Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpie mi przy ruszaniu...ale inaczej

Featured Replies

Napisano

niż w poście niżej. Otóż szarpie przy ruszaniu na ZIMNYM silniku. Po chwili wszystko OK, zjezdzam caly kraj bez najmniejszego szarpniecia na swiatlach. Poduchy sprawdzone, prosty test na slizganie sprzegla wykonany..i jest OK, problem tylko na zimnym silniku. Juz zglupialem -niby sprzeglo ale reszta objawow nie pasuje, po chwili znika, zadnych checków...OCB ?

pacjent - astra G Z16XEP, 150tys

Napisano

W google wynalazłem, że oprócz sprzęgła może to być wina przepustnicy i egr (do czyszczenia), a także przewodów zapłonowych.

Napisano

Gdy miałem Astrę II z silnikiem X16XEL to identyczne objawy (szarpanie tylko na zimnym silniku) wyeliminowała wymiana kompletnego sprzęgła.

Napisano

To występuje tylko przy odpuszczaniu sprzęgła? Tzn nie ślizga się płynnie tylko takimi jakby skokami? Też tak mam, ale u mnie to przypadłość głównie w zimie. Zlałem to bo z tego co wyczytałem dość częste zjawisko więc przyjąłem że TTTM.

Napisano

Witam, może masz kolektor ssący ze zmienną geometrią (dwa obiegi) i się przybrudziły przesłony zamykające (nie domykają się). U mnie tak było - szarpanie tylko na zimnym silniku i tylko na benzynie. Było to nie tyle szarpanie, co duszenie się przy dodawaniu gazu.

Napisano

> To występuje tylko przy odpuszczaniu sprzęgła? Tzn nie ślizga się płynnie tylko takimi jakby

> skokami? Też tak mam, ale u mnie to przypadłość głównie w zimie. Zlałem to bo z tego co

> wyczytałem dość częste zjawisko więc przyjąłem że TTTM.

potwierdzam, czasem u mnie objaw ten też występuje.

Napisano

> Witam, może masz kolektor ssący ze zmienną geometrią

Slusznie kolega zauwazyl. W Z16XEP Twinport jest kolektor o zmiennej geometrii, a zacinanie sie klap jest jego czesta przypadloscia.

Pozdrawiam

Napisano

> Slusznie kolega zauwazyl. W Z16XEP Twinport jest kolektor o zmiennej geometrii, a zacinanie sie

> klap jest jego czesta przypadloscia.

> Pozdrawiam

Z naczytanych tu informacji kojarzę, że zacinanie się klap twinporta dawało problemy przy wyższych obrotach. Ale może zależy w jakiej pozycji się przyblokowały hmm.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.