Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti - zbiornik toroidalny LPG fi630

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się, czy zbiornik o wymiarach fi630x200 wejdzie do sedana. Obecnie mam tzw. holenderski zbiornik pełny 62L fi 600x270, ale ze stelażem spłyca on bagażnik o prawie 10 cm, więc chcę go wymienić na coś, co nie wystawałoby ponad podłogę bagażnika. To z jednej strony, a z drugiej, chciałbym, żeby jednak do zbiornika dało się zatankować cokolwiek więcej, niż ok. 36L, które wchodzą do najczęściej montowanego zbiornika fi 600x200. Stare T18SED niestety dość szybko rozprawia się z taką ilością LPG. :-)

Pytam, bo kiedyś znalazłem informację, że taki zbiornik do Laczka wchodzi, ale obecnie nie mogę tego odszukać. Z resztą, patrząc na luz między obecnie posiadanym zbiornikiem a podłogą bagażnika, zadanie to nie wydaje się być niewykonalnym. Wolałbym jednak mieć jakąś pewność, bo zbiornik mam zamiar kupić wysyłkowo.

Jeśli ktoś taki zbiornik w Laczku ma, to byłbym wdzięczny za podzielenie się tą informacją, najlepiej z podaniem producenta zbiornika.

Napisano

> Zastanawiam się, czy zbiornik o wymiarach fi630x200 wejdzie do sedana. Obecnie mam tzw. holenderski

> zbiornik pełny 62L fi 600x270, ale ze stelażem spłyca on bagażnik o prawie

U mnie wszedł do sedana 53l - bez stelażu - dywanik niezauważalenie podniesiony.

Jest to chyba 630x225 czy jakoś tak - muszę zerknąć w papiery.

Polecam to zamiast zbiornika 200 mm - zawsze troszkę więcej LPG.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano
  • Autor

> Jest to chyba 630x225 czy jakoś tak - muszę zerknąć w papiery.

Byłbym wdzięczny z sprawdzenie wymiaru i producenta.

P.S. Pewnie to będzie Stako 630x220.

Napisano

> Byłbym wdzięczny z sprawdzenie wymiaru i producenta.

> P.S. Pewnie to będzie Stako 630x220.

Zupełnie nie pamiętam producenta - wieczorkiem zerknę i dam znać.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> U mnie wszedł do sedana 53l - bez stelażu - dywanik niezauważalenie podniesiony.

> Jest to chyba 630x225 czy jakoś tak - muszę zerknąć w papiery.

> Polecam to zamiast zbiornika 200 mm - zawsze troszkę więcej LPG.

> Pozdrawiam,

> Griba

a ile ci wchodzi gazu realnie do niego, bo mi do takiego samego wchodzi 40-42 maks. co mnie osobiscie wkurza, bo wolałbym z litr, dwa więcej...

Napisano

> Zupełnie nie pamiętam producenta - wieczorkiem zerknę i dam znać.

> Pozdrawiam,

> Griba

STAKO 630 x 225 = 53 l

Podrawiam,

Griba

Napisano

> a ile ci wchodzi gazu realnie do niego, bo mi do takiego samego wchodzi 40-42 maks. co mnie

> osobiscie wkurza, bo wolałbym z litr, dwa więcej...

Realnie wchodzi ok. 42 l co oczywiście zależy również od regulacji czujnika ciśnienia.

No i pływak może być akurat troszkę źle dogięty.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Byłbym wdzięczny z sprawdzenie wymiaru i producenta.

> P.S. Pewnie to będzie Stako 630x220.

STAKO 630 x 225 = 53 l

Podrawiam,

Griba

Napisano
  • Autor

> STAKO 630 x 225 = 53 l

> Podrawiam,

> Griba

Wielkie dzięki, jużteraz wiem, że 630 da się wcisnąć do Laczka.

Wypatrzyłem natomiast inny lekki problem - przewód od wlewu jest w moim aucie gumowy, a do wielozaworów do "naszych" zbiorników stosuje się rurę miedzianą fi 8, ale myślę, że i to jakoś ugryzę.

Napisano

> Wielkie dzięki, jużteraz wiem, że 630 da się wcisnąć do Laczka.

> Wypatrzyłem natomiast inny lekki problem - przewód od wlewu jest w moim aucie gumowy, a do

> wielozaworów do "naszych" zbiorników stosuje się rurę miedzianą fi 8, ale myślę, że i to jakoś

> ugryzę.

Guma - może tylko na zewnątrz?

A wlewu nie da rady zmienić na nasz? Koszty zapewne nie będą szalone...

Pozdrawiam,

Griba

Napisano
  • Autor

> Guma - może tylko na zewnątrz?

Zbrojona guma. Instalacje z holenderskim rodowodem tak niekiedy mają. Wąż ma duży przekrój, dzięki czemu tankowanie trwa mniej więcej o połowę krócej niż przy normalnej miedzianej "8". Niestety przy zastosowaniu zbiornika z wielozaworem w środku nie da się go już zastosować.

> A wlewu nie da rady zmienić na nasz? Koszty zapewne nie będą szalone...

Będzie z tym lekki kłopot, bo wlew jest wstawiony w błotnik, nawet korek do niego jest innego typu, ale myślę, że jednak jakos do niego rurę miedzianą założę.

Napisano

Paru naszych fachowcow nie chcialo podjac sie wymiany wlewu w blotniku na "polski" (oczywiscie kompletnie z butla i "orurowaniem").

Twierdza, ze nie chca sie za to brac "bo nie", bo sie to nie da, bo sie tamto nie da.

Moga wstawic zawor w zderzak po naszemu, a blotnik to moja sprawa.

Napisano
  • Autor

> Paru naszych fachowcow nie chcialo podjac sie wymiany wlewu w blotniku na "polski" (oczywiscie

> kompletnie z butla i "orurowaniem").

> Twierdza, ze nie chca sie za to brac "bo nie", bo sie to nie da, bo sie tamto nie da.

> Moga wstawic zawor w zderzak po naszemu, a blotnik to moja sprawa.

Ja mam ten wlew zwykły, natomiast na 100% jego połączenie z miedzianą rurką nie będzie identyczne, jak mam teraz z tym wężem gumowym. I tu jest lekki kwas. Muszę to rozebrać i dokładnie oglądnąć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.