Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi a4-lampka air bag

Featured Replies

Napisano

Przy jeżdzie po równej drodze lub z góry zapala się i pali lampka kontrolna air bag.Gaśnie gdy auto podjeżdża pod wzniesienie.Czy toi wskazuje na uszkodzenie czujnika (czujników ).I ewentualnie gdzie są umiejscowione czujniki.Czy w tym temacie może ktoś pomóc ?

Napisano

Niekoniecznie uszkodzenie czujników - może być np niekontaktująca wtyczka (u mnie w okolicach fotela pasażera gdzieś jest taka trefna)

VAG tak - ale czy to nie będzie na zasadzie, że pokaże jak sie świeci a jak się nie świeci to juz nie ?

Napisano
  • Autor

> pod komputer podpinales?

Chcę wstępnie sprawdzić a komputer pozostawię na koniec jak nic nie zrobię.

Napisano

> Chcę wstępnie sprawdzić a komputer pozostawię na koniec jak nic nie zrobię.

Zła kolejność kolego, najpierw komputer a później reszta.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Dziwne. Bo wg mnie Airbagi jak zlapia blad to sie wylaczaja do momentu skasowania bledu na kompie. A sprawdzales czy napewno masz tam poduszki ?

Napisano

> Dziwne. Bo wg mnie Airbagi jak zlapia blad to sie wylaczaja do momentu skasowania bledu na kompie.

> A sprawdzales czy napewno masz tam poduszki ?

nie do końca -np we fiatach ( Panda, GP) błąd poduszek znika po "autodiagnostyce" robionej za każdym włączeniem zapłonu i stwierdzeniem przez system, iż wsio jest oki - w pamięci kompa bład jest przechowywany przez 40 cyklów takiej "autodiagnostyki" waytogo.gif

Napisano

> Dziwne. Bo wg mnie Airbagi jak zlapia blad to sie wylaczaja do momentu skasowania bledu na kompie.

Zależy od konkretnej konstrukcji, np. w BBM/alfa147 jest tak jak piszesz, ale np. w stilo jest tak, że jak problem znika to układ znowu działa(kontrolka gaśnie) bez podłączania pod komputer, ale błąd pozostaje zapisany, można go odczytać i skasować.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie mowimy o Fiacie tylko o VW. W kilku przypadkach jakie znam poduszki tzreba bylo kasowac VAGiem. Same sie nie skasowaly pomimo ze blad wyskoczyl raz i sie wiecej nie powtarzal.

Napisano

> Nie mowimy o Fiacie tylko o VW.

W moim poprzednim poście opisałem, że w fiacie/alfie występują różne konfiguracje, jedne działają tak jak mówisz a inne inaczej.

Myślisz, że system AIRBAG w VAG różni się czymś od innych marek?

Występują te same układy produkowane np. przez Siemens/TRW/Allied/Breed czy innego producenta.

Żaden znany mi producent samochodów sam nie produkuje tych układów*.

Poduszki oczywiście różnią się wielkością i kształtem, ale elektronicznie i pirotechnicznie jest to dokładnie ten sam układ od tego samego producenta bez znaczenia w jakiej marce zostanie zastosowany.

* Zresztą identycznie jest choćby z układami ABS/ESP/ASR, różni się to nazwą w folderze, ale wygląda i działa podobnie w dowolnych markach.

Innym przykładem są ECU silnika, które owszem różnią się konfiguracją i mapami, ale elektronicznie występują identyczne ECU silnika w JTD jak i w TDI.

To się nazywa globalizacja.

W dzisiejszych czasach kupując auto segmentu X z wyposażeniem Y, bez względu na markę(piszę o markach popularnych a nie o RR czy Bentley) zapłacisz bardzo podobne pieniądze(w przypadku Golf-Jetta/Bravo różnica to max 3-4kzł w zależności od konfiguracji, duża różnica jest tylko w przypadku golasów a wynika z tego, że jeden producent mniej a drugi bardziej ogołocił wyposażenie, przy identycznym wyposażeniu jest tak jak pisałem), tak naprawdę różnica sprowadza się do tego czy podoba nam się dane auto czy inne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

no jak widac nie, bo u mnie w fordzie tez tak jest

pali sie, albo sie nie pali, zapala sie i gasnie. zalezy od widzimisie kontrolki zlosnik.gif

Napisano

Wydaje mi sie ze jednak ze pomimo iz robia te systemy te same firmy i maja poddoba lub nawet taka sama zasade dzialania to system diagnostyki moze byc zupelnie inaczej rozwiazany.

Przyklad: zarowno w Passacie jak i w Seacie Leonie byl problem z poduszkami kierowcy. Po naprawieniu usterki bledy same nie zniknely, trzeba bylo skasowac bledy na VAGu.

To ze w Fiacie czy Fordzie gasna poduszki nie oznacza ze w VW tez zgasna.

Ale moze jest ktos kto ogarnia to lepiej odmnie i sie wypowie.

Napisano

> Ale moze jest ktos kto ogarnia to lepiej odmnie i sie wypowie.

W A4 na 100% lampka świeci się aż do skasowana błędu.

Napisano

Bez sensu - sprawdzenie błędu trwa 20 sekund, a jeśli okaże się że nic nie ma zapisanego to i tak na 99% nie poradzisz sobie sam z tą usterką.

Czy lampka zapala się gdy przekręcasz kluczyk przed opaleniem i później gaśnie?

Napisano

> Wydaje mi sie ze jednak ze pomimo iz robia te systemy te same firmy i maja poddoba lub nawet taka

> sama zasade dzialania to system diagnostyki moze byc zupelnie inaczej rozwiazany.

System diagnostyki rozwiązany identycznie niezależnie od marki, pisałem już, że w zależności od modelu Fiata różnie jest to rozwiązane, ale NIE JEST TO ZALEŻNE OD MARKI a od przyjętego w konkretnym modelu rozwiązania.

> Przyklad: zarowno w Passacie jak i w Seacie Leonie byl problem z poduszkami kierowcy. Po

> naprawieniu usterki bledy same nie zniknely, trzeba bylo skasowac bledy na VAGu.

Tak samo jest w Bravo/Brava/Marea/AR147 - też trzeba kasować komputerem błędy, żeby zgasła kontrolka i układ normalnie przechodził diagnostykę.

> To ze w Fiacie czy Fordzie gasna poduszki nie oznacza ze w VW tez zgasna.

W stilo gaśnie lampka po ustaniu przyczyny i układ działa normalnie, ale pozostaje zapisany w pamięci ECU Airbag błąd.

> Ale moze jest ktos kto ogarnia to lepiej odmnie i sie wypowie.

Przecież tłumaczę smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

tak jak ktos napisal w pierwszej kolejnosci podlacz kompa ok.gif

Napisano

> W A4 na 100% lampka świeci się aż do skasowana błędu.

U mnie nie. Ale to zapewne zależy od usterki - u mnie nie łaczyła wtyczka - wystarczyło poruszyc fotelem pasażera i lampka gasła

Fakt, faktem, że nie sprawdzałem czy poduszki faktycznie sa ;P

Napisano
  • Autor

Po uruchomieniu silnika lampka air bag gaśnie ,jazda po poziomej drodze-nie pali się ,podjazd pod wzniesienie nie pali się.Zapala się jak już pisałem na początku wtedy jak auto zjeżdza z pochyłości przodem.Sprawdzanie połączeń nic nie dałó.Dajemy auto pod kompa do serwisu.Dziękuję za porady ,temat zamykam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.