Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

607 2.2 HDi błędy silnika:

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Byłem dziś w warsztacie, podłączono auto pod kompa i wyskoczyły mi takie błędy:

Błąd ciśnienia turbosprężarki: zmierzone ciśnienie za niskie.

Po przełączeniu programu w tryb pomiaru "na żywo" ciśnienie mierzone turbo w ogóle się nie zmieniało. Miało stałą wartość 1012 czegoś tam. Co to może być?

Drugi błąd to błąd podgrzewcza świec, obwód otwarty.

Jakiś pomysł o co tu chodzi?

Były jeszcze inne błędy, ale po wykasowaniu się nie pojawiły.

Pozdrawiam.

Napisano

> Drugi błąd to błąd podgrzewcza świec, obwód otwarty.

> Jakiś pomysł o co tu chodzi?

Może świeca / świece nie działają? Obwód otwarty to może oznaczać spaloną świecę - po prostu grzałka padła

Napisano

> Cześć.

> Byłem dziś w warsztacie, podłączono auto pod kompa i wyskoczyły mi takie błędy:

> Błąd ciśnienia turbosprężarki: zmierzone ciśnienie za niskie.

> Po przełączeniu programu w tryb pomiaru "na żywo" ciśnienie mierzone turbo w ogóle się nie

> zmieniało. Miało stałą wartość 1012 czegoś tam. Co to może być?

1012mbar - 1 bar,

zmienna geo w turbinie nie działa , zapieczona od sadzy , lub sterowanie geometrią nie działa

Napisano
  • Autor

> 1012mbar - 1 bar,

> zmienna geo w turbinie nie działa , zapieczona od sadzy , lub sterowanie geometrią nie działa

Po odpaleniu auta, ładnie działa turbina, auto jeździ jak zawsze. Dopiero po mocnym butowaniu 2-ka max, 3-ka max, 4-ka max załącza się błąd i wyłącza turbinę.

Czy to może świadczyć o uszkodzonym układzie sterowania turbiną czy raczej tylko o jakimś tam czujniku ciśnienia ?

Napisano
  • Autor

> Może świeca / świece nie działają? Obwód otwarty to może oznaczać spaloną świecę - po prostu

> grzałka padła

grzałka jest zintegrowana z każdą świecą ?

Napisano

> grzałka jest zintegrowana z każdą świecą ?

Grzałka to świeca. 4 świece = 4 grzałki. Nie wiem, jak to jest sterowane. Może brak zasilania na grzałkach? Bezpiecznik sprawdzałeś?

Napisano

> Po odpaleniu auta, ładnie działa turbina, auto jeździ jak zawsze. Dopiero po mocnym butowaniu 2-ka

> max, 3-ka max, 4-ka max załącza się błąd i wyłącza turbinę.

to wskazuje na przeładowanie i późniejszy tryb awaryjny

> Czy to może świadczyć o uszkodzonym układzie sterowania turbiną czy raczej tylko o jakimś tam

> czujniku ciśnienia ?

albo zapieczone łopatki w turbo - czyszczenie , albo

nie wiem jak w hdi jest realizowana zmiana doładowania , ale zazwyczaj jest elektrozawór VGT który steruje turbiną poprzez wężyki podciśnieniowe , i trzeba by sprawdzić ten VGT

Napisano

> Po odpaleniu auta, ładnie działa turbina, auto jeździ jak zawsze. Dopiero po mocnym butowaniu 2-ka

> max, 3-ka max, 4-ka max załącza się błąd i wyłącza turbinę.

> Czy to może świadczyć o uszkodzonym układzie sterowania turbiną czy raczej tylko o jakimś tam

> czujniku ciśnienia ?

Jeśli podczas jazdy masz cały czas 1012 mbar i jednocześnie słyszysz że turbina pracuje to masz jakiś problem z czujnikiem - często zdaża się że otworek w czujniku zostaje zalepiony sadzą zmieszaną z olejem.

Napisano
  • Autor

> Jeśli podczas jazdy masz cały czas 1012 mbar i jednocześnie słyszysz że turbina pracuje to masz

> jakiś problem z czujnikiem - często zdaża się że otworek w czujniku zostaje zalepiony sadzą

> zmieszaną z olejem.

Tak właśnie jest. W czasie jazdy słyszę i "czuję" działanie turbiny, ale pomiar z czujnika to stałe 1012 mbar. Muszę zerknąć na ten czujnik.

Napisano

> Tak właśnie jest. W czasie jazdy słyszę i "czuję" działanie turbiny, ale pomiar z czujnika to stałe

> 1012 mbar. Muszę zerknąć na ten czujnik.

Jak faktycznie będzie zasyfiały to potraktuj go z wyczuciem alkoholem izopropylowym lub w ostateczności ekstrakcyjną.

Napisano
  • Autor

> Jak faktycznie będzie zasyfiały to potraktuj go z wyczuciem alkoholem izopropylowym lub w

> ostateczności ekstrakcyjną.

Czujnik pękł (połamał się) na łączeniu z rurką gumową. Nie miał prawa pracować. Już w drodze mam nowy czujnik.

Napisano

> Czujnik pękł (połamał się) na łączeniu z rurką gumową. Nie miał prawa pracować. Już w drodze mam

> nowy czujnik.

To po wymianie jeszcze przegoń auto po autostradzie żeby rozruszać kierownice w turbinie (bez informacji o faktycznym ciśnieniu sterownik mógł nie pracować nimi w pełnym zakresie) wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

OKI,auto jest po mega serwisie frown.gif

Krótka historia:

Matula wzięła auto, ujechała 300m i dzwoni, że nie może wcisnąć sprzęgła... Podjechałem obadałem i faktycznie sprzęgła nie dało rady wcisnąć...

Wbiłem jedynkę na zgaszonym silniku, zapaliłem silnik i pojechałem na jedynce do najbliższego warszatatu. Na szczęście warsztat jest w miarę kumaty. Tam auto zostało i następnego dnia okazało się, że do wymiany jest sprzęgło i może dwumasa, ale to stwierdzą jak zdejmą skrzynię.

Tak więc auto dostało nowe sprzęgło i nowe koło dwumasowe... koszt... bagatela 2900zł z robocizną frown.gif

Czujnik ciśnienia doładowania założyłem i już więcej nie pojawia się "Check Engine". Auto jedzie jak talala...

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.