Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] odprowadzanie wody z szyberdachu

Featured Replies

Napisano

Witam. Po ostatnich ulewach okazało się że mój szyber nie odprowadza wody frown.gif i wszycho leci mi w fotele.

Przejrzałem poradnik link i...?

Dziury w szyber są jak na fotce, ale dokad i jak biegną?

Czy to jakies węzyki i w dół.

Prosze o wsparcie.

Pzdr Ł.

Napisano

> Witam. Po ostatnich ulewach okazało się że mój szyber nie odprowadza wody i wszycho leci mi w

> fotele.

> Przejrzałem poradnik link i...?

> Dziury w szyber są jak na fotce, ale dokad i jak biegną?

> Czy to jakies węzyki i w dół.

> Prosze o wsparcie.

> Pzdr Ł.

przecież wszystko jest pokazane w poradniku, z szyberdachu idzie do nadkola (tej kieszeni za osłona plastikowa) wąż i jest pokazane jak on ma być założony

skoro woda nie jest odprowadzana to masz niedrożny odpływ...

Napisano
  • Autor

> przecież wszystko jest pokazane w poradniku, z szyberdachu idzie do nadkola (tej kieszeni za osłona

> plastikowa) wąż i jest pokazane jak on ma być założony

> skoro woda nie jest odprowadzana to masz niedrożny odpływ...

tyle wiem

sprecyzuję: czy z dziur widocznych na fotkach woda odpływa jakimiś wężykami, jeżeli tak to jak one przebiegają

nie zdejmowałem nigdy sufitu więc nie wiem jak tam wygląda

Napisano

> tyle wiem

> sprecyzuję: czy z dziur widocznych na fotkach woda odpływa jakimiś wężykami, jeżeli tak to jak one

> przebiegają

> nie zdejmowałem nigdy sufitu więc nie wiem jak tam wygląda

z dziury w szyberdachu idzie przewód gumowy który kończy sie tam gdzie jest pokazane na zdjęciu czyli w tej wnece

jeżeli chcesz go wymienić to raczej nie ma innej mozliwosci jak tylko zciągnac podsufitke...

Napisano
  • Autor

> z dziury w szyberdachu idzie przewód gumowy który kończy sie tam gdzie jest pokazane na zdjęciu

> czyli w tej wnece

> jeżeli chcesz go wymienić to raczej nie ma innej mozliwosci jak tylko zciągnac podsufitke...

ok dzieki

Napisano

> Po ostatnich ulewach okazało się że mój szyber nie odprowadza wody i wszycho leci mi w fotele.

Dwie sprawy:

1. Otwory w tylnej częsci szyberdachu (nie pokazane w manualu) prowadzą wężykiem do bagażnika i na zewnatrz auta (tak jak na fotach w manualu). Otwory z przedniej częsci (te pokazane na focie w manualu) prowadzą, o zgrozo, do wnętrza progów spineyes.gif

2. Twoje przeciekanie wcale nie musi być spowodowane niedrożnością tych wężyków. Na 90% to nie ich wina. Trudno to wytłumaczyć "na gębę". Pójdę do garażu i porobię foty, będzie łatwiej smile.gif Wytrzymaj godzinkę wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Mnie też to dopadło tydzień temu na urlopie po ulewie. I też w pierwszej chwili podejrzewałem odpływy. Ale dokładniejsze oględziny doprowadziły do następujących wniosków:

Woda lejąca się między budą a szybrem (tam gdzie pokazuje strzałka)

284017692-1a.JPG

wlewa się do tej przestrzeni:

284017692-2.jpg

a z niej ma odpływ wężykami. Musiałoby być jej bardzo dużo aby przelała się do przestrzeni przy otworze w budzie (lewa strona foty). Poza tym, nie było by po niej śladów na tym plastiku:

284017692-3.jpg

Jedynym miejscem jakim woda może dostać się do środka aby zmoczyć ten plastik, jest to miejsce:

284017692-4.JPG

Jako, ze "przypadkiem" grinser006.gif miałem przy sobie o taki silikon:

280916480-plywajacy.jpg

uszczelniłem i poczekałem na kolejną ulewę. Przecieku już nie było. Polecam ten silikon "pływajacy", bo w odróżnieniu od zwykłego, zanim zaschnie doskonale penetruje wszystkie nawet najmniejsze szczelinki wpływając do nich, zapewniając dobre uszczelnienie. No i po wyschnięciu nie wygląda tak tandetnie smile.gif

Jak się przyjrzeć szybrowi to jest nachylony do przodu auta, a dodatkowo przednie narożniki szyby są jakby nieco zagłębione, i to tam stoi woda. I tam najczęściej przecieka.

Pozdroofka

post-36940-1435250912633_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

czyli wskazujesz na linie styku szyby i plastikowej nakładki na samym szyberdachu?

Napisano

> czyli wskazujesz na linie styku szyby i plastikowej nakładki na samym szyberdachu?

Tak. Dokładnie tam gdzie pokazuje strzałka.

Pozdroofka

Napisano

Tez mnie to dopadlo grinser006.gif Nie bede moze zamieszczal fotki jak mi wisi material wokol szybra grinser006.gif Ewentualnie jutro wrzuce. Wpuszczales lelek ten silikon jakas strzykawka ? Rozumiem, ze uszczelniles od spodu miedzy szyba a ta otoczka? Moglbys strzelic jakies foto pogladowe przy okazji? Mialem juz w sobote zdejmowac cala podsufitke, ale to rozwiazanie jest duzo mniej inwazyjne, a byc moze w moim przypadku rowniez skuteczne ok.gif

Napisano

> Wpuszczales lelek ten silikon jakas strzykawka ?

Zobacz no fotkę silikonu wink.gif Dołączona jest końcówka/aplikator.

> Rozumiem, ze uszczelniles od spodu miedzy szyba a ta otoczka? Moglbys strzelic jakies foto pogladowe przy okazji?

Eeeetammm... Po wierzchu dałem zlosnik.gif Na zdjęciu widać jak wyszło smile.gif Na "wczasach" byłem, nie było jak rozbebeszać szybra smile.gif

Pozdroofka

Napisano

a czy jest mozliwosc wyjecia samej szyby razem z obwodka bez wyciagania podsufitki? Chcialbym odkrecic ta obwodke i wyjac szybe. Chce oczysic miejsce przylegania, nalozyc silikon i skrecic poonownie, bo bez wyjmowania dostep jest nieco mizerny.

Napisano

> a czy jest mozliwosc wyjecia samej szyby razem z obwodka bez wyciagania podsufitki?

Nie próbowałem, ale obawiam się, że nie.

Pozdroofka

Napisano

Dementuję grinser006.gif

Na pierwszym zdjęciu widoczny uchylony szyber i listewka na zatrzaski, którą należy zdjąć żeby zobaczyć śruby do odkręcenia szybra od ramion.

284029444-IMAGE_551%28Small%29.jpg

Na drugim zdjęciu widać już zdjętą listewkę (zielone strzałki to miejsca w które wchodzą kołeczki tej listewki, a czerwone to otwory po już wykręconych śrubach z łbami sześciokątnymi, chyba 8mm)

284029444-IMAGE_550%28Small%29.jpg

Zdjęcie trzecie przedstawia wyjęty szyber. Dookoła znajdują się oznaczone na zielono wkręciki, które odkręciłem, ale nie ma sensu tego robić, bo mimo to nie udało mi się rozdzielić elementów, a do tego trochę odkształciłem futrzaną uszczelkę i ciężej mi się zamyka i otwiera szyber wink.gif

Na błękitno zaznaczyłem listwę, której już na zdjęciu nie widać (4 torxy malutkie takie jak do telefonów chociażby, ale też raczej nie ma sensu tego odkręcać). Czerwone strzałki wskazują miejsca na wkręty (krzyżakowe), które należy wykręcić na początku razem z tymi sześciokątnymi. Stają się one widoczne po odsunięciu szybra gdzieś do połowy. Na zdjęciu tego nie widać, ale jest to poprzeczna, przednia część przy szybie. Fioletowe strzałki wskazują miejsca gdzie ja uszczelniłem (przy krawędzi, między uszczelką i blachą oraz w miejscu styku blachy z szybą).

284029444-IMAGE_552%28Small%29.jpg

post-31684-14352509155617_thumb.jpg

Napisano

O widzisz... Dobrze wiedzieć jak się to rozbiera. smile.gif

Mam nadzieję, że nie będzie już ciekło.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> O widzisz... Dobrze wiedzieć jak się to rozbiera.

> Mam nadzieję, że nie będzie już ciekło.

> Pozdroofka

no Panowie siekiera dla was za tutorial

biore sie za rozkrecanie mojego przeciekacza

no i po robocie, szyber zgodnie z tutorialem rozmontowany w tri miga - żaden problem

zasilikonowałem naokoło cały szyber

dlaczegóż - poniewóż jak go wyjąłem na stół okazało się ze miałem slady przecieków na prawie całej krawędzi, orginalnie pomiędzy szybą a blachą jest czarny silikon/uszczelka, jako że moja babcia ma 18 lat to pewnie szlag trafił ten uszczelniacz

tak więc szyber przeciągnięty silikonem i czekam na deszcz

nie próbowałem nawet odkręcić blachy od szyby, zostawiam to sobie na deser o ile moja operacja okaze się nieskuteczna

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.