Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gorący płyn przepływający przez nagrzewnicę w kabinie

Featured Replies

Napisano

Czy może być tak w TD 100 że gorący płyn chodzący cały czas krąży poprzez nagrzewnicę w kabinie samochodu? A ogrzewaniem sterujemy klapami poprzez puszczenie powietrza przez nagrzewnicę lub nie. Jeśli to prawda to mimo to ciepło nagrzewnicy nagrzewa kanały powietrzne i w upały powietrze po przedostaniu się do kabiny jest ciepłe. Jak temu zapobiec. A może to wada termostatu. U mnie oba węże wchodzące do kabiny są gorące. Jak to działa? icon_rolleyes.gif

Napisano

to prawda, własnie tak to działa, nie ma tam zaworu odcinającego obieg, woda cały czas krąży.

Napisano

Jeżeli w zime nie odczuwa sie by jakieś ciepełko leciało to moim zdaniem w upały tez nie podwyższa temp.

Już bardziej grzeja zarówki podswietlające sterowanie nawiewem zeby.GIF

Napisano

Jesteście pewni że nie ma odcięcia dopływu czynnika chłodzącego do nagrzewnicy ?

Coś mi tu nie bangla.

To po co przy spuszczaniu płynu chłodzącego odkręca się pokrętło ogrzewania na maxa ?

Napisano

> Jesteście pewni że nie ma odcięcia dopływu czynnika chłodzącego do nagrzewnicy ?

Tak.

> Coś mi tu nie bangla.

> To po co przy spuszczaniu płynu chłodzącego odkręca się pokrętło ogrzewania na maxa ?

Też tego nigdy nie rozumiałem, tak samo przy odpowietrzaniu. Co ma do tego nawiew ciepłego?

Napisano
  • Autor

A gdybym spróbował jakiąś samoróbkę zaworu odcinającego zastosować miałoby to wpływ na temperaturę i pracę silnika. Bo przecież klima też na tym traci. Cała ta cholerna plastikowa spirala kanałów dolotowych powietrza się nagrzewa. Bez klimy jazda z nawiewem w temperaturze 30 stopni to sajgon. We wcześniejszych wozach ustrojstwo z nagrzewnicą i dolotem powietrza (np.peugeot) miałem pod maską. I chłodniej i ciszej, a bez klimy. Może w nowszych modelach coś zmienili?

Napisano

> A gdybym spróbował jakiąś samoróbkę zaworu odcinającego zastosować miałoby to wpływ na temperaturę

> i pracę silnika.

nie, bo nagrzewnica nie oddaje ciepła...

Napisano
  • Autor

spróbuje założyć zawór kulowy z instalacji wod-kan i zobaczę co się zmieni.

Napisano

> To po co przy spuszczaniu płynu chłodzącego odkręca się pokrętło ogrzewania na maxa ?

bo tak się robiło w polonezach i 125p zlosnik.gif

Napisano

> bo tak się robiło w polonezach i 125p

No nie tylko - w Ładzie też tak miałem (tam faktycznie był zawór odcinający dopływ płynu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.