Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Coś piszczy w okolicach rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Problem jest taki: od jakichś dwóch dni po odpaleniu silnika coś świszczy/popiskuje w okolicach rozrządu.

Rozrząd był robiony jakieś 10 000 km temu i był wymieniony kompletnie tj. paski, rolki, napinacze, pompa etc. - więc chwilowo wykluczam ten element.

Na razie diagnoza pada na pompę od wspomagania (oleju było na minimum) ale ciężko dokładnie zlokalizować ten dźwięk.

Czy są jakieś sposoby na to aby sprawdzić czy pompa mówi mi 30.GIF A może ten dźwięk (popiskiwania) na to wskazuje?

Napisano
  • Autor

No nie żartujcie chłopaki że nikt nie przerabiał tego tematu confused.gif

Napisano

Pompa jest najbardziej obciążona przy maks. skręconych kołach. Jeśli wtedy zaczyna wydawać dziwne odgłosy to może świadczyć o jej uszkodzeniu. Pod warunkiem, że nie jest to piszczący pasek. Alternator też czasami wydaje podobne odgłosy.

Napisano
  • Autor

> Pompa jest najbardziej obciążona przy maks. skręconych kołach. Jeśli wtedy zaczyna wydawać dziwne

> odgłosy to może świadczyć o jej uszkodzeniu.

No to chyba odpada bo to piszczenie jest już po samym uruchomieniu silnika - nawet bez ruszania kierownicą.

> Pod warunkiem, że nie jest to piszczący pasek.

> Alternator też czasami wydaje podobne odgłosy.

No to może alternetor hmm.gif

Napisano

Jak piszczy, to "psiknij" wodą na pasek i bedziesz wiedział czy to ON... A to prawdopodobne...

Napisano

Aby zlokalizowac zrodlo "piskow" i wyeliminowac przy okazji osprzet (pompa wspomagania i alternator), zdemontuj pasek napedu owych urzadzen i uruchom silnik. Jesli "piski" znikna, rozwaz alternator lub pompe wspomagania, jesli nie znikna, trzeba "analizowac" naped rozrzadu.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Problem jest taki: od jakichś dwóch dni po odpaleniu silnika coś świszczy/popiskuje w okolicach

> rozrządu.

> Rozrząd był robiony jakieś 10 000 km temu i był wymieniony kompletnie tj. paski, rolki, napinacze,

> pompa etc. - więc chwilowo wykluczam ten element.

> Na razie diagnoza pada na pompę od wspomagania (oleju było na minimum) ale ciężko dokładnie

> zlokalizować ten dźwięk.

> Czy są jakieś sposoby na to aby sprawdzić czy pompa mówi mi A może ten dźwięk (popiskiwania) na to

> wskazuje?

Miałem taki objaw przy dożywającej kresu swoich dni pompie wody.

Napisano

Ja u siebie mam taki sam objaw, zaraz po odpaleniu piszczy, wydaje się to być pompa, gdyż po krótkiej pracy pisk ustępuje. Po krótkim postoju nie piszczy tylko po no dłuższych postojach ca. 12h

Jak na razie nic z tym nie robię gdyż pompa i tak kwalifikuje się do wymiany ponieważ bardzo cieknie a wymiana nastąpi razem z wymianą rozrządu na jesieni.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Miałem taki objaw przy dożywającej kresu swoich dni pompie wody.

Kurcze nie straszcie mnie pompą wody oslabiony.gif

Nówka sztuka wymieniana z całym rozrządem jakieś 10 000 km temu - też nie żadna chińszczyzna tylko DOLZ.

Możliwe że padła po tak krótkim przebiegu i tak nagle - z dnia na dzień? Ubytków płynu nie zauważyłem.

Napisano

Wszystko jest możliwe, ale to akurat mniej prawdopodobne niż osprzęt napędzany paskiem wieloklinowym.

Napisano
  • Autor

> Jak piszczy, to "psiknij" wodą na pasek i bedziesz wiedział czy to ON... A to prawdopodobne...

Rozumiem że "psiknąć" z takiego zraszacza?

Czy są jakieś skutki uboczne takiego eksperymentu?

Napisano

Rozumiem że "psiknąć" z takiego zraszacza?

TAK

Czy są jakieś skutki uboczne takiego eksperymentu?

NIE

Napisano
  • Autor

Sprawa wygląda tak: popsikałem pasek wodą i nic to nie dało tzn. jak popiskiwało tak popiskuje grinser006.gif - zresztą pasek wygląda na dobrze naciągnięty.

Przysłuchałem się bardziej i zdecydowanie odgłos słyszę w okolicach pompy. Pokręciłem kołami do oporu (przytrzymując kierownicę w maksymalnym punkcie kilka sekund - charakterystyczne syczenie słychać wtedy) kilka razy i piszczenie ustało. Silnik pochodził tak kilka minut. Kiedy po chwili znów go odpaliłem piszczenie wróciło. Tak że prawie jestem pewny że będzie to pompa od wspomagania.

Czy ktoś wie jaki jest koszt nowej pompy (oryginał czy zamiennik?) a może regeneracja?

Napisano

Już wcześniej pisałem Ci że to pompa wspomagania, moje podejrzenia są takie, że pompa powoli zacznie Ci się pocić.

Gdy olej spłynie z pompy gdy nie pracuje (poprzez nieszczelność), podejrzewam jakąś łożyskowaną część, gdy popracuje napełni się olejem pisk mija.

Ale to są moje podejrzenia, to piszczenie towarzyszy mi już marca tego roku i nic złego się nie stało.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Już wcześniej pisałem Ci że to pompa wspomagania, moje podejrzenia są takie, że pompa powoli

> zacznie Ci się pocić.

Pocić to ona się już poci od dawna tj. przynajmniej od roku ale oleju nie ubywało jakoś specjalnie. Teraz dopiero dolałem (pewnie już za późno) bo było na rozgrzanym poniżej kreski min.

> Gdy olej spłynie z pompy gdy nie pracuje (poprzez nieszczelność), podejrzewam jakąś łożyskowaną

> część, gdy popracuje napełni się olejem pisk mija.

U mnie właśnie przy normalnej jeździe nie mija pisk - dopiero po tym "eksperymencie" o którym pisałem powyżej pisk ustał ale tylko do momentu ponownego uruchomienia silnika.

Napisano

> Pocić to ona się już poci od dawna tj. przynajmniej od roku ale oleju nie ubywało jakoś specjalnie.

> Teraz dopiero dolałem (pewnie już za późno) bo było na rozgrzanym poniżej kreski min.

No to tym bardziej, ja od Marca musiałem dolać z 50ml, piszczenie mija po kilkuset metrach wyjazdu z parkingu.

> U mnie właśnie przy normalnej jeździe nie mija pisk - dopiero po tym "eksperymencie" o którym pisałem powyżej pisk ustał ale tylko do momentu ponownego uruchomienia silnika.

Jak masz książke Etzolda Sam Naprawiam i przeczytasz obsługę układu wspomagania zrozumiesz dlaczego przekręcenie kierownicą w skrajne położenia uciszyło piski.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.