Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima wypycha czynnik przez zaworek

Featured Replies

Napisano

Witam

Piszę na forum ogólne, bo problem pewnie jest niezależny od konkretnej marki samochodu.

W mojej Vectrze C, silnik Z32SE występuje taki problem z klimatyzacją, że przy mocnym przyspieszaniu ucieka czynnik przez zawór upustowy przy sprężarce.

Nie jest to problem ani za dużej ilości czynnika, ani za dużej ilości oleju.

Układ dziś sprawdziłem - zarówno trzyma próżnię jak i nadciśnienie 17 bar.

Po napełnieniu układu czynnikiem nic nie ucieka, silnik na postoju gazowany do 6000rpm przez dłuższy czas, robione przygazówki i zero wycieku. Klima działa wtedy bez zarzutu.

Ciśnienie po wysokiej stronie AFAIR trzyma się tak około 14 bar, przy gazowaniu trochę podskakuje, ale bez żądnych dalekich skoków - ja tam doświadczenia nie mam, ale kolega który zajmuje się klimatyzacjami mówi że odczyty wręcz wzorcowe.

Natomiast podczas jazdy przy gwałtownym przyspieszaniu (nie muszą być wcale wysokie obroty, wystarczy ostro dać w gaz przy ruszaniu) natychmiast i za każdym razem czynnik bardzo szybko ucieka przez zawór upustowy przy kompresorze (w ciągu sekundy ubywa około 250g) z głośnym sykiem.

Ucieczka jest tak szybka że aż chlapie olejem na kolektor wydechowy.

Jest to powtarzalne i dzieje się za każdym razem - dziś wystąpiło 4 razy.

Wymieniłem zawór sterujący ciśnieniem (ten elektryczny od wskazywania wysokiego/niskiego ciśnienia) i nic się nie zmieniło.

Sprzęgło klimy działa, tryb eco wyłącza klimatyzację, wentylator działa.

Sam zaworek chyba (?) jest poza podejrzeniem, bo wtedy kiedy wystąpiło to po raz pierwszy, stary zaworek uległ uszkodzeniu. W serwisie został wymieniony na nowy. Więc w tej chwili więc założony jest nowy zawór.

Co to może być?

Ciężko się robi eksperymenty, bo każda próba to minimum 250g czynnika za który trzeba zapłacić.

Napisano

> Wymieniłem zawór sterujący ciśnieniem (ten elektryczny od wskazywania wysokiego/niskiego ciśnienia)

Jeśli chodzi Ci o presostat to jest to czujnik a nie zawór.

Jeśli elektronika działa poprawnie to po wykryciu przez presostat nadmiernego ciśnienia powinna wyłączyć układ.

Jest jeszcze możliwość, że rozrabia zawór rozprężny.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi Ci o presostat to jest to czujnik a nie zawór.

Tak, moja pomyłka.

Presostat to oczywiście czujnik, który dziś podmieniłem na pewny, ale nie pomogło.

Zawór nadmiarowy to ten którym ucieka mi czynnik.

> Jeśli elektronika działa poprawnie to po wykryciu przez presostat nadmiernego ciśnienia powinna

> wyłączyć układ.

Tak, jednak z jakiegoś zagadkowego powodu się to nie dzieje, lub rezultat nie jest taki jak oczekiwany.

Bo presostat jest wymieniony na pewny, na postoju sprężarka poprawnie się załącza i wyłącza (do czego potrzebny jest przecież sprawny presostat i sprzęgło), i to działa na postoju.

> Jest jeszcze możliwość, że rozrabia zawór rozprężny.

Niby tak, ale na postoju chodzi bez żadnych zacięć i wahnięć niezależnie od obrotów silnika i wentylatora nawiewu.

W ogóle zagadkowa sprawa to powiązanie tego z przyspieszaniem samochodu, tak jakby układ jakiejś nagłej temperatury dostawał, ale wszystko obmacane czy coś nie lata luzem i nie dotyka np. wydechu.

Napisano

> Tak, jednak z jakiegoś zagadkowego powodu się to nie dzieje, lub rezultat nie jest taki jak

> oczekiwany.

Sprawdź, jaki masz presostat (na ile ciśnień reaguje)

Nabij azotem do ciśnienia załączenia i sprawdź, czy presostat zwarł jakieś styki (miernikiem).

Potem dołóż azotu i ponownie sprawdź.

Jeżeli działa jak należy, szukaj przyczyny w przewodach elektrycznych.

to tyle co mogłem napisać i wiem w tym temacie wink.gif

Napisano

> Tak, moja pomyłka.

>(...)

> W ogóle zagadkowa sprawa to powiązanie tego z przyspieszaniem samochodu, tak jakby układ jakiejś

> nagłej temperatury dostawał, ale wszystko obmacane czy coś nie lata luzem i nie dotyka np.

> wydechu.

to obejrzyj dokładnie przewody elastyczne.

podczas przyspieszania silnik nieco się "przekręca" na poduszkach i może któryś z nich się zagina i wtedy zmniejsza się jego przekrój.

Presostat nie widzi tego wysokiego ciśnienia bo ono nie dochodzi do niego.

szukaj na odcinku od kompresora do presostatu.

Można też zaciągnąć hamulec ręczny i wtedy "szarpać" silnikiem próbując ruszać - może wtedy ujawni się problem.

pozdr

Napisano

a przy gwałtownym przyspieszaniu nie powinno odłączyć sprężarki ?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a przy gwałtownym przyspieszaniu nie powinno odłączyć sprężarki ??

Trudno powiedzieć. Mondeo odcinał dopiero jak się depnęło gaz do dechy, a tu nie trzeba aż tak mocno cisnąć żeby czynnik uciekł, no ale przyspieszenie musi być dynamiczne.

Zastanawiam się czy to nie mogłyby być jakieś syfy latające w układzie (4 m-ce temu wymieniono mi chłodnice klimy, więc układ wtedy został rozhermetyzowany) i pod wpływem przyspieszenia coś tam się dognie, przemieści i zatka...

Ale nie bardzo mam wyobrażenie np. jak szybko przemieszcza się czynnik w układzie i czy coś takiego w ogóle wchodzi w grę.

Ewentualnie jak i czym to próbować przepłukać.

Napisano

a na postoju jak dodasz mocno gazu to nie odcina ??

Nuba wzorowana na Oplu mająca taką sprężarkę odcina

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.