Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] wymiana katalizatora

Featured Replies

Napisano

Wymienial ktos katalizator w silniku 1.6 16V Z16XE? Nowy kosztuje majatek, uzywka tez dobrych kilka stowek, bez pewnosci w jakim jest stanie. Zamiennika Bosal nie ma - ma ktos pomysl jak tanim kosztem to zalatwic? Katalizator jest zintegrowany z kolektorem wydechowym.

Napisano

> Wymienial ktos katalizator w silniku 1.6 16V Z16XE? Nowy kosztuje majatek, uzywka tez dobrych kilka

> stowek, bez pewnosci w jakim jest stanie. Zamiennika Bosal nie ma - ma ktos pomysl jak tanim

> kosztem to zalatwic? Katalizator jest zintegrowany z kolektorem wydechowym.

Chyba mam ten sam problem najpierw wymieniłem pompę ale chyba skończy się na zapchanym katalizatorze.

Też mam silnik Z16XE.

Dedykowane są po 1000 zł za swój wezmę ze 200 -300 więc jestem do tyłu 700-800 bez montażu.

opisz objawy jakie masz - ciekawe czy takie jak u mnie.

Napisano
  • Autor

> Chyba mam ten sam problem najpierw wymieniłem pompę ale chyba skończy się na zapchanym

> katalizatorze.

u mnie raczej jest wypalony, a nie zapchany. Objawia sie tym ze puszcza kiepskie spaliny - czuc zgnile jaja na postoju. Jak bylem na diagnostyce to ma przekroczone normy HC x2, glownie na postoju, przy wyzszych obrotach niewiele. Myslalem ze moze to DIS (wypadajace zaplony), ale zrobilem podmianke i dalej tak samo, wiec chyba nic wiecej juz nie pozostaje tylko kat.

> Też mam silnik Z16XE.

> Dedykowane są po 1000 zł za swój wezmę ze 200 -300 więc jestem do tyłu 700-800 bez montażu.

> opisz objawy jakie masz - ciekawe czy takie jak u mnie.

Ten za 1000 to z tego co sie orientowalem to jest taki "niby nowy". Zrobiony jest w ten sposob ze wymieniony ma tylko wklad, reszta dopieszczona wizualnie zeby wygladal jak nowy. Oryginalu za tyle na pewno nie da sie kupic.

Napisano
  • Autor

a to ciekawe. Bylem w sklepie i koles sprawdzal w katalogu bosala i stwierdzil ze do tego silnika nie ma. hmm moze mial nieaktualny katalog niewiem.gif

Napisano

> a to ciekawe. Bylem w sklepie i koles sprawdzal w katalogu bosala i stwierdzil ze do tego silnika

> nie ma. hmm moze mial nieaktualny katalog

ALLEGRO BOSAL

Napisano

> ALLEGRO BOSAL

to nie jest bosal.

Katalizator firmy JMJ !

Numer katalogowy Bosal 099-458.

Napisano
  • Autor

> A wydech jest napewno szczelny?

ale czy szczelnosc wydechu ma tutaj znaczenie? na wyjsciu z rury czuc spaliny...

Napisano

> ale czy szczelnosc wydechu ma tutaj znaczenie? na wyjsciu z rury czy spaliny...

Mialem dziurke w wydechu i spaliny mialy zly sklad, diagnosta twierdzil ze kat padl, okazalo sie wlasnie ze wystarczylo zmienic tlumik na nowy

Napisano
  • Autor

> Mialem dziurke w wydechu i spaliny mialy zly sklad, diagnosta twierdzil ze kat padl, okazalo sie

> wlasnie ze wystarczylo zmienic tlumik na nowy

hmm ciekawe. Wydech za jakis czas rowniez bedzie wymagal wymiany bo troche jest skorodowany tlumik srodkowy i koncowy, ale czy ewentualna nieszczelnosc moze miec wplyw na spaliny niewiem.gif

Moze ktos sie jeszcze wypowie w tym temacie, w kazdym razie na diagnostyce, spaliny maja przekroczone normy..

Napisano

No ja juz nie mam katalizatora.

Objawy miałem takie że autko wogóle nie chciało jeździć.

Zamuliło go.

Po odkreceniu wydechu od katalizatora zawartość katalizatora wyladowała w kartoniku - był zapchany struktura się posypała i tyle.

Teraz mam kilka a moze nawet kilkanaście koni więcej, astra odżyła na całego.

Narazie błędów drugiej sondy nie widać, ale pewnie sie pojawi.

Zastanawiam się czy kupowac nowy dedykowany czy nie?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no wlasnie jest lipa - kupowanie uzywki chyba mija sie z celem, bo niewiadomo ile jeszcze pociagnie, a trzeba dac co najmniej 5 stowek. Nowy jakiejs firmy, ktorej nie znam kosztuje 1000PLN, a Bosala podejrzewam ze bedzie kosztowal jeszcze pare stowek wiecej, takze wydatek niemaly i tez mam dylemat co wykombinowac.

Co ciekawe u mnie tez druga sonda nie lapnela bledu, a zrobilem z 1000km, wiec pewnie rzadko ECU testuje kata..

domess, po wyrzuceniu kata czujesz na postoju spaliny jak zblizysz sie w okolice rury wydechowej?

widać dymek z rury wydechowej?

Napisano

> no wlasnie jest lipa - kupowanie uzywki chyba mija sie z celem, bo niewiadomo ile jeszcze

> pociagnie, a trzeba dac co najmniej 5 stowek. Nowy jakiejs firmy, ktorej nie znam kosztuje

> 1000PLN, a Bosala podejrzewam ze bedzie kosztowal jeszcze pare stowek wiecej, takze wydatek

> niemaly i tez mam dylemat co wykombinowac.

> Co ciekawe u mnie tez druga sonda nie lapnela bledu, a zrobilem z 1000km, wiec pewnie rzadko ECU

> testuje kata..

> domess, po wyrzuceniu kata czujesz na postoju spaliny jak zblizysz sie w okolice rury wydechowej?

> widać dymek z rury wydechowej?

Na wolnych obroach na zimnym trochę dymi, natomiast na ciepłym nic nie widać. Przy przegazówce nie patrzyłem ale kolega jechał za mną i nie zauważył nic szczególnego.

Wydaje mi się, że nie powinno być dużej róznicy w koncu starsze silniki x16xe mają katalizator dalej i nie rzadko już się skończył i nawet o tym nie wiadomo.

Napisano

> Wymienial ktos katalizator w silniku 1.6 16V Z16XE? Nowy kosztuje majatek, uzywka tez dobrych kilka

> stowek, bez pewnosci w jakim jest stanie. Zamiennika Bosal nie ma - ma ktos pomysl jak tanim

> kosztem to zalatwic? Katalizator jest zintegrowany z kolektorem wydechowym.

możesz zadzwonić do firmy PIOMAR na ul.Polonijnej, kiedyś rozmawiałem z nimi n/t wymiany katalizatora zintegrowanego z kolektorem, powiedzieli że mogą to zrobić ale nie dają gwarancji, że zamienne katalizatory nie będą czasem powodować zaświecenia kontrolki check bo są metalowe a nie ceramiczne, w związku z czym zanim osiągną temp pracy mają nieco inną charakerystykę pracy niż ceramik co mogą (ale nie muszą ) wychwycić sondy lambda,

jeżeli piszecie że mimo wywalonego kata nic nie zaświeca więc nie sądzę żeby na zamiennym kat. zaświecał check,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.