Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie odbłyśnika w reflektorach

Featured Replies

Napisano

Witam,

Niedawno, stojąc za jakimś samochodem w korku, zauważyłem, że drgania ma odbłyśnik w lewym reflektorze. Dragania występują, przy mocnym obciązeniu( klima włączona, pracujący wentylator chłodnicy) natomiast jak jest chłodniej i mniejsze obciązenie to drgań nie ma lub nie sa tak zauwazalne. Zauważyłem też, że drgania ma górna krawędź pokrywy silnika, ta którą widać z miejsca kierowcy. troche mnie te drgania lampy irytują, zważywszy na fakt, że wcześniej tego nie było. Czy przerabiał lub ma to ktoś z Was? czy odbłyśnik w lampie powinien mieć jakiś "urzędowy" luz? Bo w lampie w moim samochodzie ma. Czy może te drgania lampy i maski to efekt zużytych poduszek zawieszenia silnika?? A może poprostu TTTM?

Dzięki z góry za odpowiedzi

Pozdrawiam

Napisano

czesc kolego,

nie zwrocilem nigdy uwagi na lampe, ale w moim JTD z 2002, ktory posiadal przedzmianowa poduche skrzyni, bardzo zauwazalne byly drgania krawedzi maski widocznej z pozycji kierowcy

po wymianie poduszki na pozmianowa nowke - drgania te dosc mocno zmalaly i ogolnie kultura pracy na wolnych obrotach byla zdecydowanie lepsza

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Hmm, mój stilon jest z 2007 roku więc mysle ze ma pozmianowe, a drgania raz są raz ich nie ma. I zauważyłem, ze gdy maska nie ma drgań to odbłyśnik tez nie drży. Ale co ciekawe, mam ogólne wrażenie, że przód auta od strony kierowcy ma większe drgania niż od strony pasażera, bo tylko lewa lampa drży.

Napisano

> lewa lampa drży.

Nie martw się u mnie też widać drgania reflektora na jałowym. Takim domowym sposobem to najlepiej poluzować górną śróbę mocowania reflektora i dobrać odpowiednio cienką podkładkę, dokręcić, wyregulować światła i po sprawie smile.gif

Napisano
  • Autor

No własnie myslałem, zeby zrobić taki patencik. Ale u Ciebie drgania ma tylko lewy reflektor, czy oba??

Napisano

Hej u mnie też drżał odbłyśnik w lampie ,musiałem wyjąc całą lampę

okazało się ze miałem poluzowane śruby łączące odbłyśnik z silnikiem do regulacji położenia swiatła .

Napisano

Najczęstszą przyczyną drgania odbłyśników jest odczepiony zatrzask regulacji el. reflektora, magicy przy regulacjach zamiast się tym zainteresować to tak regulująże niby jest ok, bo jak silniczek odciąga cięgno to odbłyśnik pod swoim ciężarem opada i regulacja działa smile.gif

Najprościej to sprawdzić chwytając za kostkę żarówki, trzeba poruszać góra dół, zobaczysz sam że jeżeli awaria jest taka jak piszę to lampa która drga nie będzie miała praktycznie oporu i będziesz mógł sobie "zarówką" regulować wysokość świecenia.

Jeżeli to ten powód to trzeba to rozebrać i poskładać tak żeby zatrzask dobrze wszedł i żeby żarówką nie dało się regulować reflektorów. Potem obowiązkowo porządna regulacja.

Napisano

> poluzować górną śróbę mocowania reflektora i dobrać odpowiednio cienką podkładkę, dokręcić,

> wyregulować światła i po sprawie

Masz na myśli tą śrubę którą widać po podniesieniu maski, czy jest jeszcze jakaś ukryta?

Napisano

> Masz na myśli tą śrubę którą widać po podniesieniu maski, czy jest jeszcze jakaś ukryta?

Dokładnie tą mam na myśli.

Napisano

> No własnie myslałem, zeby zrobić taki patencik. Ale u Ciebie drgania ma tylko lewy reflektor, czy

> oba??

Tylko lewy i drżenie widać tylko na jałowym.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przerabiałem to samo - drżał lewy tylko na postoju, drgała jednak też lekko maska. Kombinowałem z reflektorem, jak umiałem, ale pomogła dopiero wymiana poduszki pod skrzynią biegów. Po niej - drgania reflektora jak ręką odjął.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.