Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włączony tempomat a ekonomia jazdy.

Featured Replies

Napisano

Czy to prawda,że oprócz wygody dla kierowcy włączony tempomat nie wpływa na zmniejszenie zużycia paliwa podczas jazdy na autostradzie?.

Słyszałem różne opinie na ten temat - a co Wy na to?

Napisano

> Czy to prawda,że oprócz wygody dla kierowcy włączony tempomat nie wpływa na zmniejszenie zużycia

> paliwa podczas jazdy na autostradzie?.

> Słyszałem różne opinie na ten temat - a co Wy na to?

Jednak spalanie jest uwarunkowane prędkością.

Jak ustawisz za wysoką to tak czy siak będzie dużo spalać, jak ustawisz za niską to też będzie dużo spalać - najlepiej dorwać wykres mocy i momentu silnika w aucie i dopasować sobie prędkość od maksymalnego momentu obrotowego, wtedy będziesz wiedział, że auto powinno spalić mniej.

Dalej na spalanie ma wiele innych czynników:

- ciśnienie w oponach

- obciążenie auta

- ukształtowanie terenu w jakim się porusza auta

- warunki pogodowe (równie maksymalna temperatura potrafi podnieść spalanie auta)

- wiatr

PZDR VEN

Napisano

> Czy to prawda,że oprócz wygody dla kierowcy włączony tempomat nie wpływa na zmniejszenie zużycia

Nie wiem jak jest w Astrze, ale jeździłem Fordem Galaxy 1.9 TDI z tempomatem. Jeżeli nastawiło się tempomat na jakąś większą prędkość, a później korzystało z niego do przyspieszania, to auto zdecydowanie lepiej ciągnęło niż przy wciskaniu pedału gazu. Wnioskuję stąd, że albo komputer tak steruje pracą silnika, że lepiej wykorzystuje możliwości, albo daje większa dawkę paliwa (w co wątpię, bo mocniejsze wciśnięcie gazu powinno dać podobne przyspieszenie jak na tempomacie, a nie daje). Z tego wnioskuję, że raczej zużycie paliwa będzie mniejsze, ale tylko pod warunkiem jazdy po płaskiej drodze. Przy pagórkowatym terenie tempomat utrzyma stałą prędkość. Kierowca może pozwolić się samochodowi wtoczyć na górkę oszczędzając paliwo, a z górki nie będzie hamował, a tempomat już tak. Różnice pewnie nie będą wielkie, ale jakieś na pewno.

Napisano

Da się jechać "ręcznie" co najmniej tak samo ekonomicznie lub bardziej ekonomicznie niż z tempomatem.

To pewnie też zależy od kierowcy, jednak w jeździe autostradowej mnie osobiście dużo ekonomiczniej wychodzi jazda z włączonym tempomatem: utrzymanie stałej prędkości, bez przypieszania / zwalniania. Ale to bardziej kwestia hm, psychologiczna oraz kwestia pewnej samodyscypliny. Ja w warunkach autostradowych nie umiem jechać ekonomiczniej niż tempomat... Ale napewno da się. Sam tempomat tutaj zasadniczo wiele nie zmienia.

Napisano

W moim przypadku tempomat w każdej praktycznie sytuacji jest ekonomiczniejszy. Faktycznie nie potrafi jechać z górki ze spalaniem 0 l/100km (chyba, że górka naprawdę stroma) ale z drugiej strony jak mu powiem, że ma jechać płynnie te 100 czy 110 to jedzie i gada, że pali 1,9 czy 2,3 l/100km grinser006.gif Fakt, że BID mi trochę zaniża. Nogą po chwili mam 140 i cała ekonomia idzie ze spalinami biglaugh.gif Odkąd zacząłem go używać systematycznie, średnie spalanie spadło odczuwalnie, ok. 10%. Na tempomacie jeżdżę praktycznie zawsze w trasie. Choć bardziej ze względu na kolano a nie ekonomię. Miałem kiedyś prawe uszkodzone w wypadku i teraz jak za długo się nie rusza to zaczyna boleć. A z tempomatem mogę sobie nim majtać kiedy i jak mi wygodnie biglaugh.gif

Napisano

Z uwagi na to, że tempomat kieruje się tylko jedną zasadą: utrzymać stałą prędkość, jazda z nim w terenie pagórkowatym spowoduje wzrost zuzycia paliwa.

Tempomat bowiem nie wykorzystuje zgromadzonej energii potencjalnej (wysokość n.p.m.) pojazdu i podczas jazdy w dół nie zamienia jej na energię kinetyczną (prędkość), bo nadmiernie hamuje silnikiem, aby zniwelować początkowy wzrost prędkości (tu są straty w stosunku do jazdy bez tempomatu!).

Podczas jazdy pod górę stara się odzyskać początkową stratę prędkości i przy więlszych stromościach nawet wciska pedał gazu w podłogę, otwierając maksymalnie przepustnicę, co powoduje znaczny wzrost spalania.

Natomiast na drodze poziomej tempomat ustawiony na prędkość i obroty bliskie momentowi maksymalnemu silnika jedzie optymalnie.

Pozdr.

Napisano

Tempomat nadaje się nie tylko do jazdy po autostradzie. Można śmiało używać na S, DK oraz DW a jak się wprawisz to również w terenie zabudowanym.

Należy się jednak kierować jedną podstawową zasadą: używamy go na "płaskim terenie". Jazda po górkach jest możliwa, ale nie uzasadniona ekonomicznie, gdyż tempomat z racji swojej zasady działania będzie dusił przepustnicę starając się utrzymać zaprogramowaną prędkość.

Napisano

Tempomat to tylko coś co jak pisali poprzednicy utrzymuje stała prędkość. Tutaj człowiek nie ma szans z tempomatem, zawsze odrobinę za dużo wciśnie pedał. Natomiast jesli chodzi o jazdę w zmiennych warunkach (wzniesienia) tutaj zależy od kierowcy.

Jeżeli znamy zasady ecodriving'u i ściśle ich się trzymamy, mamy szansę wygrać z tempomatem. Ale w rzeczywistości zawsze przegrywamy.

Ja osobiście zawsze korzystam z tempomatu i spalania w mojej 100 KM Astrze ma rzędu 6,5 l / km. Tak jak napisał master22221 na wzniesieniach jest niedoskonały w aspekcie spalania. Można by tempomat zmodyfikować. NP. zamiast stałej prędkości, stałe średnie spalanie wwtedy z górki na przyśpiesza, natomiast po górę powoli zwalnia.

Moja końcowa ocena jest jednak taka że tempomat to ekonomia.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.