Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie stacje benzynowe a platnosc w obcej walucie

Featured Replies

Napisano

> Nie jestem epwien czy to wlasciwy kacik dlatego prosil bym M o wyrozumialosc i przesuniecie watku

> do odpowiedniego dzialu (jesli uznaja to za konieczne).

> Sprawa wyglada nastepujac. Za kazdym razem jadac do PL jestemj zmuszony tankowac gdzies i zaplacic

> gotowka. Ostatnio mialem taka sytuacje na A4 miedzy Wroclawiem a Krakowem. O 4 nad ranem

> dowiedzialem sie, ze przyjma euro... ale po 3 zlote. Reszte chetnie wydadza... ale w

> zlotowkach. Bilonu nie przyjmuja. Kwitku na wymiane waluty nie dostane zadnego. Zbulwersowalo

> mnie to strasznie bo w kantorze euro kosztowalo ponad 4 zlote.

> Moje bulerwsacja byla jeszcze wieksza gdy kilka godzin pozniej, na tej samej stacji kurs skoczyl do

> 3,90 PLN za euro.

> Uwazam, ze kasjer pracujacy na nocnej zmianie chcial mnie orznac (i zapewne nie tylko mnie).

> Pozniej zauwazylem, ze takie praktyki sa powszechne. Zlodziejski kurs, brak pokwitowania

> wymiany waluty, reszta w zlotowkach i szeroki usmiech kasjera gdy widzi ze ktos ma zaplacic 50

> PLN i wyjmuje bankot 100 euro.

> Czy jest jakas podstawa prawna zeby takich gagtkow udupic?

> jakas skarbowka czy cos takiego...

> Toc to rozboj, chamstwo i wredne wykorzystywanie sytuacji.

> Jak to wyglada od strony prawnej?

> Co ciekawe - sa to przewaznie duze stacje znanych sieci (Orlen, Shell, Aral itp).

1. Tankuj na Statoil, tam masz możliwość płacenia w Euro po w miarę normalnym kursie

2. Reszty w bilonie nie dostaniesz bo Euro nie jest walutą obowiązującą w Polsce. Płacisz obcą walutą to jeśli sprzedawca Ci ją przyjmie, to przeliczy na złotówki i resztę wyda w złotówkach, chyba normalne. Jeśli miałby przyjąć bilon to w banku otrzyma 50% jego wartości bo takie prowizje narzucają banki. Wobec tego bilon w zasadzie z góry się odrzuca.

3. Chcąc płacić w obcej walucie zawsze najpierw dokładnie dopytaj się o warunki. Mi bez problemu przyjęli Euro w Serbii, tylko że dopiero za jakiś czas się zorientowałem, iż za 50% jego wartości, oczywiście brak jakiegokolwiek kwitu na to sciana.gif

4. Gdzieś Ty znalazł Arala w PL, skoro parę lat temu BP przejęła ich wszystkie stacje? niewiem.gif

Napisano

Byłem ci ja w hotelu Ibis w Londynie (Ibis Wembley). Za pobyt płaciłem kartą płątniczą (nie kredytową) banku pekao. Jakież było moje zdziwienie, gdy z terminala płatniczego wyjechała karteczka na której była suma w funtach i w drugiej linijce suma w PLN. Czyli tyle PLN zeszło mi z konta. Można? Można, tylko trzeba chcieć (i umić). smile.gif

Napisano

> Na wyznaczonych stacjach PKN Orlen ma taki obowiązek. Przeliczanie odbywa się według aktualnego

> kursu NBP, nie przyjmują bilonu, reszta wydawana jest w złotówkach.

Z tym, że na razie to dość symboliczna liczba stacji:

Quote:

SP miejscowość

13 Cieszyn

81 Kostomłoty

132 Kraków

144 Świnoujście

154 Barnisław

155 Wolin

273 Tychy

294 Słubice

405 Jaworzno

581 Kraków

644 Wrocław

646 Jaworzno

734 Kudowa Słone

752 Kłodzko

856 Świnoujście

876 Wrocław

881 Gubin

882 Kostrzyn

1014 Świebodzin

1034 Kołbaskowo

1036 Międzyzdroje

1111 Legnica

1198 Katowice

1248 Dukla

1255 Świecko

1281 Szczecin

1461 Barnisław

4001 Aleksandrowice

4002 Morawica

4023 Lubieszyn

4037 Osiecza

4038 Osiecza

4057 Tulce

4060 Zalesie

4199 Barwinek

4220 Widełka

Orlen

Napisano

Quote:

Przelicznik walut EUR/PLN ustalany jest w odniesieniu do bieżącego kursu NBP

w uzupełnieniu ze strony Orlenu

Napisano

> Właśnie dlatego nie dają kwitków żebyś nie mógł ich złapać.

a na co mają ci dać kwitek, skoro w profilu działalności nie mają obrotu obcymi walutami?? W Polsce obowiązuje złotówka i jak sklep przyjmie ci Euro, to się ciesz i nie dyskutuj....

Napisano

> Patrz wyzej. Niech mi wtedy pokaze ten kurs na papierze, albo szef niech potwierdzi.

co ci ma pokazać. Kurs waluty w kantorze ustala jego właściciel. Kalkulując kurs NBP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.