Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Muł po zmianie IC.

Featured Replies

Napisano

Nie piszę w wątku o turbo bo tam już jest taka masakra, że długo się otwiera i trudno szukać.

Pacjent jak w podpisie - 1.2 8v T

Turbina IHI RHB5 VL3 z uno turbo

Kolektor masakra (foto niżej).

IC był z uno turbo ale częściowo przysłonięty oraz bardzo blisko dwururki i nie dawał rady w upały, poza tym miał sporo pozaginanych blaszek.

Dzisiaj zmieniłem go na taki z doblo 1.9 jtd taki jak tu

Jadę i... porażka.

Wcześniej T wstawało już od 2.5krmp a przy 3 dawało pełną parą (ponad 0.7 bar) a teraz zaczyna się coś dziać ledwo przy 4 tys ale i tak jest blaaaaado, ciśnienie dochodzi max do 0.5 bar...

Różnice optyczne tych IC to ten z UT jest krótki ale wysoki, ma 7 żeber, ten z doblo jest 3x dłuższy ale niziutki - ma 4 żebra. Szerokość ta sama.

Mam swoją teorię ale chcę usłyszeć inne.

Glaca-turbo2.jpg

Napisano

> Nie piszę w wątku o turbo bo tam już jest taka masakra, że długo się otwiera i trudno szukać.

> Pacjent jak w podpisie - 1.2 8v T

> Turbina IHI RHB5 VL3 z uno turbo

> Kolektor masakra (foto niżej).

> IC był z uno turbo ale częściowo przysłonięty oraz bardzo blisko dwururki i nie dawał rady w upały,

> poza tym miał sporo pozaginanych blaszek.

> Dzisiaj zmieniłem go na taki z doblo 1.9 jtd taki jak tu

> Jadę i... porażka.

> Wcześniej T wstawało już od 2.5krmp a przy 3 dawało pełną parą (ponad 0.7 bar) a teraz zaczyna się

> coś dziać ledwo przy 4 tys ale i tak jest blaaaaado, ciśnienie dochodzi max do 0.5 bar...

> Różnice optyczne tych IC to ten z UT jest krótki ale wysoki, ma 7 żeber, ten z doblo jest 3x

> dłuższy ale niziutki - ma 4 żebra. Szerokość ta sama.

> Mam swoją teorię ale chcę usłyszeć inne.

Moze zatkany hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Moze zatkany

Sprawdzałem - nie.

Napisano

> Sprawdzałem - nie.

nieszczelność jakaś w dolocie

Napisano
  • Autor

> nieszczelność jakaś w dolocie

Kurcze wszystko sprawdziłem x razy, jedyne co mnie niepokoiło to lekko przyłamane kolanko przed IC (ciasno i był ostrzejszy kąt niż 90) ale obadałem dokładnie i światło na kolanku nie było mniejsze niż otwór w IC, więc to nie powinno mieć wpływu.

Ja myślę że on jest po prostu za ciasny, ma tylko 4 żebra i jest dłuuugi jak kiszka.

Jakie tam doładowanie jest w doblo jtd? niewiem.gif

Napisano

a ja napisze tak:

dla mnie jest to jak najbardziej normalne przy takim drucie zlosnik.gif

Napisano

> Kurcze wszystko sprawdziłem x razy, jedyne co mnie niepokoiło to lekko przyłamane kolanko przed IC

> (ciasno i był ostrzejszy kąt niż 90) ale obadałem dokładnie i światło na kolanku nie było

> mniejsze niż otwór w IC, więc to nie powinno mieć wpływu.

> Ja myślę że on jest po prostu za ciasny, ma tylko 4 żebra i jest dłuuugi jak kiszka.

> Jakie tam doładowanie jest w doblo jtd?

zależy jaki silnik, ale pewnie coś ponad bara, ale podejrzewam że w tym dieslu od którego to masz są mniejsze przepływy powietrza, skoro nie chce działać . Jeżeli to jest od 1.3 jtd no to sam sobie odpowiedziałeś smile.gif było brać od omegi 2.5, bardzo fajny i wydajny icek. do 150KM spokojnie by wystarczył

Napisano
  • Autor

> zależy jaki silnik, ale pewnie coś koło bara, ale podejrzewam że w tym dieslu są mniejsze przepływy

> powietrza. Jeżeli to jest od 1.3 jtd no to sam sobie odpowiedziałeś było brać od omegi 2.5,

> bardzo fajny i wydajny icek. do 150KM spokojnie by wystarczył

Ja go nie kupowałem, po prostu dostałem więc założyłem. Nie działa to wywaliłem icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> a ja napisze tak:

> dla mnie jest to jak najbardziej normalne przy takim drucie

Co oprócz kolektora może tu być przyczyną, niepoukładane kabelki czy zardzewiała rozpórka i czemu na poprzednim IC śmigało? cfaniaczek.gif

Napisano

> Co oprócz kolektora może tu być przyczyną, niepoukładane kabelki czy zardzewiała rozpórka i czemu

> na poprzednim IC śmigało?

stary... masz całkiem sporą turbinę która nie ma prawa wstawać od 0, masz z du$$ kolektor który niema prawa zapewniać przepływu który nakręci tę turbinę no i na koniec wkładasz IC który nie sprzyja ograniczeniu LAG-a i narzekasz że turbina wstaje późno.....

Napisano
  • Autor

> stary... masz całkiem sporą turbinę która nie ma prawa wstawać od 0, masz z du$$ kolektor który

> niema prawa zapewniać przepływu który nakręci tę turbinę no i na koniec wkładasz IC który nie

> sprzyja ograniczeniu LAG-a i narzekasz że turbina wstaje późno.....

A są takie, które wstają od 0?

Od 2500 zaczyna, myślałem że to przyzwoicie.

Kolektor będzie nowy, soon.

Napisano

> A są takie, które wstają od 0?

tak... nazywa się to kompresor zlosnik.gif

> Od 2500 zaczyna, myślałem że to przyzwoicie.

ale co zaczyna? q$%a przestańcie pitolić oooo wstaje mi od 1tyś a innemu od dwóch.... ważne jest od kiedy jest zadane doładowanie. "od kiedy" i jak wstaje turbina uzależnione jest od wielu czynników.... od obciążenia przede wszystkim.

> Kolektor będzie nowy, soon.

zacznij od tego i zrób wszystko porządnie a nie na pałę.... pytaj, kombinuj i nie idź na łatwiznę.....

Napisano
  • Autor

> tak... nazywa się to kompresor

Nie odbiegajmy od tematu.

> ale co zaczyna? q$%a przestańcie pitolić oooo wstaje mi od 1tyś a innemu od dwóch.... ważne jest od

> kiedy jest zadane doładowanie. "od kiedy" i jak wstaje turbina uzależnione jest od wielu

> czynników.... od obciążenia przede wszystkim.

To mówię że od 3 tys tłoczy już tyle ile trzeba a od 2.5 wskaźnik zaczyna jechać do góry.

> zacznij od tego i zrób wszystko porządnie a nie na pałę.... pytaj, kombinuj i nie idź na

> łatwiznę.....

Przymierzałem się do kolektora na kilka sposobów ale ta turbina ma pod kątem flanszę i wypada strasznie blisko głowicy, trudno było coś sensownego sklecić, poszedłem na łatwiznę.

Co do reszty to nie widzę już problemów. Jest odprężone, jest chłodnica oleju, porządne orurowanie, sensowny wydech niewiem.gif

Wystrojone jest gazem ale bez drutu - sekwencja.

W sumie jedzie bardzo przyzwoicie tyle, że po zmianie IC już nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.