Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężko zapala na noPB po zgaszeniu na LPG.

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem z Astrą F rocznik 99, silnik 1.4 monowtrysk, instalcja zakładana w 2005, z przełącznikiem WR-Lecho, reduktor Tomasetto, ma silnik krokowy więc II gen.

Problem polega na tym, że jak jest jeszcze rano, niedogrzany zaczyna po przełaczeniu na gaz telepać i zgaśnie. Samo zgaszenie nie jest problemem, ale to że nie mogę go potem odpalić normalnie na no PB! trzeba kręcić 2-3 razy i do tego z gazem w podłodze.

Jak jest rozgrzany to przełącza się poprawnie, ale i tak jest problem z zapaleniem, jak np. zgaśnie mi przy ruszaniu.

Czym to może być spowodowane? zalewa się gazem i no pB czy jak? Będe wdzięczny za opinie, bo gaziarz gdzie była zakładana instalka to coś zaczyna kręcić. Na no pB wszystko działa jak należy, instalacja ma przejechane 71000km.

Napisano

> zalewa się gazem i no pB czy jak?

Tak, dokładnie. Za wcześnie przełaczasz na LPG lub reduktor jest nieco zapowietrzony i zamarza, dlatego ci gaśnie na zimnym silniku. Może też być wina złej regulacji....

Zrób odpowiednie testy i dojdziesz, co jest przyczyną.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Tak, dokładnie. Za wcześnie przełaczasz na LPG lub reduktor jest nieco zapowietrzony i zamarza,

> dlatego ci gaśnie na zimnym silniku.

To wiem, że jak będzie niedogrzany to może telepać i zgasnąć, ale dlaczego potem ciężko zapala? Nieszczelny reduktor , albo silnik krokowy? Przecież ilość gazu jaka zostanie w wężu nie będzie chyba, aż tak dławić silnik?

Skoro zgaśnie to powinienem go zapalić na no PB i po sprawie. W Sienie wcześniej nie było takich problemów, zadusił się na LPG potem normalnie odpalałem i było OK.

W środę jadę do gaziarza to zobaczy co to może być.

Napisano

> Witam,

> mam problem z Astrą F rocznik 99, silnik 1.4 monowtrysk, instalcja zakładana w 2005, z

> przełącznikiem WR-Lecho, reduktor Tomasetto, ma silnik krokowy więc II gen.

> Problem polega na tym, że jak jest jeszcze rano, niedogrzany zaczyna po przełaczeniu na gaz telepać

> i zgaśnie. Samo zgaszenie nie jest problemem, ale to że nie mogę go potem odpalić normalnie na

> no PB! trzeba kręcić 2-3 razy i do tego z gazem w podłodze.

elektrozawór przymarza i gaz "leje się" do cylindrów... musisz porządnie rozgrzać reduktor przed przejściem albo zobaczyć czy dobrze jest odpowietrzony

> Jak jest rozgrzany to przełącza się poprawnie, ale i tak jest problem z zapaleniem, jak np. zgaśnie

> mi przy ruszaniu.

regulacja rozwiąże problem

Napisano

mam dokładnie taki sam problem z tym ze przy przelaczaniu mi nie telepie, no i jak juz silnik porzadnie sie rozgrzeje to z reguły pali na dotyk . dopiero przy odpalaniu po wczesniejszym zgaszeniu na lpg na zimnym silniku sytuacja jest jak u Ciebie. byłem juz u gaziarza ze dwa razy, niby cos regulował, ale problem nie znikł. zazwyczaj przy próbie takiego odpalania jak dam porzadnie gaz w podłoge to odpali, ale tez mnie to troche irytuje angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> mam dokładnie taki sam problem z tym ze przy przelaczaniu mi nie telepie, no i jak juz silnik

> porzadnie sie rozgrzeje to z reguły pali na dotyk . dopiero przy odpalaniu po wczesniejszym

> zgaszeniu na lpg na zimnym silniku sytuacja jest jak u Ciebie. byłem juz u gaziarza ze dwa

> razy, niby cos regulował, ale problem nie znikł. zazwyczaj przy próbie takiego odpalania jak

> dam porzadnie gaz w podłoge to odpali, ale tez mnie to troche irytuje

Mnie także, tutaj nie ma tłumaczenia że tak może być, bo na zimnym silniku to nie jest zbyt zdrowe dla motoru. W mojej Sienie nic się takiego nie działo, nic się nie dusiło, więc pewnie dupa nie gaziarz. W czwartek będę wszystko wiedział, jak auto postoi przez noc w warsztacie.

Napisano

> Hmm odpowietrzyć...?chodzi o odpowietrzenie układu chłodniczego...?

tak

Napisano

> Mnie także, tutaj nie ma tłumaczenia że tak może być, bo na zimnym silniku to nie jest zbyt zdrowe

> dla motoru. W mojej Sienie nic się takiego nie działo, nic się nie dusiło, więc pewnie dupa

> nie gaziarz. W czwartek będę wszystko wiedział, jak auto postoi przez noc w warsztacie.

ja tez swoja skode zostawiłem na noc u gaziarza zeby odpalil ja na kompletnie zimnym silniku. ja po poludniu przyjechalem odebrac kapeluszowóz to powiedzial gosciu ze jemu wszystko dobrze palilo wiec nie widzi zadnego problemu. juz stracilem nadzieje w tym temacie frown.gif

Napisano

Gumowy grzybek na elektrozaworze w parowniku, to może być przyczyna Twoich problemów. wink.gif Wymień, powinno nieco pomóc.

Napisano

> Gumowy grzybek na elektrozaworze w parowniku, to może być przyczyna Twoich problemów. Wymień,

> powinno nieco pomóc.

ale sytuacja ma miejsce od momentu zainstalowania LPG wiec chyba jeszcze nie zdarzył sie poniszczyć niewiem.gif

Napisano

> Witam,

> mam problem z Astrą F rocznik 99, silnik 1.4 monowtrysk, instalcja zakładana w 2005, z

> przełącznikiem WR-Lecho, reduktor Tomasetto, ma silnik krokowy więc II gen.

> Problem polega na tym, że jak jest jeszcze rano, niedogrzany zaczyna po przełaczeniu na gaz telepać

> i zgaśnie. Samo zgaszenie nie jest problemem, ale to że nie mogę go potem odpalić normalnie na

> no PB! trzeba kręcić 2-3 razy i do tego z gazem w podłodze.

> Jak jest rozgrzany to przełącza się poprawnie, ale i tak jest problem z zapaleniem, jak np. zgaśnie

> mi przy ruszaniu.

> Czym to może być spowodowane? zalewa się gazem i no pB czy jak? Będe wdzięczny za opinie, bo

> gaziarz gdzie była zakładana instalka to coś zaczyna kręcić. Na no pB wszystko działa jak

> należy, instalacja ma przejechane 71000km.

Wypnij krokowy, wstaw register (śrubę). Opisów regulacji znajdziesz w necie dużo. Jeśli uda się wyregulować, znaczy, że coś nie tak z czujnikami. Jeśli nie, to sprawdź, czy wtrysk jest odłączany i nie leje paliwem, a potem przyjrzyj się parownikowi, filtrom itd. Sprawdź tez wszystkie łączenia wodą z mydlinami ( pianą ). Wszystko musi być absolutnie szczelne. Sprawdź też szczelność układu chłodzenia i dla pewności odpowietrz.

Napisano
  • Autor

Byłem u gazownika, i werdykt:

reduktor do regeneracji lub naprawy.

W kwestii tego że dość często podczas postoju na biegu jałowym gaz zwyczajnie wyłącza się, to w jego opini elektronika jest winna.

Zdecydowałem się na wymianę na nowy reduktor i mają wsadzić nowy sterownik Bingo M. Będę tym autem jeszcze jeździł trochę więc musze mieć wszystko sprawne jak należy. Kieszeń bedzie boleć jak cholera, ale co zrobić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.