Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewnica elektryczna ( g )

Featured Replies

Napisano

Witam. Poszukuje informacji odnośnie nagrzewnicy elektrycznej: dane . schematy ,foto. Wiem że sterowana jest ona przez mid-a , ale jak i co, kiedy się załącza ? Dzięki z góry za pomoc. Pzdr

Napisano

> Poszukuje informacji odnośnie nagrzewnicy elektrycznej

Podaj jakieś dokładniejsze dane. Jakoś nie kojarzę w AG

elektrycznej nagrzewnicy - ale może mało wiem.

Napisano
  • Autor

Wiem że czasem była dokładana do bogatych wersji napewno z mid-em . Widziałem schemat blokowy dlatego pytam.Pzdr

Napisano

> Wiem że czasem była dokładana do bogatych wersji napewno z mid-em . Widziałem schemat blokowy

> dlatego pytam.Pzdr

Ale co ta nagrzewnica miałaby nagrzewać? I co ma to wspólnego

z mid-em? A może chodzi o tzw. ogrzewanie postojowe?

Napisano

Nie mam fotki, ale tak wygląda szkic.

283999599-nag.gif

Jest to nagrzewnica wodna wyposażona w grzałkę stosowana przez Behr.

Schemat elektryczny:

283999599-aoh.GIF

Bezpiecznik F60 jest na 110A (napięcie stałe), więc można założyć, że grzałka ma moc maksymalną w okolicach trochę ponad kilowata (producent nie był łaskaw podać dokładnej).

Bezpiecznik F3.35 - 10A (po stacyjce).

Wyświetlacz ogólnie nie załącza żadnych elementów. Pokazuje tylko ich stan. Nagrzewnicę załącza włącznik S89. Niestety ani schematy, ani katalog nie precyzują gdzie on jest (nie ma osobnego włącznika jak przy nagrzewnicach spalinowych). Można zatem domniemywać, że znajduje się on w panelu sterowania ogrzewaniem (katalog wyróżnia panel stosowany z tą nagrzewnicą). Możliwe, że np: po włączeniu ogrzewania na maks. włącza się elektryczny wspomagacz.

Gdyby komuś przyszło do głowy kupno takowej w ASO, to jej cena wynosi niemal 3500zł devil.gif

post-53490-14352509048078_thumb.gif

Napisano
  • Autor

DZięki za szkic. Widziałem juz schemat wcześniej i mam inne zdanie co do działania w tym układzie mid-a . do nagrzewnicy dochodzą duzy + stały i duza - , i + po stacyjce natomiast z przewod masy do tego włącznika do mida i dalej do nagrzewnicy. Sądze że mid pozwala podac masę z włącznika do nagrzewnicy w okreslonych warunkach pracy by załączyć przekażnik w nagrzewnicyi tu moje pytanie w jakich? Pzdr

Napisano

Owszem, tak też może być. Ale wtedy włącznik nie byłby potrzebny.

Znasz jakąś inną sytuację w której wyświetlacz jest elementem wykonawczym, a nie tylko informacyjnym? hmm.gif

Jeśli miałoby to działać automatycznie, to naturalnym momentem byłoby włączenie tuż po uruchomieniu silnika w ujemnej temperaturze i wyłączenie po osiągnięciu pewnej temp. lub czasu.

Napisano
  • Autor

Włącznik jest potrzebny ! Pewniakiem jest pod pozycją max ciepłe. A co do funkcji infirmatycznej wyświetlacza to mi nie pasuje , bo wystarczy jednym przewodem ( odczepem)informowac o stanie urządzenia a nie dwona kabelkami?! Moze Brat Pit ma jakieś info .Pzdr

Napisano

> DZięki za szkic. Widziałem juz schemat wcześniej i mam inne zdanie co do działania w tym układzie

> mid-a . do nagrzewnicy dochodzą duzy + stały i duza - , i + po stacyjce natomiast z przewod

> masy do tego włącznika do mida i dalej do nagrzewnicy. Sądze że mid pozwala podac masę z

> włącznika do nagrzewnicy w okreslonych warunkach pracy by załączyć przekażnik w nagrzewnicyi

> tu moje pytanie w jakich? Pzdr

Myślę, że trzeba przeanalizować rolę przewodu z temperaturą silnika, który wchodzi do MIDa

Napisano

> Moze Brat Pit ma jakieś info

jako że zostałem wywołany do tablicy blush.gif to mówię jak na spowiedzi co wiem:

kojarzę sterowanie z MIDa jakąś nagrzewnicą czy webastem w O-B po FL i tam były jakieś ustawienia, w A-G nigdy tego nie widziałem, w instrukcji obsługi też nie widziałem adnotacji o ogrzewaniu dodatkowym jednak niech żywi nie tracą nadziei old.gif

pokombinowałem, poszukałem i w EPC jak byk stoi MID w wersji tu cytat "UKŁAD ZOBRAZOWANIA, WSKAŹNIK WIELOFUNKCYJNY (UŻYWANE Z SYSTEMEM NAGRZEWNICY ELEKTRYCZNEJ)" czyli po ludzku MID dla wersji z nagrzewnicą, zatem muszą być wesje A-G z taką nagrzewnicą i tak jak w O-B są sterowane z MIDa cool.gif

brat

Napisano

> Myślę, że trzeba przeanalizować rolę przewodu z temperaturą silnika, który wchodzi do MIDa

1:0 dla Gryfa wink.gif

Przeanalizowałem ten przewód, jak również procedury kontroli MID-a.

Sytuacja wygląda tak:

Sygnał temp. silnika trafia z ECU do wyświetlacza.

Włącznik jest - tak jak przypuszczaliśmy - przy pokrętle ustawionym na max. temp. (to ten pierwszy kabelek do MID-a)

Wyświetlacze podają sygnał włączenia grzałki (drugim kabelkiem) gdy pokrętło jest na max. i temp na zewnątrz jest niższa niż 5*C

Napisano
  • Autor

DZięki Wielkie wszystkim co zabrali głos w tym temacie. Teraz zostalo przerobić troszkę wiązkę by mid sterowal podgrzewaczem wodnym, ( jak byłem na ptogramowaniu techem to była opcja "ogrzewanie dodatkowe - wył" )I moje następne pytanie bo spałem na półprzewodnikach , jaki kest potrzebny tranzystor by sterować go masą ( z mida) i wzmacniał do ok 1A też sygnał - do sterowania przekażnikami .Pzdr

Napisano

> moje następne pytanie bo spałem na półprzewodnikach , jaki

> kest potrzebny tranzystor by sterować go masą ( z mida) i wzmacniał do ok 1A też sygnał -

> do sterowania przekażnikami .Pzdr

PNP smile.gif albo MOSFETem z kanałem typu P - no chyba że się mylę wink.gif

a tak z innej beczki czym się różni ta nagrzewnica elektryczna od tzw jeża - króćca metalowego montowanego na wąż wlotowy nagrzewnicy z kilkoma świecami żarowymi?

brat

Napisano
  • Autor

Nie wiem w czym różnica w astrze ale zaadaptowałem jeża od focusa i brak mi było tylko układu sterującego. z teorii w np francusach i audi jast grzałka przypominajaca suszarkę co ogrzewa powietrze wdmuchiwane do autka.Pzdr

Napisano

> Nie wiem w czym różnica w astrze ale zaadaptowałem jeża od focusa i brak mi było tylko układu

> sterującego. z teorii w np francusach i audi jast grzałka przypominajaca suszarkę co ogrzewa

> powietrze wdmuchiwane do autka.Pzdr

ja myślałem o montażu "jeża" u siebie, ale żeby nie ciągnąć za dużo prądu myślałem o tym by np. z trzech czy czterech świec pod które przygotowany jest "jeż" podłączyć dwie, sterować to przekaźnikiem, który byłby uruchamiany z układu z termistorem zamontowanym na wlocie do jeża, a całość działała by wtedy gdy nie ma włączonej klimatyzacji i/lub ogrzewania tylnej szyby, (temperaturowo ustawić to tak żeby wyłączał się przy temp. cieczy ok 50st C)

brat

Napisano

Jeśli ta nagrzewnica występuje w aucie, to jest też 120, lub 140A alternator.

Napisano

> Jeśli ta nagrzewnica występuje w aucie, to jest też 120, lub 140A alternator.

ok.gif ja mam 100A dlatego chciałem wykorzystać jedynie 2 świece smile.gif

brat

Napisano

Poza dwoma połaczeniami do MID przedstawionymi na schemacie powyżej, należy jeszcze wykonać dodatkowe połaczenie pinu 32 MID z wyprowadzeniem alternatora oznaczonym jako DFM (to oczywiste, że MID właczy dodatkowe ogrzewanie tylko jeśli alternator pracuje, inaczej uszkodzi akumulator). W moim MID wszystkie 3 piny do dodatkowego ogrzewania sa nieobsadzone w wiązce, wnioskuję z tego, że do sterowania takim urządzeniem grzewczym potrzebny jest specjalny MID, co zresztą potwierdza EPC. Co do alternatora, to te zwykłe chyba nie mają wyprowadzenia DFM.

Pozdr.

Napisano

> ja mam 100A dlatego chciałem wykorzystać jedynie 2 świece

> brat

Tez myślałem o jeżu (zresztą chyba proponowałem takie rozwiazanie w jednym z wątków), obecnie alternator 100A, a wypadałoby zamontować 120A z Omegi lub Vectry...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.