Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze światłami

Featured Replies

Napisano

Wczoraj zauważyłem dziwne zachowanie się świateł. Mianowicie przełączam stacyjkę w pozycje zapłon i zapalają mi się przednie światła (tylko przednie, tylne nie, kontrolka i podswietlenie zegarów też nie), odpalam auto nadal się świecą. Włączam światła przełącznikiem i wówczas działają normalnie.

Dodam, że mam przekaźniki przednich świateł jednak wcześniej nie miałem takiej sytuacji.

Jakieś pomysły?

Napisano

styki włącznika świateł są sfatygowane (nadpalone, wytopione mocowania blaszek) i jeśli znajdą się dostatecznie blisko na wyłączonym, by przepłnął nawet słaby prąd, który zewrze przekaźniki, to się światła mijania włączają

mam tak u siebie, tyle, że jak się włączą, to ich nie wyłączę w żaden sposób jak tylko stacyjką 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> styki włącznika świateł są sfatygowane (nadpalone, wytopione mocowania blaszek) i jeśli znajdą się

> dostatecznie blisko na wyłączonym, by przepłnął nawet słaby prąd, który zewrze przekaźniki, to

> się światła mijania włączają

> mam tak u siebie, tyle, że jak się włączą, to ich nie wyłączę w żaden sposób jak tylko stacyjką

Myślałem nad tym, ale raczej powinny się chyba palić tylne i reszta też?

Napisano

> Myślałem nad tym, ale raczej powinny się chyba palić tylne i reszta też?

Niekoniecznie, za pozycyjne, mijania i drogowe odpowiadają osobne styki w przełączniku zespolonym...

Pokaż schemat swojej instalacji na przekaźnikach...

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie, za pozycyjne, mijania i drogowe odpowiadają osobne styki w przełączniku

> zespolonym...

> Pokaż schemat swojej instalacji na przekaźnikach...

Zrobioną mam jak w manualu na ukp.pl

Jutro jeszcze sprawdze przekaźnik. Ale wydaje mi się, że to nie w tym tkwi problem. Zasilanie jest z aku i gdyby coś było nie tak to paliłyby się nawet na wyłączonym zapłonie a tak nie jest. Zatem dochodzi normalnie napięcie na cewkę przekaźnika a nie powinno w momencie gdy przełącznika świateł jest w pozycji "0".

Napisano

zasilanie masz z aku, ale przekaźnik jest włączany z włącznika pod kierownicą, a on ma nadpalone styki i kiedy włączas zapłon, to prąd idzie z niego na przekaźniki i włącza światła mijania, których to styki zostały 'zmęczone' kiedy zasilały żarówki bezpośrednio

Napisano
  • Autor

> zasilanie masz z aku, ale przekaźnik jest włączany z włącznika pod kierownicą, a on ma nadpalone

> styki i kiedy włączas zapłon, to prąd idzie z niego na przekaźniki i włącza światła mijania,

> których to styki zostały 'zmęczone' kiedy zasilały żarówki bezpośrednio

Na to wychodzi. Jednak nie czaje czemu mi się np tylne nie palą bo przecież są też z tego przełącznika zasilane?

Napisano

ale z innych styków, kótre mają obciążenie ca 30W max, a te od mijana ca 110AW i się nadpaliły

Paweł, racja, w watach miało być, nie amperach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ale z innych styków, kótre mają obciążenie ca 30A max, a te od mijana ca 110A i się nadpaliły

Aha zatem wszystko jasne. Dzieki za pomoc 20.GIF Jeszcze jutro to sprawdze.

Napisano

> ale z innych styków, kótre mają obciążenie ca 30A max, a te od mijana ca 110A i się nadpaliły

popraw jednostki bo coś pomieszałeś.

pozdr

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zabrałem się za sprawdzenie usterki.

Przekaźniki są ok, po przekręceniu stacyjki w pozycje zapłon na szarym przewodzie dochodzącym do przekaźnika pojawia się napięcie co powoduje zapalenie się przednich świateł mijania.

Sprawdziłem też multimetrem kostki przełącznika zespolonego. Jedna kostka była lekko nadtopiona. Po przekręceniu stacyjki pojawia się w niej napięcie i idzie zielonym przewodem do przełącznika zespolonego.

dsc02022m.jpg

Pyt1. Czy tak powinno być?

W efekcie tego na żółtej kostce a konkretnie na szarym przewodzie pojawia się napięcie.

dsc02025cl.jpg

Po odłączeniu jednej z powyższych kostek światłą gasną.

Pyt2. Przełącznik zespolony kaput? Wolę się upewnić niż potem mieć dwa.

Napisano

i tutaj jest najzabawniejsza sytuacja, gdyż zielone przewody zasilają światła, a szary to odpływ do nich... smile.gif:) zawsze się nad tym rozwiązaniem w uno zastanawiałem czemu tak a nie inaczej...

Napisano
  • Autor

> i tutaj jest najzabawniejsza sytuacja, gdyż zielone przewody zasilają światła, a szary to odpływ do

> nich... smile.gif zawsze się nad tym rozwiązaniem w uno zastanawiałem czemu tak a nie inaczej...

Czyli zasilanie zielonego powinno być zaraz po załączeniu zapłonu a szarego dopiero po włączeniu świateł? Czy inaczej?

Napisano

> Czyli zasilanie zielonego powinno być zaraz po załączeniu zapłonu a szarego dopiero po włączeniu

> świateł? Czy inaczej?

z tego co pamiętam z zabawy ze spalonym "pająkiem" u kolegi to dokładnie tak jest... dodatkowo powiem Ci, że ten pomarańczowy obok to zasilanie drogowych, też z tego zielonego zasilane spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie wróciłem ze szrotu. Jedno uno było i sprawdziłem przełącznik i działał. Podpinam u siebie i zonk to samo dalej.

W czym może tkwić problem? Bo byłem raczej pewien, że to przełącznik.

Napisano

to teraz problem może tkwić tylko w sterowaniu przekaźnikami... tylko się zastanawiam w którym miejscu... weź miernik i poszukaj...

Napisano
  • Autor

> to teraz problem może tkwić tylko w sterowaniu przekaźnikami... tylko się zastanawiam w którym

> miejscu... weź miernik i poszukaj...

A więc tak. Okazuje się że przewody łączące się z zielonymi (kostka1) są zwarte z wychodzącym z 2 pinu tam gdzie ten szary przewód (kostka2). Trop doprowadził mnie do kostki stacyjki.

Uwaga: Przestrzegam wszystkich którzy nie rozbierali kostki stacyjki aby otwierali ją czarną częścią do dołu.

Ja tego nie zrobiłem i mi wyleciały sprężynki oraz blaszki i męczyłem się dobre 2h główkując jak to poskładać. W końcu się udało i już dalszego sprawdzania przyczyn problemu ze światłami mi się odechciało. Jednak po złożeniu wszystkiego okazuje się, że po przekręceniu stacyjki w pozycje zapłon światła się nie palą, jednak wystarczy, że je włączę to wyłączyć już się nie da (przednich).

Chyba narazie dam sobie z tym spokój.

Napisano

schematy, miernik i szukanie zwarcia... nic innego nie pozostaje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.