Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G]Zerwany gwint prowadnika zacisku hamulca

Featured Replies

Napisano

Wymieniałem klocki hamulcowe i po wykręceniu prowadników zacisku lewego przedniego koła, okazało się, że zerwany jest gwint w zwrotnicy, w który wkręca się prowadnik.

Zauważyłem, że był on wcześniej wkręcony na jakimś kleju, bo był w gwincie prowadnika.

Nie mając innego wyjścia zakręciłem prowadnik na kleju epoksydowym 2 składnikowym. Jest to dobry klej, tylko nie na wysokie temperatury.

Czyżby te gwinty pod prowadniki w zwrotnicach były słabym punktem w Astrach G?

Może ktoś mial podobny przypadek i regenerował te gwinty?

Napisano

U mnie to samo, tez lewa strona. Mam zamiar rozwiercic i przegwintowac na wiekszy rozmiar, a prowadnice dotoczyc. Narazie na prowizorce jezdze.

Napisano

> Czyżby te gwinty pod prowadniki w zwrotnicach były słabym punktem w Astrach G?

Tak jakby crazy.gif

> Może ktoś mial podobny przypadek i regenerował te gwinty?

Poszedłem na skróty devil.gif i wymieniłem zwrotnicę. Do wymiany miałem przegub więc za jednym podejściem zrobiłem obie rzeczy cool.gif

Napisano

Myśle,że można zastosować wkładki samonacinające np. Formy Kerb-konus.

Napisano

Miałem to samo, tylko że prawe koło. Przegwintowałem i dotoczyłem nową prowadnicę z gwintem o większej średnicy. Jeżdżę już tak ponad rok. Zaglądałem tam kilka dni temu i jest ok, poza tym, że tą dorabianą prowadnicę trochę trawi rdza w miejscu gdzie wystaje z zacisku przy zwrotnicy.

Remontowałem też tylne zaciski tarczowe Bosch. Tam jest problem z zapiekającymi się prowadnicami. Heble wtedy słabną, klocki ścierają się bardziej z jednej strony i tarcza też dziwnie się zużywa.

Mechanicy zwykle przy wymianie klocków nie zwracają uwagi na te delikatne uszczelnienia prowadnic na których pływa zacisk. Na własne oczy widziałem jak mechanior wyciągnął zacisk z prowadnic, wywalił uszczelnienie (już uszkodzone) i wsunął na odrobinie smaru zostawiając prowadnice niezabezpieczone żadną uszczelką. Daję głowę że zapiecze się najpóźniej w zimie.

Nie mogłem kupić samych uszczelnień prowadnic i kupiłem cały komplet uszczelek. Koszt na jedną stronę to 46PLN. Wyczyściłem wszystko dokładnie, nasmarowałem i założyłem nowe uszczelki. Hamulce o wiele mocniejsze, a szczególnie ręczny.

Radzę sprawdzić tylne zaciski ludzikom, którzy mają hamulce z zaciskami Bosch.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.