Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko w Skrzyni CCS

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki duży problem w skrzyni biegów słychać jak trze łożysko na głównym wałku i moje pytanie. Czy kupić jakaś używana skrzynie i wymienić czy robić remont?? Moze wiecie jakie ceny mniej więcej.

Pozdrawiam

Napisano

To zależy. Remont skrzyni swoje kosztuje. Sama wymiana łożyska oporowego to kilka zł (łożysko SKF kupiłem ostatnio za 70 zł) ale pewnie jak ją rozbierzesz to uznasz, że więcej rzeczy jest w niej do zrobienia i za remont na nowych częściach zapłacisz niewiele mniej niż auto warte jest, tym bardziej jeśli auto dasz mechanikowi. Ale jak masz w planach długie lata autem jeździć to może to nie być zła opcja. Mi zgrzytała dwójka, więc uznałem zmienić skrzynie i wsadziłem krótszą skrzynie abarth, dałem za nią 550 zł, olej do niej niecałe 100 zł, łożysko 70 zł, linka sprzęgła 30 zł, czyli całość 750 zł, a starą jeszcze za 200 zł sprzedałem. No i generalnie czuć jakąs tam poprawe osiągów, więc moim zdaniem warto było, działa bardzo ładnie, nie zgrzyta, biegi chodzą lekko.

Napisano
  • Autor

> To zależy. Remont skrzyni swoje kosztuje. Sama wymiana łożyska oporowego to kilka zł (łożysko SKF

> kupiłem ostatnio za 70 zł) ale pewnie jak ją rozbierzesz to uznasz, że więcej rzeczy jest w

> niej do zrobienia i za remont na nowych częściach zapłacisz niewiele mniej niż auto warte

> jest, tym bardziej jeśli auto dasz mechanikowi. Ale jak masz w planach długie lata autem

> jeździć to może to nie być zła opcja. Mi zgrzytała dwójka, więc uznałem zmienić skrzynie i

> wsadziłem krótszą skrzynie abarth, dałem za nią 550 zł, olej do niej niecałe 100 zł, łożysko

> 70 zł, linka sprzęgła 30 zł, czyli całość 750 zł, a starą jeszcze za 200 zł sprzedałem. No i

> generalnie czuć jakąs tam poprawe osiągów, więc moim zdaniem warto było, działa bardzo ładnie,

> nie zgrzyta, biegi chodzą lekko.

A widze ze niedaleko mnie mieszkasz:) Powiesz mi kto ci wymienial skrzynie?? I nie masz moze jakiegos znajomego ktory ma do sprzedania jakas skrzynie do sprotinga??

Napisano

> A widze ze niedaleko mnie mieszkasz:) Powiesz mi kto ci wymienial skrzynie?? I nie masz moze

> jakiegos znajomego ktory ma do sprzedania jakas skrzynie do sprotinga??

ja mam skrzynie na sprzedaz ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam skrzynie na sprzedaz

za ile, w jakim stanie, i jak masz wsteczny ? Wbijany jak w maluchu czy podnosisz zapatke na lewarku??

Napisano

> za ile, w jakim stanie, i jak masz wsteczny ? Wbijany jak w maluchu czy podnosisz zapatke na

> lewarku??

na giełdzie wisi, pełny opis, wsteczny podciągany

Napisano

> A widze ze niedaleko mnie mieszkasz:) Powiesz mi kto ci wymienial skrzynie?? I nie masz moze

> jakiegos znajomego ktory ma do sprzedania jakas skrzynie do sprotinga??

sam wymieniałem, znalazłem ją na allegro

co do skrzyni od mola to z całym szacunkiem ale 500 zł za skrzynie w której dwójka już zgrzyta to mimo wszystko troche za dużo, tera zgrzyta tylko na pełnej p.... jak to napisał, a za chwile bedzie zgrzytać na okrągło no.gif

Napisano
  • Autor

> sam wymieniałem, znalazłem ją na allegro

> co do skrzyni od mola to z całym szacunkiem ale 500 zł za skrzynie w której dwójka już zgrzyta to

> mimo wszystko troche za dużo, tera zgrzyta tylko na pełnej p.... jak to napisał, a za chwile

> bedzie zgrzytać na okrągło

A bawisz sie moze jeszcze z takimi wymianami skrzyn:) Moze jakbym znalazl jakas dobra to bys mi podmienił ??:)

Napisano
  • Autor

A czym jeszcze najlepiej zalac te skrzynie?? Mobilem czy jakimis innymi olejami co poradzicie ??

Napisano

No kapke sie z autami bawimy z kolegami, tyle że zazwyczaj miesiąc w przód zajęty mamy jak nie lepiej, tylko teraz 4 auta w kolejce stoją a czasu jak na lekarstwo, wiec dopóki sie nie odrobimy to nikomu nic obiecywać nie bedziemy

co do oleju to każdy co innego Ci poleci, zalej jakimś 75W90 ewentualnie 75W80 obojętnie jakiej firmy, byle jakieś znanej

btw w profilu napisane masz zawód tapicer, fotele kubełkowe itp obszywasz?

Napisano
  • Autor

> No kapke sie z autami bawimy z kolegami, tyle że zazwyczaj miesiąc w przód zajęty mamy jak nie

> lepiej, tylko teraz 4 auta w kolejce stoją a czasu jak na lekarstwo, wiec dopóki sie nie

> odrobimy to nikomu nic obiecywać nie bedziemy

> co do oleju to każdy co innego Ci poleci, zalej jakimś 75W90 ewentualnie 75W80 obojętnie jakiej

> firmy, byle jakieś znanej

> btw w profilu napisane masz zawód tapicer, fotele kubełkowe itp obszywasz?

Tapicerem jestem ale nie samochodowym. Mam 2 znajomych jeden ze skoczowa drugi z Kowali którzy zajmuja sie czyms takim. Jakbys chcial moge popytac.

Napisano
  • Autor

> Tapicerem jestem ale nie samochodowym. Mam 2 znajomych jeden ze skoczowa drugi z Kowali którzy

> zajmuja sie czyms takim. Jakbys chcial moge popytac.

a powiedz mi ile kosztuje taka wymiana skrzyni biegow i jak sobie zalatwie skrzynie uzywana to co by bylo trzeba dokupic albo co moze okazac sie zepsute czy cos. Chodzi mi dokladnie o to ile sobie kasy tak +/- zaoszczedzic smile.gif

Napisano

Jak skrzynie wymieniasz to warto jeszcze zmienić simmering na wale od strony sprzęgła ok 40 zł, sprzęgło jak ma swoje lata też można rozważyć wymiane, linke sprzęgła ok 30 zł bo dojście wtedy fajne no i oczywiście łożysko oporowe, robocizna u mechanika kole 200 zł z tego co wiem. Ja u siebie zmieniałem łożysko SKF 70 zł, linke 30 zł, simmering Corteco też 30 zł z drobymi, olej niecała stówka, czyli razem za te części poszło troche ponad 200 zł. Generalnie myśle poza kasą na samą skrzynie jeszcze 400 - 500 zł musisz mieć, ale starą skrzynie też potem napewno jeszcze sprzedasz więc coś sie zwróci na pewno.

Napisano
  • Autor

> Jak skrzynie wymieniasz to warto jeszcze zmienić simmering na wale od strony sprzęgła ok 40 zł,

> sprzęgło jak ma swoje lata też można rozważyć wymiane, linke sprzęgła ok 30 zł bo dojście

> wtedy fajne no i oczywiście łożysko oporowe, robocizna u mechanika kole 200 zł z tego co wiem.

> Ja u siebie zmieniałem łożysko SKF 70 zł, linke 30 zł, simmering Corteco też 30 zł z drobymi,

> olej niecała stówka, czyli razem za te części poszło troche ponad 200 zł. Generalnie myśle

> poza kasą na samą skrzynie jeszcze 400 - 500 zł musisz mieć, ale starą skrzynie też potem

> napewno jeszcze sprzedasz więc coś sie zwróci na pewno.

masakra frown.gif a pytalem znajomego i za obicie 2 kubelkow materialem 250zl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.