Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dynamika 1.4 12V ?

Featured Replies

Napisano

Witam, poprzez wyszukiwarke nie znalazlem takze pytam tutaj. Mam pewne zastrzezenia do mojego bravo, dynamiki jaka oferuje a wlasciwie jej braku, stad chcialem poznac Wasze subiektywne opinie jak to powinno wygladac standardowo. (Dodam ze termostat jak i czujnik sp. stukowego wymienione, dorum pomoglo:)) Pomijam juz fakt ze ktalogowe 170 to ze sporej gory z wiatrem w plecy jest w sferze marzen. Jadac trasa 7 na Krakow na podjazdach pod Krakowem (2 pasy i zakrety) 4000obr, czworka, gaz wcisniety w 2/3 czy w podloge i 100km/h i nic wiecej, 0 reakcji. Startujac pod gorke na 4ce z 90km/h i gazem w podlodze praktycznie taka sama predkosc na szczycie. Ten typ tak ma? Momentami czulem sie jak w maluchu pod gorke -20km/h, z gorki zas taki sam handicap. Mam wrazenie ze pod gorke to nie ma zamiaru przyspieszac, ino predkosc utrzymuje, niezaleznie czy wiadukt czy cos wiekszego.

Druga sprawda to obroty, od jakich wasze zaczynaja zyc? U mnie ponizej 3000-3500 po prostu spi, jesli nie przeciagam go do 4000-4500 trudno spod swiatel nie odstawac, a jezdze raczej spokojnie i bynajmniej nie scigam sie na kazdym skrzyzowaniu. Sam nie wiem co o tym myslec, ale obiegowe opinie wydaja sie potwierdzac :/

Napisano

> Witam,

takze witam

> mam pewne zastrzezenia do mojego bravo,

ja tez.. i chyba kazdy hahaha.gif oprocz patre pewnie palacz.gif

> Pomijam juz fakt ze ktalogowe 170 to ze sporej gory z wiatrem > w plecy jest w sferze marzen.

no tu sie nie zgodze.. ja ostatnio z gorki mialem 182 (oponki 195x65x14)

> Krakowem (2 pasy i zakrety) 4000obr, czworka, gaz wcisniety w

> 2/3 czy w podloge i 100km/h i nic wiecej, 0 reakcji. Startujac

> pod gorke na 4ce z 90km/h i gazem w podlodze praktycznie taka

> sama predkosc na szczycie. Ten typ tak ma?

busted.gif no niestety.... czasem mi dochodzi do 120 na 4.. ale to trzeba dobrze po prostej rozbujac zeby pozniej trzymal te 120 chwile.. ale jak dluzsza gora to i tak do 100 spadnie.. czasem i do 90 oink.gif

> Mam wrazenie ze pod gorke to nie ma zamiaru przyspieszac,

Dobre masz wrazenia hahaha.gif

> Druga sprawda to obroty, od jakich wasze zaczynaja zyc?

Zalezy jaki bieg 270751858-jezyk.gif

> Sam nie wiem co o tym myslec,

Padaka, sprzedaj palacz.gif

Napisano

ja nie mam problemu na 4leci 150 bez problemu i 170 katalogowe osiagam i to na gazie smile.gif

- Co do ożywaiania to fakt ...fiaty lubia wysokie obroty i kreca sie dobpiero od 3500 ale poznizej nie jest najogrzej !

Chyba cos u ciebie nie jest tak jak powinno byc ale nie potrafie doradzic frown.gif

Napisano

> ja nie mam problemu na 4leci 150 bez problemu

o 4-ce to pisalismy caly czas ze pod gore.. u ciebie pod gore 150??? icon_eek.gif

Napisano

> Witam, poprzez wyszukiwarke nie znalazlem takze pytam tutaj. Mam

> pewne zastrzezenia do mojego bravo, dynamiki jaka oferuje a

> wlasciwie jej braku, stad chcialem poznac Wasze subiektywne

> opinie jak to powinno wygladac standardowo. (Dodam ze termostat

> jak i czujnik sp. stukowego wymienione, dorum pomoglo:)) Pomijam

> juz fakt ze ktalogowe 170 to ze sporej gory z wiatrem w plecy

> jest w sferze marzen. Jadac trasa 7 na Krakow na podjazdach pod

> sama predkosc na szczycie. Ten typ tak ma? Momentami czulem sie

> jak w maluchu pod gorke -20km/h, z gorki zas taki sam handicap.

> Mam wrazenie ze pod gorke to nie ma zamiaru przyspieszac, ino

> predkosc utrzymuje, niezaleznie czy wiadukt czy cos wiekszego.

> Druga sprawda to obroty, od jakich wasze zaczynaja zyc? U mnie

> ponizej 3000-3500 po prostu spi, jesli nie przeciagam go do

> 4000-4500 trudno spod swiatel nie odstawac, a jezdze raczej

> spokojnie i bynajmniej nie scigam sie na kazdym skrzyzowaniu.

> Sam nie wiem co o tym myslec, ale obiegowe opinie wydaja sie

> potwierdzac :/

na benzynie nie narzekam, 150 leci leciutko, 170 na autostradzie dał rade, ale z 80 końmi pod maską cudów nie ma biorąc pod uwagę masę auta.

Ale jeśli poniżej 3-3,5k obr nie przyspiesza to chyba coś nie tak z Twoim silnikiem, to auto ma najlepszą przyśpiechę w okolicach 3k.

Napisano

> Witam, poprzez wyszukiwarke nie znalazlem takze pytam tutaj. Mam

> pewne zastrzezenia do mojego bravo, dynamiki jaka oferuje a

> wlasciwie jej braku, stad chcialem poznac Wasze subiektywne

> opinie jak to powinno wygladac standardowo. (Dodam ze termostat

> jak i czujnik sp. stukowego wymienione, dorum pomoglo:)) Pomijam

> juz fakt ze ktalogowe 170 to ze sporej gory z wiatrem w plecy

> jest w sferze marzen. Jadac trasa 7 na Krakow na podjazdach pod

> sama predkosc na szczycie. Ten typ tak ma? Momentami czulem sie

> jak w maluchu pod gorke -20km/h, z gorki zas taki sam handicap.

> Mam wrazenie ze pod gorke to nie ma zamiaru przyspieszac, ino

> predkosc utrzymuje, niezaleznie czy wiadukt czy cos wiekszego.

> Druga sprawda to obroty, od jakich wasze zaczynaja zyc? U mnie

> ponizej 3000-3500 po prostu spi, jesli nie przeciagam go do

> 4000-4500 trudno spod swiatel nie odstawac, a jezdze raczej

> spokojnie i bynajmniej nie scigam sie na kazdym skrzyzowaniu.

> Sam nie wiem co o tym myslec, ale obiegowe opinie wydaja sie

> potwierdzac :/

Ja nie narzekam.

Po autostradzie w 2-3 osoby wyciągam bez niczego na gazie 160 (więcej nie próbowałem bo mam bardzo czułe wspomaganie i się boję)

Czasem pod góre to faktycznie pasowało by lepiej ale na tą masę autka to jest ok. Lepiej w każdym razie niż polonez a tam miałem 84 koniki a tu tylko 80.

Napisano

Witam

Ja nie omieszkałem przegonić mojej bravki na A1. Doszedłem do 165km/h i dalej spasowałem bo trochę drgało od kół. Do tego czułe wspomaganie i pewna nieśmiałość spowodowały, że nie poszedłem dalej. A pod gazem było jeszcze trochę luzu więc 170 na 100% by było mimo iż nie było z górki smile.gif Powyższy "test" był z dwiema osobami i bagażem na kilka dni.

Co do ruszania spod świateł to na początku, zanim przyzwycziliśmy się do siebie tzn. ja i Brava 893goodvibes.gif zdarzało się ruszać z piskiem opon. Teraz jest OK.

Fakt, autko jest trochę mułowate szczególnie na 4 i najlepiej mi się wyprzedza na 3-ce. W sumie jak się dobrze biegi dobierze to powinno być w miarę dobrze.

Po mieście z reguły jeżdżę w stylu 1-2-4. Ile się da na 4-ce.

Faktem jest że trochę wyje na jakiś wyższych obrotach (nie mam obrotomierza).

Napisano

cos chyba masz nie tak, bo moj bez problemow rozpedza sie do 175 na gazie a na benzynce do 185

Napisano
Jak dobrze, ze kupilem 1.6 jump.gif na trasie Łódź - Czestochowa z osoba na pokladzie 200 km/h i jeszcze troche by poszedl ale juz balem sie dlużej jechac z taka predkoscia. swiety.gif
Napisano

Jak mu dobrze przylozysz to 1,4 ma jeszcze ducha. Krzywa mocy jednak leci ku gorze wprost proporcjonalnie do wzrostu obr wiec im wyzej tym lepiej ciagnie... U Ciebie zapewne cosik nie jest w porzadku

Napisano

Wymien filtr powietrza i olej, a wtedy bedzie roznica. Nie wiem czego, ale ten silnik jest strasznie slaby jak ma stary filtr i olej (przynajmniej moj tak mial). Wiesz żwawy to ten silnik nie jest, ale nie jest tak zle 170 to spokojnie powinien pojechac.

Napisano

Witam smile.gif Coś musisz mieć nie tak z autkiem bo skoro piszesz, że przy 4000 obr./min nie może się bujnąć to jest coś nie w porządku. Pod górke powinien się rozpedzać, no chyba, że to duża górka biglaugh.gif ale przy wyższych obrotach powinien iść jak przecinak, także coś może byc nie tak z silnikiem, ale to trzebaby sprawdzić. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Witam. Caly czas dochodze co jest nie tak, wypisze moze komus pomoze. Tak wiec termostat z czujnikiem spalania stukowego juz wymienione, silnik trzyma temperature ale jezdzi jak jezdzil. Sprawdzalem walek, krzywki jak nowe, do wymiany pozostal czujnik obrotow oraz doloze do instalacji gazowej jakas elektronike coby nie wpieprzalo bledow sondy lambda i nie glupialo z mapami paliwa (obecnie tylko jakies pokretla 2 sa i zero emulatorow). Rozrzad jest ustawiony na 0 stopni, jak sie orientuje tak ma byc i bede szukal dalej. Moze kable WN, sa ngk i wygladaja na nowe. Swiece, filtry i plyny ustrojowe sa nowe, takze to tez odpada. Jeszcze wyprowadze ta padake na ludzi

Napisano

> Witam. Caly czas dochodze co jest nie tak, wypisze moze komus pomoze.

> Tak wiec termostat z czujnikiem spalania stukowego juz

> wymienione, silnik trzyma temperature ale jezdzi jak jezdzil.

> Sprawdzalem walek, krzywki jak nowe, do wymiany pozostal czujnik

> obrotow oraz doloze do instalacji gazowej jakas elektronike coby

> nie wpieprzalo bledow sondy lambda i nie glupialo z mapami

> paliwa (obecnie tylko jakies pokretla 2 sa i zero emulatorow).

> Rozrzad jest ustawiony na 0 stopni, jak sie orientuje tak ma byc

> i bede szukal dalej. Moze kable WN, sa ngk i wygladaja na nowe.

> Swiece, filtry i plyny ustrojowe sa nowe, takze to tez odpada.

> Jeszcze wyprowadze ta padake na ludzi

Na egzaminerze byłeś? Może to przez tą sondę. Jeśli padaka zbiera się dopiero powyżej 4tys. obrotów to coś nie tak. 1.4 raczej nie trzeba tak wysoko kręcić.

Filtr powietrza sprawdzałeś? Wydechu nie masz jakoś zdewastowanego w środku? To też powoduje opory.

Napisano
  • Autor

Hej, egzaminer juz kilka razy byl podpinany. Sonda na benzynie nie daje o sobie znac, zadnych bledow, tylko na gazie, ale to dlatego ze gaz jest bez elektroniki strujacej z tego co mi tlumaczono, wariuje przez to tez z mapami paliwa, swoja droga zamierzam dodac te emulotory. Dziwne ze na gazie praktycznie identyczne osiagi ma jak na benzynie, jak jeszcze z mapami paliwa sie popieprzy to nawet na gazie lepiej idzie. Filtr powietrza jest nowy, wydech calutki takze (nie mam pjecie tylko co z katalizatorem), wprawdzie jeden z tanszych ale chyba az takiego badziewia by nie robili. Sprawdze jeszcze cisniene w cylindrach, choc mechanik oceniajac stwierdzil ze sinik w dobrym stanie ladnie chodzi bla bla bla

Napisano

A ciśnienie na cylindrach jakie ma ?

Napisano

Może głupio pytam, ale co to jest ta dynamika ??

Bo wiem co to dyna, wiem co to mika, ale żeby tak razem, czyli dynamika to jeszcze sie nie spotkałem !!

To jakaś siła potrzebna do przełamania płytki miki ??

Tylko gdzie w BBM jest ta mika ??

Napisano

Mi na gazie z Wroclawia na austradzie w 4 osoby udalo sie do rozpedzic do 180. poszedl by jeszcze wiecej gdyby nie dziura w wydechu i koniec gorki smile.gif

Napisano

cos masz skopane pewnie cos z zaworami lub sprezaniem szczelnoscia

moj w cztery osoby i z bagarzem latem osiognalo licznikowe 185 cokolwiek by mialo to oznaczac hehe ale to juz maxxxxxxxxxxx na maxa a samochod ten ma wlasnie dobry dol wiec to ze krecisz go wysoko to tez zly objaw pracy silnika moj ciagnie od dolu i to krecenie na bardzo wysokich cios daje ale nie durzo9wystarczy spojzec na przebieg mocy(po 3000 sie zalamuke krzywa) i momentu( przy 3000 ok ma maksimum) wiec tak powinno byc prawidlowwo wink.gif

oczywiscie piszac ze ciagnie mialem na mysli odczucia wzgledne bo avensis vvti lepiej ciagnie w calym zkresie obrotow hehhe

Napisano

> palisz jakieś ziele?

Jakie ziele ?? Pytam poważnie a tu ... frown.gif

Napisano

> Może głupio pytam, ale co to jest ta dynamika ??

> Bo wiem co to dyna, wiem co to mika, ale żeby tak razem, czyli

> dynamika to jeszcze sie nie spotkałem !!

> To jakaś siła potrzebna do przełamania płytki miki ??

> Tylko gdzie w BBM jest ta mika ??

poczytaj jakies dzielo newtona sprzed 500 lat to sie dowiesz ze dynamika to nie jest lamanie krysztalow miki tylko nauka zajmujaca sie silamii wywolujacymi ruch wink.gif

Napisano

Jeśłi masz możliwość to "na chwilę" pożycz cewkę od jakiegoś "dynamicznego" 1.4 i sprawdź jak się Twój na niej zachowuje

Napisano

> poczytaj jakies dzielo newtona sprzed 500 lat to sie dowiesz ze

> dynamika to nie jest lamanie krysztalow miki tylko nauka

> zajmujaca sie silamii wywolujacymi ruch

A ta siłą w Bravo to gdzie występuje ??

Nie to żebym nie wiedział j co to siła, ale ciekawi mnie jak to ma sie do BBM

Napisano

> A ta siłą w Bravo to gdzie występuje ??

> Nie to żebym nie wiedział j co to siła, ale ciekawi mnie jak to ma

> sie do BBM

podobno jakas tam jest tak wiesc gminna niesie ze wystepuje we wszystkich modelach lecz z rozna wielkoscia tego wektora sily hehe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.