Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektroniczny układ zapłonowy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy wymiana elektronicznego układu zapłonowego jest możliwa w domowych warunkach, czy jest to jakiś złożony proces?

Silnik 1.0 Fire

Napisano

> Witam,

> Czy wymiana elektronicznego układu zapłonowego jest możliwa w domowych warunkach, czy jest to jakiś

> złożony proces?

> Silnik 1.0 Fire

A dlaczego chcesz wymieniać cały układ? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego chcesz wymieniać cały układ?

A nie wiem smile.gif Mój ojciec zadzwonił i ktoś mu powiedział, że jest to do wymiany. Ja się na tym nie znam smile.gif

Napisano
  • Autor

> a co się dzieje?

Nie pali na jeden cylinder. Świece wymienione, kable wymienione... nie wiem w czym tkwi problem, stąd pomysł z tym układem zapłonowym.

Napisano

> Nie pali na jeden cylinder. Świece wymienione, kable wymienione... nie wiem w czym tkwi problem,

> stąd pomysł z tym układem zapłonowym.

Ale nie pali na jeden gar może mieć dużo pojęć

Sprawdzałeś czy jest iskra ?

Uzupełnij swój profil albo napisz czy masz uno na gaźniku czy na wtrysku

Napisano

jeżeli kable i świece ok to następna jest cewka, ale primo zacząłbym od sprawdzenia iskry

Napisano

> Witam,

> Czy wymiana elektronicznego układu zapłonowego jest możliwa w domowych warunkach, czy jest to jakiś

> złożony proces?

> Silnik 1.0 Fire

W 1.0 Fire jest jeszcze kopułka i palec. Skoro nie pali ci na jedną świecę, a na pozostałych iskra jest - to sprawdź również kopułkę, być może styk od tego cylindra jest przepalony i wystarczy wymienić kopułkę.

Cewka i moduł zapłonowy powinny być sprawne, gdyż ich niesprawność wpływałaby na całkowity brak iskry, a nie na brak iskry tylko w jednym cylindrze.

Kopułka to jest ten element, do którego wpinasz kable wysokiego napięcia. Demontaż jest prosty, jak również jego diagnoza.

Napisano

> W 1.0 Fire jest jeszcze kopułka i palec. Skoro nie pali ci na jedną świecę, a na pozostałych iskra

> jest - to sprawdź również kopułkę, być może styk od tego cylindra jest przepalony i wystarczy

> wymienić kopułkę.

> Cewka i moduł zapłonowy powinny być sprawne, gdyż ich niesprawność wpływałaby na całkowity brak

> iskry, a nie na brak iskry tylko w jednym cylindrze.

> Kopułka to jest ten element, do którego wpinasz kable wysokiego napięcia. Demontaż jest prosty, jak

> również jego diagnoza.

W 1.0 Fire nie zawsze jest kopułka i palec, bo zależy to od rocznika wink.gif

w/w elementy występują przy centralkach MonoJetronic

natomiast przy MonoMotronic zapłon jest sterowany elektronicznie z centralki.

U kolegi założyciela wątku zapewne osoba doradzająca miała na myśli moduł zapłonowy na aparacie... ale nie wiemy czy w jego wersji występuje... który rocznik?

Napisano

> Nie pali na jeden cylinder. Świece wymienione, kable wymienione... nie wiem w czym tkwi problem,

> stąd pomysł z tym układem zapłonowym.

jeśli to 146 D.8000 to cewka do wymiany

Napisano
  • Autor

> ale nie wiemy czy w jego wersji występuje... który rocznik?

2000r.

Auto bez jednego gara wyjechało na 3dni poza miasto więc nie mam teraz jak sprawdzić iskrę... ehh

Napisano

> 2000r.

> Auto bez jednego gara wyjechało na 3dni poza miasto więc nie mam teraz jak sprawdzić iskrę... ehh

Czyli MonoMotronic... jeśli nie ma iskry na jednym garze to pewnie cewka do wymiany hmm.gif

Napisano

dokładnie tak, 2000 rocznik to MonoMotronic i w nim zapłonem steruje centralka, jeżeli nie ma iskry na jednej świecy to cewka do wymiany, a w zasadzie cewka z zintegrowanym modułem. Koszt około 150 zł, polecam cewki Beru, gdyż są najtańsze z oferowanych na polskim rynku i sam mam taką od 35 kkm smile.gif

Napisano

> dokładnie tak, 2000 rocznik to MonoMotronic i w nim zapłonem steruje centralka, jeżeli nie ma iskry

> na jednej świecy to cewka do wymiany, a w zasadzie cewka z zintegrowanym modułem. Koszt około

> 150 zł, polecam cewki Beru, gdyż są najtańsze z oferowanych na polskim rynku i sam mam taką od

> 35 kkm

A najlepiej podjedź sobie do pana z WCCfG zeby.GIF

No i witam kolejnego Krakusa!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.