Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie działający ręczny

Featured Replies

Napisano

Witam, wiem ze takich tematów bylo bardzo dużo ale zalożyłem nowy wątek ponieważ chyba takich cyrków jeszcze nie bylo...

Otóż nie działa mi ten hamulce ręczny. Kiedyś zaciągnalem go podczas jazdy i usłyszałem jakieś chrupnięcie no i reczny jakiś słaby był od tamtej pory

Myśle- moze linka, moze jakias spręzyna, ale wymieniłem obie linki, zdjąłem bebny, wymieniłem szczęki z samoregulatorami, rozpieraki chodzą dobrze, no i co i dalej nie działa..

Zauważyłem jeszcze jeden dziwny objaw- gdy zaciagne ten reczny to mam wrazenie, ze szczeka w prawym kole zamiast isc do zewnatrz idzie do wewnatrz, poniewaz gdy uzyje potem hamulca normalnego słyszę jak samoregulator dopasowuje szczeki, i tak za kazdym razem po użyciu ręcznego

No rozpisałem sie ale chcialem dokladnie wyjaśnić, prosze doradźcie cos bo juz niemam pojecia, wszystko tam wyglada ok, tak sie zastanawiałem czy dobrze rozpierak założyłem no ale na 99% jest dobrze, niewiem co mógłbym tam źle zrobić

Napisano

A jak trzymasz nożny mocno i próbujesz ręczny zaciągnąć to jakie są odczucia Twe?

Napisano

a rolka na belce sprawna?

Napisano
  • Autor

> A jak trzymasz nożny mocno i próbujesz ręczny zaciągnąć to jakie są odczucia Twe?

no powiem szczerze, że tak go nie próbowałem:P

Napisano
  • Autor

> a rolka na belce sprawna?

rolka obraca się lekko czyli chyba sprawna, dodam tylko, że ten ręczny bierze jakoś nie równo bardzo (słabiej w prawym kole) i myślałem ze może coś z rolką właśnie, ale obraca się lekko...

Napisano

ona ma się nie obracać, tylko poruszać... gdyż ona gdy się rusza to naciąga linkę lewego hamulca... chyba że pisząc "obraca" miałeś na myśli porusza

Napisano
  • Autor

> ona ma się nie obracać, tylko poruszać... gdyż ona gdy się rusza to naciąga linkę lewego hamulca...

> chyba że pisząc "obraca" miałeś na myśli porusza

no tak, nie wysłowiłem się dokladnie może...:P

no samo to kolo chodzi luźno, no to musi być coś innego raczej

zastanawia mnie ten fakt, że gdy użyję recznego i pozniej zasadniczego to za kazdym razem samoregulatro dopasowuje szczeki do bębna

to musi być coś z tym, no ale co....

sam samoregulator działa, a rozpieraka raczej nie mogłem źle wsadzić, kurcze już niemam pojęcia..

Napisano

gdybaniem nie sprawdzisz... zdejmij bęben i obserwuj zachowanie... nic lepszego w tym momencie Ci nie zostaje... może nie samoregulator słychać? on jak pamiętam pracuje dość cicho... a co do rolki kółko zawsze się obraca swobodnie, ale jego mocowanie również ma pracować luźno w płaszczyźnie poziomej

Napisano

> gdybaniem nie sprawdzisz... zdejmij bęben i obserwuj zachowanie... nic lepszego w tym momencie Ci

> nie zostaje... może nie samoregulator słychać? on jak pamiętam pracuje dość cicho... a co do

> rolki kółko zawsze się obraca swobodnie, ale jego mocowanie również ma pracować luźno w

> płaszczyźnie poziomej

Samoregulator pracuje głośno jak ma dużo ząbków do przeskoczenia naraz...

Nasuwa mi się jeszcze taka opcja... (do kolegi z problemem) kiedy ciągniesz lub spuszczasz ręczny w jakiś sposób rozpierak poluzowuje samoregulator z tamtej strony, a sprężyny powodują ściągnięcie szczęk... potem jak używasz nogi to się wyrównuje... spróbuj tak jak ja napisałem i opisz efekty...

Napisano
  • Autor

> gdybaniem nie sprawdzisz... zdejmij bęben i obserwuj zachowanie... nic lepszego w tym momencie Ci

> nie zostaje... może nie samoregulator słychać? on jak pamiętam pracuje dość cicho... a co do

> rolki kółko zawsze się obraca swobodnie, ale jego mocowanie również ma pracować luźno w

> płaszczyźnie poziomej

wlaśnie dlatego zawracam Wam głowę bo juz chyba wszystko sprawdziłem, zlozylem od nowa cały ten hamulec i to samo jest..

z tego co widzialem to jakos slabo rozwierają sie te szczeki a ta z samoregulatorem to nawet sie cofa podaczas zaciagania recznego (chyba ze to juz ze zmeczenia mi w glowie sie cofa heh) to myśle moze rozpierak cos, no ale jest dobrze zalozony raczej to co tam w nim moze sie zapsuc

Napisano
  • Autor

> A jak trzymasz nożny mocno i próbujesz ręczny zaciągnąć to jakie są odczucia Twe?

sprawdzialem to właśnie, i ręczny w takiej sytuacji bierze tak samo wysoko jak brał, i słychać podczas zaciagania jakies chrobotanie, niechce sugerować ale jakby wlasnie samoregulator ale moze to cos innego slychac wtedy

Napisano

> Samoregulator pracuje głośno jak ma dużo ząbków do przeskoczenia naraz...

> Nasuwa mi się jeszcze taka opcja... (do kolegi z problemem) kiedy ciągniesz lub spuszczasz ręczny w

> jakiś sposób rozpierak poluzowuje samoregulator z tamtej strony, a sprężyny powodują

> ściągnięcie szczęk... potem jak używasz nogi to się wyrównuje... spróbuj tak jak ja napisałem

> i opisz efekty...

tak się dzieje gdy wytarte są ząbki w samoregulatorze.

pozdr

Napisano

> tak się dzieje gdy wytarte są ząbki w samoregulatorze.

> pozdr

Lub się skrzywił jeden z jego dwóch elementów jak to miało miejsce u mnie... i nie zazębiał prawidłowo...

Napisano
  • Autor

> Lub się skrzywił jeden z jego dwóch elementów jak to miało miejsce u mnie... i nie zazębiał

> prawidłowo...

ok dzięki za rady, to wezmę jeszcze na chwile założę stary samoregulator i zobacze czy będzie to samo,

dam znać za tydzień bo niemam dostępu do inetrnetu za często w wakacje:P

Napisano

> za kazdym razem

> samoregulatro dopasowuje szczeki do bębna

> to musi być coś z tym, no ale co....

> sam samoregulator działa,

no chyba jednak nie działa PRAWIDŁOWO, skoro za każdym razem dopasowuje szczęki... hmm.gif

zapytam tak: na którym ząbku ręczny się kończy? w sensie, że już wyżej dźwigni nie można pociągnąć... jeśli dobrze kojarzę, to podciągnięcie linki tak, by jej skok (do testów rzecz jasna waytogo.gif) kończył się np. na II ząbku, powinno niejako "zastąpić" samoregulator - linka wraz z rozpierakiem nie pozwoli się cofnąć szczękom. możesz spróbować wyeliminować "błąd" samoregulatora 30.GIF

Napisano

> ok dzięki za rady, to wezmę jeszcze na chwile założę stary samoregulator i zobacze czy będzie to

> samo,

> dam znać za tydzień bo niemam dostępu do inetrnetu za często w wakacje:P

Jak Ty chcesz samoregulator wymienić icon_eek.gif Przecież to jest integralna część szczęki spineyes.gif

Napisano

> Jak Ty chcesz samoregulator wymienić Przecież to jest integralna część szczęki

U niektórych producentów nie jest.

Napisano

> co nie oznacza że można kupić go osobno....

> pozdr

Kolega pisał, że zamierza zmienić na te ze starych szczęk.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam odświeżam temat ponieważ rozwiązałem ten problem:)

a winne okazały się rozpieraki jednak, nie podejrzewałem ich bo działały luźno, ale domyślałem się, że coś jest źle na linii samoregulator- rozpierak

a jako, że założyłem inne szczęki i było to samo to kupiłem rozpieraki

no i jest ok, nic nie chrobocze, i samoregulatory działają ok

wniosek z tego taki, że musiał być rozpierak albo lekko skrzywiony albko jego część o którą zaczepia się szczęki lekko się wyrobiła

hamulec bierze teraz równo ale jeszcze dużo za słabo ale to inna bajka wynikająca z tego iż podejrzewam, że bębny są na granicy dopuszczalności

dziękuje Wam za rady, pozdrawiam:)

Napisano

Tak sie zastanawialem czy jesli by nie przedluzyc dzwigni na ktore dziala linka recznego... napewno by to polepszylo jego dzialanie.

Napisano
  • Autor

> Tak sie zastanawialem czy jesli by nie przedluzyc dzwigni na ktore dziala linka recznego... napewno

> by to polepszylo jego dzialanie.

chodzi Ci o rozpieraki?

hmm w teorii miałoby to sens ale w rzeczywistości to <niewiem>

linka miałaby trochę wiekszy skok to wyżej trzebaby zaciągać pewnie dźwignie

poza tym weź ja wydłuż... ciężko pewnie

Napisano

> Tak sie zastanawialem czy jesli by nie przedluzyc dzwigni na ktore dziala linka recznego... napewno

> by to polepszylo jego dzialanie.

Raczej by sparaliżowało jego działanie, chyba że wymyśliłbyś jeszcze jakiś patent na to żeby linka bardziej się wydłużała przy odpuszczaniu ręcznego i bardziej skracała przy zaciąganiu (regulacja linki na śrubie nic nie da). Żeby wydłużyć ramię rozpieraka musiałbyś coś do niego przyspawać. No i żeby włożyć taki rozpierak do bębna musiałbyś chyba zdejmować piastę albo modyfikować tarczę kotwiczną 270751858-jezyk.gif

Szkoda zachodu.

Napisano

> No i żeby włożyć taki rozpierak do bębna musiałbyś chyba zdejmować piastę albo

> modyfikować tarczę kotwiczną

> Szkoda zachodu.

Tego nie przewidzialem :| Pomysl dead

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.