Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

320 M20

Featured Replies

Napisano
Co tak naprawde boli silniki 2.0 M20?
Napisano

Oferują mocno przeciętne osiągi przy dosyć wysokim spalaniu- za to chyba są najbardziej krytykowane.

Napisano

> Co tak naprawde boli silniki 2.0 M20?

Jedzie jak 1.8 a pali jak 2.5 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Oferują mocno przeciętne osiągi przy dosyć wysokim spalaniu- za to chyba są najbardziej

> krytykowane.

Osiagi znam i powiedzmy akceptuje, moze moj blad. zlosnik.gif

Spalania nie znam ale samochod bylby uzywany sporadycznie.

Bardziej interesuje mnie awaryjnosc.

I np. koszty wymiany rozrzadu, jesli ktos to robil,

bo nie wiem czemu jest pasek zamiast trwalego lancucha.

Napisano

> Bardziej interesuje mnie awaryjnosc.

Głowice lubią w nich pękać, ale to przede wszystkim w egzemplarzach, które nie miały łatwego życia.

> I np. koszty wymiany rozrzadu, jesli ktos to robil,

> bo nie wiem czemu jest pasek zamiast trwalego lancucha.

Spytaj najlepiej na bmw-e30.pl

Napisano

> bo nie wiem czemu jest pasek zamiast trwalego lancucha.

BMW üpoprawilo ten manament w nowszych jednostkach. M50 i pochodne sa juz na lancuchu.

Moim zdaniem najwieksza wada M20 sa pekajace glowice i waga samej jednostki.

Zuzycie paliwa nie jest male, ale rownoczesnie trudno wymagac swietnego stosunku spalanie/osiagi od jednostki, ktora konstrukcyjnie jest delikatnie mowiac stara. Tak naprawde wszystkie silniki majace 6 garnkow i podobna pojemnosc tyle palily (mowie o konstrukcjach konkurencyjnych dla M20).

Waga tez robi swoje bo auto prowadzi sie z jej powodu tak a nie inaczej.

Osobiscie wolalbym bym dolozyc i kupic 325. Prowadzenie bedzie to samo, spalanie minimalnie wieksze a fun z jazdy wiekszy z racji sporo wiekszej mocy.

Natomiast jesli po prostu szukasz BMW do zabawy i nie masz parcia na to zeby to bylo e30 z m20 to szukalbym e36 m50b25 lub wkladal b50b25 do budy e30.

w stosunku do m20 jednostki m50 sa duuuuzo nowoczesniejsze i bardziej niezawodne.

Napisano

wadą M20 są pękające głowice, silniki te są bardzo czułe na lpg i ciężko im dogodzić. O ogólnie jeśli chodzi o trwałość jednostki nie jest źle aczkolwiek pamiętajmy że M20 to także 2,7 Eta i super eta co do osiągów moje m20b20 dostaje baty od 1,8is (startowałem z mikserem który zmniejsza średnicę dolotu o połowę). Jeśli będziesz chciał kupować auto do zabawy ładuj m30 pancerna jednostka do katowania

Napisano

ja mam m20b20 w e30

slaby dol - do 4 tys niezbyt wiele sie dzieje, powyzej cos tam lepiej ale bez szalu, na dojazdy do pracy starczy

spalanie od 8 l/100 w gore u mnie

na lpg od 9,5 w gore

silnik dosc ciezki fakt i przy ciasnych nawrotach potrafi zaryc przodem

rozrzad jest tani kolo 150 zł chyba

boli go jeszcze to ze lubi w nim klepac rozrzad (walek wytarty jesli ktos za ciasno ustawil luz, lub za luzno) swoja droga lepiej zeby cos tam sobie klepalo niz zeby za 1k km walek do kosza byl i koniki

co do pekajacych glowic to w b25 tak w b20 chyba jednak mniej a wrecz sporadycznie.

Napisano

To, ze ani to szybkie ani ekonomiczne.

Radziu, czyzbys szykowal sie do strzalu w kolano ?

Napisano
  • Autor

> Osobiscie wolalbym bym dolozyc i kupic 325.

Prowadzenie bedzie to samo, spalanie minimalnie wieksze

> a fun z jazdy wiekszy z racji sporo wiekszej mocy.

> Natomiast jesli po prostu szukasz BMW do zabawy i nie masz parcia na to zeby to bylo e30 z m20 to

> szukalbym e36 m50b25 lub wkladal b50b25 do budy e30.

> w stosunku do m20 jednostki m50 sa duuuuzo nowoczesniejsze i bardziej niezawodne.

Plany zmienialy mi sie kilkakrotnie.

Najpierw mialo byc E30 do zabawy.

Kolejny etap to E36 - na codzien i do zabawy.

Dzis BMW potrzebne jest tylko do weekendowego smigania.

Ale dzis mam zdecydowanie mniejszy budzet niz kiedykolwiek.

Nie chce wydac wiecej jak 6 tys zl na samochod,

ktory roczny przebieg bedzie mial w granicach 3-4 kkm.

Sa E36 w takich cenach - nie wiem tylko, czy sa tego warte.

Tak czy tak, czas juz zrealizowac zamysl, bo coraz mniej mi sie chce.

Napisano
  • Autor

> To, ze ani to szybkie ani ekonomiczne.

> Radziu, czyzbys szykowal sie do strzalu w kolano ?

Yes yes yes. zlosnik.gif

Napisano

> Prowadzenie bedzie to samo, spalanie minimalnie wieksze

> Plany zmienialy mi sie kilkakrotnie.

> Najpierw mialo byc E30 do zabawy.

> Kolejny etap to E36 - na codzien i do zabawy.

> Dzis BMW potrzebne jest tylko do weekendowego smigania.

> Ale dzis mam zdecydowanie mniejszy budzet niz kiedykolwiek.

> Nie chce wydac wiecej jak 6 tys zl na samochod,

> ktory roczny przebieg bedzie mial w granicach 3-4 kkm.

> Sa E36 w takich cenach - nie wiem tylko, czy sa tego warte.

> Tak czy tak, czas juz zrealizowac zamysl, bo coraz mniej mi sie chce.

moim zdaniem lepiej kupic zadbane i doinwestowane e30 niz trupa e36

Napisano

nie rób tego. muł, który żre ogromne ilości paliwa.

perypetie z M20 (w E34)

-pęknięta głowica.

-przegrzania

-pęknięty blok

-różne dziwne rzeczy z gazem

poniżej 4-4,5 tys ten silnik nie chce napędzać auta, powyżej pali od sk...

kup sobie ISa jeśli to ma być do zabawy.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> moim zdaniem lepiej kupic zadbane i doinwestowane e30 niz trupa e36

Zadbane i doinwestowane E30 nie bedzie wcale wyraznie tansze.

Napisano
  • Autor

> nie rób tego. muł, który żre ogromne ilości paliwa.

> perypetie z M20 (w E34)

> -pęknięta głowica.

> -przegrzania

> -pęknięty blok

> -różne dziwne rzeczy z gazem

> poniżej 4-4,5 tys ten silnik nie chce napędzać auta, powyżej pali od sk...

> kup sobie ISa jeśli to ma być do zabawy.

Wiem, ze lepiej powinien jezdzic ciezszy 318 IS E36

niz nieco mniejszy i spartanski 320i E30.

Ale BMW z 4 cylindrami to jak Jag bez skory..

Napisano

> Zadbane i doinwestowane E30 nie bedzie wcale wyraznie tansze.

z tym sie zgadzam ze nie bedzie tansze ale napewno bedzie lepsze

Napisano

> nie rób tego. muł, który żre ogromne ilości paliwa.

> perypetie z M20 (w E34)

> -pęknięta głowica.

> -przegrzania

> -pęknięty blok

> -różne dziwne rzeczy z gazem

> poniżej 4-4,5 tys ten silnik nie chce napędzać auta, powyżej pali od sk...

> kup sobie ISa jeśli to ma być do zabawy.

Tylko kup zdrowego ISa E30 zlosnik2.gif

Napisano

> Wiem, ze lepiej powinien jezdzic ciezszy 318 IS E36

> niz nieco mniejszy i spartanski 320i E30.

> Ale BMW z 4 cylindrami to jak Jag bez skory..

M50 albo M52 w E36 sa lepsze niz M20 w E30, ale i tak warto szukac 2.5, z tym ze ciezko bedzie z takim budzetem.

E36 318is tez mozna znalezc we w miare dobrej cenie, czasem trafiaja sie "okazje" tylko trzeba dokladnie sie przyjrzec przed zakupem.

Napisano

a ty potejtos w koncu znalazles e30?

pochwal sie co to za sztuka:)

a wracajac do m20b20 ostatnio dyfer zmienilem na 4.27 (wczesnie 3.25) i auto odzylo smile.gif

0-100 w 2 osoby 10,5 sek takze mozna by powiedziec ze seria i dupy nie urywa smile.gif

Napisano

> a ty potejtos w koncu znalazles e30?

Znalazlem yay.gif Stalem sie szczesliwym wlascicielem koncem czerwca.

> pochwal sie co to za sztuka:)

Jest calkiem przyzwoita, jedna z niewielu E30stek z allegro, ktore juz na zdjeciach nie wygladaly jak zabrudzony, przechodzony kibel. Czerwona coupe, 316i z LPG. Buda znosna, minusy: kieszen w bagazniku z prawej strony, podszybie z prawej strony (z lewej bylo kiedys zrobione). Poza tym autko w miare ok, jak na 20lat, trzeba troche przyinwestowac, ale jestem happy. Jestem na etapie zakupu opon, montazu poliuretanow i ogolnego doprowadzania do kultury. Potem moze swap na M42 smile.gif

Szukam tez miejscowek do upalania!

Napisano

> Znalazlem Stalem sie szczesliwym wlascicielem koncem czerwca.

> Jest calkiem przyzwoita, jedna z niewielu E30stek z allegro, ktore juz na zdjeciach nie wygladaly

> jak zabrudzony, przechodzony kibel. Czerwona coupe, 316i z LPG. Buda znosna, minusy: kieszen w

> bagazniku z prawej strony, podszybie z prawej strony (z lewej bylo kiedys zrobione). Poza tym

> autko w miare ok, jak na 20lat, trzeba troche przyinwestowac, ale jestem happy. Jestem na

> etapie zakupu opon, montazu poliuretanow i ogolnego doprowadzania do kultury. Potem moze swap

> na M42

> Szukam tez miejscowek do upalania!

wiek robi swoje niestety zawsze cos gdzies bedzie do roboty a jak nie dzis to za miesiac wink.gif

oponki jakbys chcial cos dobrze i tanio to oponysportowe.eu

ostatnio testowalismy kompleciki jak za ta cene to rewelka

Napisano

> wiek robi swoje niestety zawsze cos gdzies bedzie do roboty a jak nie dzis to za miesiac

> oponki jakbys chcial cos dobrze i tanio to oponysportowe.eu

> ostatnio testowalismy kompleciki jak za ta cene to rewelka

Kurde szkoda, ze nie znalem wczesniej tej stronki, bo wczoraj kupilem dwa Markgumy..

Ile mniej wiecej kosztuja te Profile?

Napisano

> Kurde szkoda, ze nie znalem wczesniej tej stronki, bo wczoraj kupilem dwa Markgumy..

> Ile mniej wiecej kosztuja te Profile?

mysmy brali 185/60R14 i cena wyjsciowa byla 140 ale finalnie za 130 sie udalo. nowe oczywiscie.

r15 za 150.

poza tym robia slicki, medie itd itp nie ma tego na stronie ale oponki maja ceny cos ponad 200 zł.

gosciu mlody co sie tym zajmuje (sportowymi) i mozna pogadac i sie dogadac

jakie markgumy kupiles?

Napisano
  • Autor

Moze ktos podpowie.

Jak rozkminic VIN E30?

I jak sprawdzic jaki byl oryginalny motor?

Napisano

> Moze ktos podpowie.

> Jak rozkminic VIN E30?

> I jak sprawdzic jaki byl oryginalny motor?

napisz ostatnie 7 znakow z vin

Napisano

> wadą M20 są pękające głowice, silniki te są bardzo czułe na lpg i ciężko im dogodzić. O ogólnie

> jeśli chodzi o trwałość jednostki nie jest źle aczkolwiek pamiętajmy że M20 to także 2,7 Eta

> i super eta co do osiągów moje m20b20 dostaje baty od 1,8is (startowałem z mikserem który

> zmniejsza średnicę dolotu o połowę). Jeśli będziesz chciał kupować auto do zabawy ładuj m30

> pancerna jednostka do katowania

E30 z M30B35 jedzie tylko na wprost. Do jakiegos torowego upalania to pomylka - no chyba ze mowimy i drifcie.

Napisano

> Prowadzenie bedzie to samo, spalanie minimalnie wieksze

> Plany zmienialy mi sie kilkakrotnie.

> Najpierw mialo byc E30 do zabawy.

> Kolejny etap to E36 - na codzien i do zabawy.

> Dzis BMW potrzebne jest tylko do weekendowego smigania.

> Ale dzis mam zdecydowanie mniejszy budzet niz kiedykolwiek.

> Nie chce wydac wiecej jak 6 tys zl na samochod,

> ktory roczny przebieg bedzie mial w granicach 3-4 kkm.

> Sa E36 w takich cenach - nie wiem tylko, czy sa tego warte.

> Tak czy tak, czas juz zrealizowac zamysl, bo coraz mniej mi sie chce.

Doloz troche i kup e30 z m50b25 pod maska.

Najtansza opcja na weekendowa zabawke. ok.gif

Napisano

> mysmy brali 185/60R14 i cena wyjsciowa byla 140 ale finalnie za 130 sie udalo. nowe oczywiscie.

> r15 za 150.

> poza tym robia slicki, medie itd itp nie ma tego na stronie ale oponki maja ceny cos ponad 200 zł.

> gosciu mlody co sie tym zajmuje (sportowymi) i mozna pogadac i sie dogadac

> jakie markgumy kupiles?

Musze w takim razie zadzwonic i pogadac, bo dzisiaj przyszly mi "nowe = nalewki" Markgum Pilot Sport. Niby wszystko fajnie, bieznik na licencji Michelin, cos tam, cos tam, ale:

1. Mega miekkie boki, kladzie sie w zakrecie,

2. Piszcza jak cholera, w zakrecie i przy hamowaniu,

3. Cholernie miekka mieszanka, kazde hamowanie, ostry skret, pozostawia czarne slady na asfalcie.

4. Pojezdze chwile i zdam dalsza relacje.

To tak po pierwszych 10km. Szczescie cale, ze kupilem tylko 2szt na sprobowanie. Zarzucilem na przod i zobaczymy, podobno musza sie zetrzec te 2-3mm i bedzie normalnie. Zobaczymy. Na suchym narazie jest kiepsko, ale podobno po mokrym jest kozak. Czekam na deszcz smile.gif

Musze kupic jeszcze dwie sztuki, bo przelozylem tyl na przod, i zamienilem przod na tego Markguma Pilot Sport. Chyba kupie tego Profila, ale nie wiem, czy te miekkie boki to po prostu nie urok nalewek..

Napisano

profil prosport tez jest z bieznikiem michelin pilot sport.

u nas od poczatku nic nie piszczaly, w 1 dzien zalatwilismy gumy drazka w zawieszeniu po kilku mocnch hamowaniach nie wytrzymala smile.gif slaba byla ale opona tez zrobila swoje.

ostatni kjs przejechalismy caly w deszczu i robily dobra robote.

na nawrocie wygladalo to tak:

http://forum.autokacik.pl/files/284071326-b86a5fa4be.jpeg

musimy sie jeszcze pobawic z cisnieniem opon ale nalewki maja takie boki jak opona na ktora sie nalewa.

post-53674-1435250930756_thumb.jpeg

Napisano

> profil prosport tez jest z bieznikiem michelin pilot sport.

> u nas od poczatku nic nie piszczaly, w 1 dzien zalatwilismy gumy drazka w zawieszeniu po kilku

> mocnch hamowaniach nie wytrzymala slaba byla ale opona tez zrobila swoje.

> ostatni kjs przejechalismy caly w deszczu i robily dobra robote.

> na nawrocie wygladalo to tak:

> http://forum.autokacik.pl/files/284071326-b86a5fa4be.jpeg

> musimy sie jeszcze pobawic z cisnieniem opon ale nalewki maja takie boki jak opona na ktora sie

> nalewa.

Ja wlasnie wkurzony tym piszczeniem dalem troche wyzsze cisnienie niz byc powinno i jest odrobine lepiej, ale chyba musza sie zetrzec, bo gosc, ktory tym handluje powiedzial, ze maja wyzszy bieznik niz nawet seryjnie nowe opony.

Potrzebuje teraz jeszcze dwie sztuki i nie wiem, czy isc w te Profile (z tym, ze nie widze 205/55/15), czy kupic jeszcze dwa takie Markgumy, czy szukac uzywek.

Napisano

> Ja wlasnie wkurzony tym piszczeniem dalem troche wyzsze cisnienie niz byc powinno i jest odrobine

> lepiej, ale chyba musza sie zetrzec, bo gosc, ktory tym handluje powiedzial, ze maja wyzszy

> bieznik niz nawet seryjnie nowe opony.

> Potrzebuje teraz jeszcze dwie sztuki i nie wiem, czy isc w te Profile (z tym, ze nie widze

> 205/55/15), czy kupic jeszcze dwa takie Markgumy, czy szukac uzywek.

markgumow nie mialem wiec nie wiem jak to sie zachoduje, caly bmw challenge na nich jezdzi co juz pewnie wiesz.

imo profil to dobra alternatywa, jak sie nie oczekuje przyczepnosci jak na slicku i twardej scianki jak w jakims bridgestone z profilem 45 wink.gif

z reszta jak bylismy po profile osobiscie ogladalismy inne wytwory tej fimy to roznica w sciance bocznej miedzy prosportami zwyklymi a prosportami sportami wink.gif a slickami profila byla zauwazalna.

a co do 205/55 to chyba nie robia takiego rozmiaru , ale @ mozna poslac z zapytaniem.

Napisano

> markgumow nie mialem wiec nie wiem jak to sie zachoduje, caly bmw challenge na nich jezdzi co juz

> pewnie wiesz.

Wiem, ze oni jezdza raczej na N-rally, i to w mieszance S2 przewaznie, a nie na Pilot Sportach, chociaz one sa chyba wszystkie robione na bazie podobnej jakosci, czyli loteria..

> imo profil to dobra alternatywa, jak sie nie oczekuje przyczepnosci jak na slicku i twardej scianki

> jak w jakims bridgestone z profilem 45

> z reszta jak bylismy po profile osobiscie ogladalismy inne wytwory tej fimy to roznica w sciance

> bocznej miedzy prosportami zwyklymi a prosportami sportami a slickami profila byla

> zauwazalna.

> a co do 205/55 to chyba nie robia takiego rozmiaru , ale @ mozna poslac z zapytaniem.

Prosport, prosport sport i prosport slick to modele profila?

Czyli mowisz, ze prosporty sporty maja twardsza scianke, niz te zwykle, ale bardziej miekka niz slicki?

Napisano

> Czyli mowisz, ze prosporty sporty maja twardsza scianke, niz te zwykle, ale bardziej miekka niz

> slicki?

zwykle biezniki profila (speed pro, tornado, tornado f1, prosport) to najzwyklejsze nalewki (chociaz jak na opony regenerowane spisuja sie dobrze) i mozna je kupic za 70 czy 90 zł

sa opony sportowe (wyszczegolnione na stronie ktora zapodalem wczesniej) w tym model prosport o ktorym pisalismy (na boku opony ma nazwe modeli tloczana a do tego napis bialy "sport" wiec w sumie "prosport sport" wink.gif )

no i te sportowe maja twarsza scianke a przynajmniej na zywo jak macalismy normalne i sportowe bylo czuc roznice ze az tak bok sie nie gnie i nie wygina.

moze to nakladaja cos na bok (dodatkowe warstwy) moze robia tylko na lepszych seryjnie oponach a moze akurat sie nam trafila taka smile.gif

niemniej jednak u nas na profilu 60 troche sie podwija ale 60 to raczej nie do konca sportowy, podejrzewam ze 195/50 byloby lepiej. i tu cena to jakies 150% zwyklej bieznikowanej.

no i sa opony typowo sportowe, slick , intermediate, deszcze. i tu jest scianka gruba, typowa opona do sportu, scianke w rekach trudno ruszyc.

no i cena ponad 200 zł

Napisano

aaa no i zapomnialem dodac ze roznia sie tez mieszanka,

sporty maja mieszanke 63sh (miekksza podobno na zamowienie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.