Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z serii, co kupić

Featured Replies

Napisano

Jeżdżę Matizem. Żona zdała prawko i Matiza dostanie w spadku na dojazdy do pracy.

Ja natomiast chce kupić coś rodzinnego.

W matizie wrzucam na dach wózek, do schowka pod tylną klapą parę bagaży, dzieci (5lat + 1,5roku) do fotelików, a pod ich nogami też bagaże. I wio po 100-200km w jedną stronę w weekend.

Interesuje mnie coś pokroju Scenica II. Albo Benzyna + gaz, albo ten mały silnik 1,5dCi. Budżet to ~20k.

Co jeszcze w tej cenie może mieć tyle schowków, taką przestrzeń wewnątrz i tak niskie spalanie? Kręci mnie elektryka, hands free, czujnik i wszystkie te pierdoły, które - wiem, wiem - mogą się popsuć.

PS. Nie jestem przekonany do dwa razy starszych aut audi/bmw/merc.

Napisano

Jak masz tylko 20k to o Scenicu II zapomnij bo kupić to auto to jedno a utrzymać to drugie...

Napisano
  • Autor

> Jak masz tylko 20k to o Scenicu II zapomnij bo kupić to auto to jedno a utrzymać to drugie...

To może wersja I z 2003 ?

Kwestia utrzymania, mówisz tutaj o awariach turbin, czy o tym, że za te pieniędze kupie auto do "remontu" ?

Napisano

20k PLN to fajny budzet, w ktorym cos juz mozna wyszukac, a przy Twoich zalozeniach nie upieralbym sie przy Sceniku.

Wzialbym pod uwage mocno niedocenione: Fiat Multipla i Deawoo Tacuma/Rezzo. Ew. cos pokroju Citroena Berlingo Multispace.

Napisano

> To może wersja I z 2003 ?

Scenic I FL - fajne auto , duzo zamiennikow i raczej malo do zepsucie w stosunku do Scenica II.

> Kwestia utrzymania, mówisz tutaj o awariach turbin, czy o tym, że za te pieniędze kupie auto do

> "remontu" ?

Turbina w tym aucie to najmniejszy problem...

Napisano

Może troszke dołożyc i poszukac Ford-a C-Max, ewentualnie jakaś Zafira lub Meriva...?

Napisano
  • Autor

> Turbina w tym aucie to najmniejszy problem...

A co się z nimi dzieje?

Napisano

> A co się z nimi dzieje?

Psuje sie wszystko po kolei - poczytaj forum to zrozumiesz...

Napisano

> Jeżdżę Matizem. Żona zdała prawko i Matiza dostanie w spadku na dojazdy do pracy.

> Ja natomiast chce kupić coś rodzinnego.

> W matizie wrzucam na dach wózek, do schowka pod tylną klapą parę bagaży, dzieci (5lat + 1,5roku) do

> fotelików, a pod ich nogami też bagaże. I wio po 100-200km w jedną stronę w weekend.

> Interesuje mnie coś pokroju Scenica II. Albo Benzyna + gaz, albo ten mały silnik 1,5dCi. Budżet to

> ~20k.

> Co jeszcze w tej cenie może mieć tyle schowków, taką przestrzeń wewnątrz i tak niskie spalanie?

Jak Scenic to "I" po lifcie drive.gifok.gif

Do 20 kafli spokojnie znajdziesz grinser006.gif

Napisano

Za 20 kzł to i może trafisz Scenica II z początku produkcji, albo poszukasz dopracowanej jedynki po liftingu z bogatym wyposażeniem ok.gif

Napisano

Osobiscie kupil bym jakie kombi. Niby vany bym sobie dopsucil.

Jak jestes gadzeciarzem to Laguna II.

Jak chcesz miec pewne i wmiare niezawodne auto to Passat B5FL lub Vectra C (nieznacznie dorzsza od Fla).

Napisano

> Za 20 kzł to i może trafisz Scenica II z początku produkcji, albo poszukasz dopracowanej jedynki po

> liftingu z bogatym wyposażeniem

Scenic II z pierwszego wypustu to nie jest dobry pomysł no.gif

Napisano

> Scenic II z pierwszego wypustu to nie jest dobry pomysł

Zgadza się ok.gif

Nic z pierwszego wypustu nie jest dobre. Lepiej kupić sprawdzoną konstrukcję, często w limitowanych wersjach pożegnalnych.

Napisano

> Zgadza się

> Nic z pierwszego wypustu nie jest dobre.

Wiem cos o tym wink.gif

Lepiej kupić sprawdzoną konstrukcję, często w limitowanych

> wersjach pożegnalnych.

Dlatego kolega powinien feelowac za Scenic I FL waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego kolega powinien feelowac za Scenic I FL

Cholerka - Scenic ma bryłę podobną do Matiza. C-Max też dobra rzecz, ale cholerka za biedny jestem na niego. Vectra - odpada na starcie, za długa i za masywna.

Passacik znów Mnie nie przekonuje. Nie lubię kształtu tych samochodów i wydają mi się autami dla klasy biznesowej, które w praktyce dla rodziny są mało funkcyjne. To moja opinia i wiem, że nie każdy się z nią zgodzi.

A scenic - to taki większy Matiz, a Matiz to fajne autko jest ;-)

Więc chyba przyjrzę się Scenikom ver I na jakimś full wypasie po lifcie i z roku 2003.

Dzięki koledzy za wasze opinie.

Napisano

> Cholerka - Scenic ma bryłę podobną do Matiza. C-Max też dobra rzecz, ale cholerka za biedny jestem

> na niego. Vectra - odpada na starcie, za długa i za masywna.

> Passacik znów Mnie nie przekonuje. Nie lubię kształtu tych samochodów i wydają mi się autami dla

> klasy biznesowej, które w praktyce dla rodziny są mało funkcyjne. To moja opinia i wiem, że

> nie każdy się z nią zgodzi.

> A scenic - to taki większy Matiz, a Matiz to fajne autko jest ;-)

> Więc chyba przyjrzę się Scenikom ver I na jakimś full wypasie po lifcie i z roku 2003.

> Dzięki koledzy za wasze opinie.

Tak jeszcze sobie myśląc przyszedł mi do głowy jeszcze samochodzik trochę większy od Matiza, ale mniejszy chyba od Scenica mianowicie Fiat IDEA. Mało popularny raczej w PL bazuje na Punto II.

Napisano

> Cholerka - Scenic ma bryłę podobną do Matiza. C-Max też dobra rzecz, ale cholerka za biedny jestem

> na niego. Vectra - odpada na starcie, za długa i za masywna.

> Passacik znów Mnie nie przekonuje. Nie lubię kształtu tych samochodów i wydają mi się autami dla

> klasy biznesowej, które w praktyce dla rodziny są mało funkcyjne. To moja opinia i wiem, że

> nie każdy się z nią zgodzi.

> A scenic - to taki większy Matiz, a Matiz to fajne autko jest ;-)

> Więc chyba przyjrzę się Scenikom ver I na jakimś full wypasie po lifcie i z roku 2003.

> Dzięki koledzy za wasze opinie.

Jeżdze C-max 1,8tdci czasem. Fajny układ kierowniczy ,jedzie jak po szynach ,dla mnie bajka 1,8 w dizlu jak dla mnie wystarcza .Nie moge porównać ze zwykłą 1,6 16V no.gif Skrzynia dziwnie chodzi ,tak jakby hałasowała przy zmianie biegów .

Napisano

> Scenic II z pierwszego wypustu to nie jest dobry pomysł

W każdym wątku siejesz czarne wizje na temat Scenica II grinser006.gif

Właśnie kupiłem takiego Scenica z grudnia 2003 i z ciekawości sprawdziłem w serwisie - samochód był regularnie serwisowany do listopada 2009 - i wcale nie bywał tam nadmiernie często ok.gif

Napisano

>

> mniejszy chyba od Scenica mianowicie Fiat IDEA.

Polecam ..... ale tylko 1.9 MJ ok.gif

Napisano

> Może troszke dołożyc i poszukac Ford-a C-Max, ewentualnie jakaś Zafira lub Meriva...?

No w merivie, to muuuultum miejsca. grinser006.gif

Napisano

ja mam i polecam z silnikiem 1.5 DCi 100KM

megane_grand_tour_0.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.