Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niewłaściwe podłączenie akumulatora

Featured Replies

Napisano

Witam,

zakładałem już podobny temat jakiś czas temu, ale został chyba usunięty, nie zdążyłem jednak zapytać o jeszcze jedną interesującą mnie kwestię.

Tak, jak napisałem w temacie, podłączyłem odwrotnie klemy akumulatora.

Z pewnością spowodowało to spalenie się alternatora, z którego poleciał dym, powiedziano mi jeszcze, że do wymiany jest mostek prostowniczy i najprawdopodobniej komputer. Chciałbym się jeszcze zapytać Was, czy są jeszcze jakieś elementy, które mogły ulec uszkodzeniu - czy jest możliwe, że spaleniu uległa instalacja elektryczna i będzie trzeba wymienić okablowanie? Silnik jest na wtrysku, czy aparatura wtryskowa również mogła ucierpieć? Po prawidłowym podłączeniu akumulatora rozrusznik się już nie zakręcił (muszę dodać, że próbowałem go włączyć już po odłączeniu alternatora, jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie) - czy i on na śmietnik?

Jeszcze was pewnie rozbawię, ale samochód miał instalację gazową, więc tutaj też elektronika pewnie się utleniła...

Mam teraz trochę czasu i w miarę możliwości chciałbym powymieniać zepsute komponenty, ewentualnie naprawić, zanim się jednak do tego zabiorę, prosiłbym o poradę czy warto się za to zabierać, czy też koszt tych wszystkich części może zbliżyć się do ceny pojazdu, po prostu nie wiem na czym może się zamknąć lista spalonych części.

Jak ktoś wcześniej wspominał, mostek będzie trzeba lutować, więc to będę musiał powierzyć komuś innemu,bo nie mam lutownicy.

Chciałbym jeszcze zapytać gdzie znajduje się komputer - szukałem w książce serwisowej, ale nie udało mi się znaleźć tam odpowiedzi.

z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Napisano

> Witam

dodaj w profilu skąd jesteś bo może się przydać

Napisano

> Witam,

> zakładałem już podobny temat .... <

Witam,

Sprawa jest prosta do zdiagnozowania, potrzebny będzie schemat instalacji elektrycznej oraz miernik uniwersalny.

Spalić się mogły tylko i wyłącznie elementy półprzewodnikowe i to te które były podłączone "przed stacyjką" (zakładam, że nie został załączony zapłon przy odwrotnie podłączonym akum. ) oraz instalacja elektryczna przez którą popłynął prąd zwarcia.

Czyli schemat elektryczny wraz z miernikiem do ręki i metodycznie krok po kroku należy sprawdzić każdy obwód "przed stacyjką".

Co do rozrusznika to nie powinien się spalić (przy założeniach jak wyżej).

W przypadku gdy Kolega próbował uruchomić auto z odwrotnie podłączonym akumulatorem to też nie ma tragedii, po prostu należy włożyć więcej pracy. Jeszcze raz przypominam, niech się Kolega skupi na podzespołach które zawierają półprzewodniki.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź.

W takim razie zabiorę się do pomiarów, jak pozyskam miernik. Szukałem schematu elektrycznego, ale nie udało mi się znaleźć (są dostępne schematy, ale dla Uno I generacji), czy dysponuje może ktoś takim rysunkiem (mój samochód to Uno 1.0 i.e.)?

Jak rozumiem, muszę pomierzyć opory i napięcia poszczególnych części. Jestem jednak totalnym laikiem, przeglądałem różne schematy, ale nie były na nich podawane wartości, skąd zatem mam wiedzieć, jaki jest np. prawidłowy zakres oporu?

Może znacie jakieś samouczki, które pozwalają opanować czytanie takich schematów?

Napisano

> Jak rozumiem, muszę pomierzyć opory i napięcia poszczególnych części. .... <

Ogólnie zgadza się. Zapomniał Kolega dodać przewody oraz połączenia elektryczne.

> ..... Jestem jednak totalnym

> laikiem, przeglądałem różne schematy, ale nie były na nich podawane wartości, skąd zatem mam

> wiedzieć, jaki jest np. prawidłowy zakres oporu?

Jednak zaproponuję Koledze oddanie auta do elektryka. Nie poradzi sobie Kolega z tą naprawą nono.gif.

W pierwszym poście Kolega użył fachowych terminów np. mostek prostowniczy stąd moje stwierdzenie, że sprawa będzie prosta bo Kolega ma pojęcie o elektryce. Przepraszam, ale po ostatnim poście muszę zmienić zdanie - sprawa będzie trudna.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Rozumiem, w takim razie nie będę się porywał z motyką na słońce.

Czy może mi ktoś polecić jakiegoś rzetelnego elektryka samochodowego w okolicach Wałbrzycha, który zdiagnozuje usterkę?

Dzięki.

Napisano

cala elektronika bedzie do wymiany, chyba ze zadzialaly bezpieczniki (nie wszystko jest nimi zabezpieczone) rozrusznik bym sprawdzil bo nie powinien ucierpiec, przewody tez powinne byc ok ( jak rowniez zarowki)

Napisano
  • Autor

Tutaj jest temat dający cień szansy, ale nie łudzę się: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1133773.html

Ile w najgorszym wypadku może być warta cała elektronika zakupiona z drugiej ręki?

Czy niekręcenie się rozrusznika może wynikać z uszkodzenia układu zapłonu, a sam rozrusznik mógł nie ucierpieć? Czy rozrusznik może się kręcić przy odłączonym alternatorze?

Napisano

> Tutaj jest temat dający cień szansy, ale nie łudzę się:

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1133773.html

> Ile w najgorszym wypadku może być warta cała elektronika zakupiona z drugiej ręki?

> Czy niekręcenie się rozrusznika może wynikać z uszkodzenia układu zapłonu, a sam rozrusznik mógł

> nie ucierpieć? Czy rozrusznik może się kręcić przy odłączonym alternatorze?

niekręcenie może wynikać z upalenia jakiegoś przewodu - prąd płynący przez diody przy zwarciu mógł być na tyle duży że coś gdzieś mogło się podtopić lub upalić.

pozdr

Napisano

W zasadzie w urządzeniach elektronicznych stosowane jest zabezpieczenie przed odwrotnym włączeniem zasilania. Jest to dioda włączona w szereg z zasilaniem w kierunku przewodzenia. Przy odwrotnym włączeniu zasilania blokuje ona przepływ prądu i nie dopuszcza do uszkodzenia urządzenia. Być może w twoim przypadku elektronika "żyje"...ale wymaga to sprawdzenia, najlepiej przez fachowca.

Napisano
  • Autor

Odebrałem samochód od elektryka i na szczęście powtórzył się scenariusz z elektrody - po naprawieniu alternatora samochód działa, choć będę się jeszcze musiał zająć wycieraczką tylną, bo nie działa, również po założeniu panelu nie włącza się radiomagnetofon, nie wiem, czy mogło mieć to jakiś związek (w sumie tego wcześniej nigdy sprawdzałem), ale również nie funkcjonuje nagrzewnica.

Napisano

nie dziala dmuchawa czy brak cieplego nawiewu (za cieplo odpowiada nagrzewnica i nie ma nic wspolnego z elektryka a z ukladem chlodzenia)

Napisano

> nie dziala dmuchawa czy brak cieplego nawiewu (za cieplo odpowiada nagrzewnica i nie ma nic

> wspolnego z elektryka a z ukladem chlodzenia)

zaspawał się zawór nagrzewnicy hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.