Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montarz anteny CB w miejsce seryjnej

Featured Replies

Napisano

Dziś w prezencie od mojej drugiej połówki dostałem antenę CB firmy SIRIO taką jak na tej aukcji:

http://allegro.pl/item1183741792_cb_antena_sirio_triflex_cb_fm_gsm_hurtownia.html

Przez pewien czas chodziła mi ona po głowie ponieważ to czego najbardziej nie lubiłem podczas gdy miałem fiata bravo to chowania anteny. A z tą anteną nie ma strachu, bo wygląda jak seryjna. Teraz mam do Was pytanie którędy poprowadzony jest kabel antenowy seryjnie, bo nie chce rozkopywać całego auta i opcje są dwie albo na nowo ciągnąć kabel FM i obok CB albo ino zmienić końcówkę seryjnego FM bo na pewno będzie inny i męczyć się tylko z kablem CB. Aha i jeszcze jedno pytanie czy w naszych autach są jakieś wzmacniacze antenowe??

Pozdro smile.gif

Napisano

> Dziś w prezencie od mojej drugiej połówki dostałem antenę CB firmy SIRIO taką jak na tej aukcji:

> http://allegro.pl/item1183741792_cb_antena_sirio_triflex_cb_fm_gsm_hurtownia.html

> Przez pewien czas chodziła mi ona po głowie ponieważ to czego najbardziej nie lubiłem podczas gdy

> miałem fiata bravo to chowania anteny. A z tą anteną nie ma strachu, bo wygląda jak seryjna.

Też mi taka chodzi po głowie.

> Teraz mam do Was pytanie którędy poprowadzony jest kabel antenowy seryjnie, bo nie chce

> rozkopywać całego auta

Nie wiem jak w stilo, ale bardzo możliwe, że identycznie(łatwo sprawdzić, wystarczy otworzyć siedzisko tylnej kanapy i przyjrzeć się wiązce z lewej strony, w najgorszym razie będziesz musiał odkręcić plastik z lewej strony pod kanapą) jak w AR147 schodzi lewym słupkiem C na podłogę bagażnika i idzie z całą wiązką(światła+poduszki+inne) z lewej strony, wchodzi spod kanapy w lewy próg i idzie do deski.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Też mi taka chodzi po głowie.

> Nie wiem jak w stilo, ale bardzo możliwe, że identycznie(łatwo sprawdzić, wystarczy otworzyć

> siedzisko tylnej kanapy i przyjrzeć się wiązce z lewej strony, w najgorszym razie będziesz

> musiał odkręcić plastik z lewej strony pod kanapą) jak w AR147 schodzi lewym słupkiem C na

> podłogę bagażnika i idzie z całą wiązką(światła+poduszki+inne) z lewej strony, wchodzi spod

> kanapy w lewy próg i idzie do deski.

> Pozdrawiam BAS

Jeżeli jest tak jak napisałeś to tragedii nie ma ale cza się rozejrzeć po samochodzie, najgorsza opcja to ściąganie podsufitki, tego to bym wolał uniknąć. Jak już to ogarnę to wtedy radyjko w miejsce popielniczki tak jak to jest opisane na forum i będzie cacy, mam takie same TTI więc chyba będzie dobrze zeby.GIF

Napisano

kabel antenowy poprowadzony jest po prawym tylnym słupku w dół i idzie do przodu progiem pod plastikami, ma także łączenie na wysokości schowka pasażera (trzeba wykręcić) a potem to za górnym schowkiem do radia piaskownica.gifdrive.gif

Napisano
  • Autor

> kabel antenowy poprowadzony jest po prawym tylnym słupku w dół i idzie do przodu progiem pod

> plastikami, ma także łączenie na wysokości schowka pasażera (trzeba wykręcić) a potem to za

> górnym schowkiem do radia

Bardzo cieszy mnie ta informacja, w sobotę zajmę się montażem nowej antenki i radyjka i zdam relacje smile.gif

Napisano

> Bardzo cieszy mnie ta informacja, w sobotę zajmę się montażem nowej antenki i radyjka i zdam

> relacje

Super! ok.gif Przymierzam się do tej antenki już od dłuższego czasu, ale nigdzie nie zalazłem informacji o jej montażu i pracy w stilo! Myśle, że nie tylko ja będę Ci wdzięczny jeśli cykniesz pare fotek z jej montażu!

Pozdrawiam

Napisano

> Super! Przymierzam się do tej antenki już od dłuższego czasu, ale nigdzie nie zalazłem informacji

> o jej montażu i pracy w stilo!

Mam w Cromie i sobie chwale.... ma jednak jedną wadę... która jest jednocześnie zaletą hehe.gif

Nikt nie wie, że masz CB wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mam w Cromie i sobie chwale.... ma jednak jedną wadę... która jest jednocześnie zaletą

> Nikt nie wie, że masz CB

Moim zdaniem zaleta smile.gif a jak z zasięgiem??

Napisano

> Moim zdaniem zaleta a jak z zasięgiem??

W momencie kiedy zachowasz się na drodze tak jak nie powinieneś bo Cię nikt nie ochrzani smile.gif a z drugiej strony nikt Cie nie poinformuję chociażby o spalonej żarówce lub o jakiejś części która Ci odpada od auta, czego oczywiście nie życzę.

Pzd

Napisano
  • Autor

> W momencie kiedy zachowasz się na drodze tak jak nie powinieneś bo Cię nikt nie ochrzani a z

> drugiej strony nikt Cie nie poinformuję chociażby o spalonej żarówce lub o jakiejś części

> która Ci odpada od auta, czego oczywiście nie życzę.

> Pzd

Przez ponad dwa lata śmigałem z CB i nie miałem takich sytuacji więc spoko powinno być dobrze smile.gif moim zdaniem fajnie być takim tajniakiem tongue.gif

Napisano

Ja przewodzik do CB poprowadziłem (patrząc od tyłu w kierunku przodu) górą po lewej stronie aż do przedniego słupka, a potem słupkiem w dół i wyszedłem w skrzynce z bezpiecznikami. Radyjko mam zamontowane na klapce od skrzynki z bezpiecznikami - czyli nad lewym kolanem. Zero problemów z montażem - jedyny problem to demontaż seryjnej FM i montaż SIRIO tak żeby za bardzo nie pogiąć podsufitki.

Napisano

Dzisiaj po raz kolejny(drugi) moja ml-145 spadła mi z dachu.

Pierwszy raz skończyło się wymianą szyby, dzisiaj skończyło się na małym wgnieceniu na tylnej klampie.

Zabawne jest, że była to identyczna trasa(autostrada), tylko trochę dalej, przy ciut mniejszej prędkości i nie padało... stało się to przy wyprzedzaniu trzynastki, początkowo myślałem, że mu coś odpadło, ale po chwili w lusterku wstecznym dojrzałem moją ml'kę.

Podziel się proszę wrażeniami z eksploatacji Twojej nowej anteny smile.gif

Pytania dodatkowe:

- czy da się bez problemów wykorzystać oryginalny kabel antenowy?

- czy ewentualne wykorzystanie oryginalnego kabla jest p&p?

- jak z zasięgiem i jakością?

- jak się stroi takie cudo?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Podziel się proszę wrażeniami z eksploatacji Twojej nowej anteny

Oryginalny kabelek ma wystarczającą długość - radyjko mam na klapce bezpieczników nad lewym kolanem, przewód poprowadziłem z lewej strony pod podsufitką lekko odchylając jej krawędź, a potem zeszłem w dół lewym słupkiem. Przyda się lutownica żeby zamontować wtyczkę do radyjka. Mały problem za to jest z podpięciem FM do tej antenki, końcówki antena - przewód do siebie nie pasują, więc od razu zaopatrz się w przejściówkę lub nową wtyczkę. Ze strojeniem nie ma problemów - na końcu anteny jest pokrętełko które ponoć służy do strojenia. U mnie koleś podpiął mierniczek, cos popstrykał, pocykał i stwierdził że jest git - osobiscie chyba podjadę jeszcze do innego warsztatu żeby to sprawdzili bo robil to jakiś łebek, który jakoś miał mało pewne ruchy 270751858-jezyk.gif

Co do zasięgu to szału nie ma - przeprowadziłem mały test - ja jechałem służbową fabią (president johny II + malutka antenka na dachu rzędu 15cm) no i żonka w stilaczu. W otwartym terenie bardzo wyraźnie słyszeliśmy siebie nawzajem z odległości ok 4km, przy 5km zakłócenia praktycznie uniemożliwiały odbiór, no ale żonka jak się potem okazało wjeżdżał w las. W lesie zasięg gwałtownie spada, aczkolwiek muszę przyznać że kierowców tirów którzy zazwyczaj mają mocny sprzęt słychać z większych odległości. Radyjko już na siebie zapracowało - dwa razy juz mi dupsko uratowało 270751858-jezyk.gif

na koniec jeszcze jedna uwaga - po podpięciu radia FM miałem kiepski odbiór - nie wiem czy to wina kiepskiej wtyczki (brałem co mieli) czy po prostu ta antena tak kiepsko zbiera. W każdym razie zaopatrzyłem się we wzmacniacz sygnału za 32zł - zasilanie wziąłem bezpośrednio z radia - jest tam pin na którym pojawia się napięcie w momencie załączenia radyjka i zanika jakies 5s po wyłączeniu - problem w 100% rozwiązany. Jeśli będziesz zainteresowany to pstryknę ci jakąś fotkę w weekend.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.