Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które ustawienia są lepsze (Elpigaz) ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Instalka Elpigaz Elisa (listwa Matrix HD344) , reduktor ANA04.

Samochód Xsara Picasso 1.6 8v 95KM.

Byłem u gazownika w grudniu. Na regulacji bo poprzedni gazownik źle zdiagnozował usterkę i kazał wymienić listwę Matrix. Okazało się że winowajcą była cewka ...

Oczywiście po wymianie listwy problemy pozostały aż do momentu gdy wymieniłem cewkę ...

Takich "fachowców" mamy , którzy że "słuchu" potrafią stwierdzić że uszkodzona listwa Matrix ...

Ale wracając do tematu w grudniu gazownik ustawiał mi instalkę.

Samochód po regulacji jeździł jako "tako". Nie narzekałem bo problemów podczas jazdy nie było.

Jednakże zaobserwowałem że zaczęły dziać się inne problemy ..

(sporadycznie)

1. Po odpaleniu silnika (po kilkudziesięciu godzinach stania) silnik odpalał się bez problemu , ale po wciśnięciu pedału gazu i ruszeniu bardzo często samochód nie miał mocy i skokowo przyśpieszał i bardzo często w takim momencie potrafił zgasnąć. Jak nie zgasł to po chwili wszystko było ok i jechał już ok.

Jak zgasł to po odpaleniu też było już ok.

2. Czasami po krótkim nie używaniu samochodu (np. dzieciaki zaprowadzone do żłobka) potrafił po odpaleniu od razu zgasnąć , pomagało wciśnięcie pedału gazu aby nie zgasł.

3. Często czuć było zapach gazu. W kabinie i na zewnątrz.

Myślałem że to wina starych sparciałych przewodów , ale po wymianie zapach nie zniknął. Po wymienie być może było troszkę lepiej aby ciągle czułem zapach wink.gif

Tak jak pisałem problemy występowały losowo.

W poniedziałek podłączyłem instalkę i wykonałem autokalibrację.

Oto zrzut z programu ElpigazN 5.05.

1. Wyregulowane przez gazownika:

gazownik.jpg

2. Wykonana autokalibracja (przeze mnie)

autokalibracja.jpg

Po wykonaniu autokalibracji problemy ustały a samochód jeździ lepiej ...

Zobaczymy jak będzie ze spalaniem , bo ostatnio zaczął mi chlać dużo więcej LPG ...

Być może wina upałów i włączonej nonstop na max klimy ?

Które z tych ustawień jest lepsze i dla czego ?

Ustawienie gazownika na którym miałem w/w problemy czy wykonane regulacja wykonana przeze mnie (sama autokalibracja).

Dzięki !

Napisano

> Które z tych ustawień jest lepsze i dla czego ?

Z tych obrazków niewiele wynika. Zmienil sie wlasciwie tylko suwak obrazujace rozmiar wtryskiwaczy. Pozycja suwaka zmienia sie w zaleznosci od wartosci wspolczynnikow na mapie (ktorej printscreena nie zalaczyles). Widac ze przed autokalibracja miales mniejsze wspolczynniki a po autokalibracji wieksze.

Zobacz czy po przelaczeania na gaz czas wtrysku benzyny zmienia sie w stosunku do pracy na benzynie (odczekaj kilka sekund) . Jesli teraz sie nie zmienia to jest ok (przynajmniej na jalowym smile.gif -bo w innych zakresach to ciezko stwierdzic bez jazdy z lapkiem na kolanach - hehe.gif )

Napisano
  • Autor

> Z tych obrazków niewiele wynika. Zmienil sie wlasciwie tylko suwak obrazujace rozmiar wtryskiwaczy.

> Pozycja suwaka zmienia sie w zaleznosci od wartosci wspolczynnikow na mapie (ktorej

> printscreena nie zalaczyles).

Nie mam wersji pełnej i nie mam możliwości edycji map.

Chodziło mi o czasy wtrysku benzyny i LPG.

W przypadku ustawień gazownika różnice są jak widać duże , w przypadku wykonanej przeze mnie samej autokalibracji czasy bezyny jak i LPG są niemalże identyczne , a chyba tak powinno być ?

Napisano

> Nie mam wersji pełnej i nie mam możliwości edycji map.

> Chodziło mi o czasy wtrysku benzyny i LPG.

> W przypadku ustawień gazownika różnice są jak widać duże , w przypadku wykonanej przeze mnie samej

> autokalibracji czasy bezyny jak i LPG są niemalże identyczne , a chyba tak powinno być ?

To nie tak. Nie chodzi o to aby czasy wtryskow LPG i benzyny były identyczne. Chodzi o to aby czas wtrysku beznyzny kiedy samochod zasilany jest benzyna i czas wtrysku benzyny kiedy samochod jest zasilany LPG był taki sam. W tym drugim przypadku mowimy oczywiscie o czasie pozornym wtrysku benzyny bo silnik pracuje na LPG ale ECU samochodu o tym nie wie i z jego punktu widzenia nic nie powinno sie zmieniac.

Napisano

> Witam !

> Instalka Elpigaz Elisa (listwa Matrix HD344) , reduktor ANA04.

> Samochód Xsara Picasso 1.6 8v 95KM.

> Byłem u gazownika w grudniu. Na regulacji bo poprzedni gazownik źle zdiagnozował usterkę i kazał

> wymienić listwę Matrix. Okazało się że winowajcą była cewka ...

> Oczywiście po wymianie listwy problemy pozostały aż do momentu gdy wymieniłem cewkę ...

> Takich "fachowców" mamy , którzy że "słuchu" potrafią stwierdzić że uszkodzona listwa Matrix ...

> Ale wracając do tematu w grudniu gazownik ustawiał mi instalkę.

> Samochód po regulacji jeździł jako "tako". Nie narzekałem bo problemów podczas jazdy nie było.

> Jednakże zaobserwowałem że zaczęły dziać się inne problemy ..

> (sporadycznie)

> 1. Po odpaleniu silnika (po kilkudziesięciu godzinach stania) silnik odpalał się bez problemu , ale

> po wciśnięciu pedału gazu i ruszeniu bardzo często samochód nie miał mocy i skokowo

> przyśpieszał i bardzo często w takim momencie potrafił zgasnąć. Jak nie zgasł to po chwili

> wszystko było ok i jechał już ok.

> Jak zgasł to po odpaleniu też było już ok.

> 2. Czasami po krótkim nie używaniu samochodu (np. dzieciaki zaprowadzone do żłobka) potrafił po

> odpaleniu od razu zgasnąć , pomagało wciśnięcie pedału gazu aby nie zgasł.

> 3. Często czuć było zapach gazu. W kabinie i na zewnątrz.

> Myślałem że to wina starych sparciałych przewodów , ale po wymianie zapach nie zniknął. Po wymienie

> być może było troszkę lepiej aby ciągle czułem zapach

> Tak jak pisałem problemy występowały losowo.

> W poniedziałek podłączyłem instalkę i wykonałem autokalibrację.

> Oto zrzut z programu ElpigazN 5.05.

> 1. Wyregulowane przez gazownika:

> 2. Wykonana autokalibracja (przeze mnie)

> Po wykonaniu autokalibracji problemy ustały a samochód jeździ lepiej ...

> Zobaczymy jak będzie ze spalaniem , bo ostatnio zaczął mi chlać dużo więcej LPG ...

> Być może wina upałów i włączonej nonstop na max klimy ?

> Które z tych ustawień jest lepsze i dla czego ?

> Ustawienie gazownika na którym miałem w/w problemy czy wykonane regulacja wykonana przeze mnie

> (sama autokalibracja).

> Dzięki !

ja ostatnio wyregulowałem sobie elpigaza w następujący sposób:

wywaliłem elpigaza i wsadziłem staga.

za 1000zł mam spokój.

polecam.

Napisano
  • Autor

> ja ostatnio wyregulowałem sobie elpigaza w następujący sposób:

> wywaliłem elpigaza i wsadziłem staga.

> za 1000zł mam spokój.

> polecam.

Ale ja z LPG nie mam żadnych problemów ...

Z samej instalacji jestem bardzo zadowolony ...

Od momentu zakupu auta (01/2009) z instalacji LPG byłem zadowolony.

Niestety pod koniec roku zaczęły się problemy i gazownik po słuchu stwierdził że to listwa Matrix. Wymieniłem listwe , wyregulował i nic nie pomogło.

Jedynie co to wydałem kasę niepotrzebnie ...

Okazało się że winna była cewka zapłonowa...

Olałem tego fachowca i pojechałem do innego aby po wymianie cewki wyregulował ...

No i wyregulował tak że zaczęły się problemy ...

W poniedziałek sam podłączyłem elektronikę LPG z komputerem i wykonałem autokalibrację i od tego czasu samochód zupełnie inaczej jeździ i znikły wszystkie problemy które się pojawiły po poprzedniej regulacji ...

Niestety trafić na dobrego gazownika to niemalże jak trafić szóstkę w lotku , niemalże taka sama szansa ...

Bylem u gazownika do którego miałem zaufanie i widać się mocno rozczarowałem

Tyle że nie wiem czy ustawienia jakie mi wykonał komputer (autokalibracja) są poprawne ...

Napisano

> To nie tak. Nie chodzi o to aby czasy wtryskow LPG i benzyny były identyczne. Chodzi o to aby czas

> wtrysku beznyzny kiedy samochod zasilany jest benzyna i czas wtrysku benzyny kiedy samochod

> jest zasilany LPG był taki sam. W tym drugim przypadku mowimy oczywiscie o czasie pozornym

> wtrysku benzyny bo silnik pracuje na LPG ale ECU samochodu o tym nie wie i z jego punktu

> widzenia nic nie powinno sie zmieniac.

Trafne spostrzeżenie waytogo.gif

Napisano

> Tyle że nie wiem czy ustawienia jakie mi wykonał komputer (autokalibracja) są poprawne ...

Jezelie bedzie ładnie chodził na gazie i benzynie, spalanie bedzie w normie to zostaw jak jest teraz

Napisano
  • Autor

> Jezelie bedzie ładnie chodził na gazie i benzynie, spalanie bedzie w normie to zostaw jak jest

> teraz

Działa bardzo ładnie , dużo dużo lepiej niż na ustawieniach wykonanych przez gazownika w grudniu. Po regulacji zniknęły też problemy jakie występowały po wykonanej przez gazownika regulacji ...

Regulację wykonałem także z jednego powodu , nie wiem czemu ale od miesiąca spalanie mi drastycznie wzrosło. Spalał mi normalnie około 10L LPG a od około miesiąca jest to już około 12L LPG. Fakt że obecnie klima działa nonstop i to może powodować wzrost spalania , ale chyba nie aż tak ...

No chyba że reduktor kończy się frown.gif

Chyba będzie czekać aż upały miną i wtedy zobaczyć ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.