, ale nie wiem jak się do tego zabrać, żeby nie zrobić jakiejś lipy. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> To ja nie komentuję tylko mam pytanie, jak się dostać do tego pływaka? Po prostu wyjeździć gaz do

> końca ile się da i co potem? Spuścić przewodem ile się da i odkręcić wielozawór? Czy w jakiś

> inny sposób się to robi? Sam bym chętnie trochę podgiął pływak, ale nie wiem jak się do tego

> zabrać, żeby nie zrobić jakiejś lipy.

tak właśnie, musisz wyjąć wielozawór.

Napisano

> To ja nie komentuję tylko mam pytanie, jak się dostać do tego pływaka? Po prostu wyjeździć gaz do

> końca ile się da i co potem? Spuścić przewodem ile się da i odkręcić wielozawór? Czy w jakiś

> inny sposób się to robi? Sam bym chętnie trochę podgiął pływak, ale nie wiem jak się do tego

> zabrać, żeby nie zrobić jakiejś lipy.

Tak właśnie do końca trzeba wyjeździć.

Ale i tak zostanie zwykle trochę gazu - może nawet trochę sporo go być. Może samochód na jałowym jeszcze bardzo długo chodzić. Często rurka ssąca nie sięga dna i wtedy zostaje sporo gazu, którego nie da się wyjeździć.

Ja ile mogłem wyjeździłem. Mimo to jak luzowałem śruby wielozaworu gaz napierdzielał więc na zimnym silniku odkręciłem rurkę od filtra przed parownikiem, założyłem wąż i wyprowadziłem go na przewiewne miejsce, podłączyłem elektrozawór w zbiorniku i po trochu spuszczałem małymi porcjami resztki gazu kontrolując czy nie zbiera się za duża chmurka... OSTROŻNIE! W końcu gaz przestał lecieć i wtedy spokojnie rozkręciłem.

Tak jak wcześniej napisałem, może lepiej zamiast podginać to zablokować pływak, żeby nie mógł się podnieść ponad określoną wysokość?

I rurkę ssącą dogiąć tak, żeby z najniższego miejsca zbiornika ciągnęła gaz.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Dzięki bardzo za radę. wink.gif Jak już rozbiorę to wtedy pewnie zobaczę jaka opcja będzie najlepsza. Bo póki nie zobaczę dokładnie, jak to wszystko działa, to ciężko powiedzieć co zrobię.

Z tym zablokowaniem pływaka to trochę się boję, niby praktycznie nigdy auto nie stoi zatankowane "pod korek".

No i trochę strach żeby spuścić cały gaz z butli, i nie było niespodzianek.

Ale będę działał, bo wkurza mnie trochę zasięg na zbiorniku na poziomie 250-280km, a do zbiornika max wchodzi 27l, a przeważnie 25-26l.

Napisano

> Dzięki bardzo za radę. Jak już rozbiorę to wtedy pewnie zobaczę jaka opcja będzie najlepsza. Bo

> póki nie zobaczę dokładnie, jak to wszystko działa, to ciężko powiedzieć co zrobię.

> Z tym zablokowaniem pływaka to trochę się boję, niby praktycznie nigdy auto nie stoi zatankowane

> "pod korek".

> No i trochę strach żeby spuścić cały gaz z butli, i nie było niespodzianek.

> Ale będę działał, bo wkurza mnie trochę zasięg na zbiorniku na poziomie 250-280km, a do zbiornika

> max wchodzi 27l, a przeważnie 25-26l.

Gaz wyjeździsz, potem gdzieś na otwarty teren i powoli spuścisz... ja też miałem cykora jak to robiłem.

Spokojnie tankujesz na trasie do pełna i zaraz jedziesz, nie zostawiasz samochodu z pełnym zbiornikiem w garażu - takie zasady wystarczą żeby czuć się w miarę bezpiecznie.

Pozdrawiam,

Griba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.