Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie hamulców tylko po rozgrzaniu

Featured Replies

Napisano

Witam!

Chciałbym poprosić o radę odnośnie problemu z którym walczę i powoli kończą mi się już pomysły.

Od pewnego czasu mam irytujący problem z hamulcami: zimne działają poprawnie, natomiast po przejechaniu kilku kilometrów zaczynają wariować. Efekt jak podczas typowego bicia krzywych tracz. Jest jedno "ale": deformacja tarcz powinna być IMHO trwała i nie zanikać "na zimno".

Szarpanie jest uzależnione od prędkości obrotowej kół.

Po ostygnięciu (np. godzinnym postoju) zabawa rozpoczyna się od nowa: na początku dobrze, potem już tylko gorzej.

Zawieszenie sprawdzone (brak luzów, amorki sprawne) i do wymiany mam poduszki górnych łożysk kolumn (guma zaczęła się rozwarstwiać).

Zimne tarcze sprawdzone liniałem i mikrometrem - OK. Czy jest możliwe aby ich odkształcenie nie było trwałe i pojawiało się tylko jak są ciepłe? Zastanawiam się, czy takie objawy mogą dawać górne poduszki, które upominają się już o wymianę?

Tarcze są wentylowane, więc ich struktura nie jest jednorodna, może obie warstwy w różny sposób reagują na ciepło?

Do tej pory sprawdzone:

- tarcze "zimne"

- drążki

- łożyska

- koła (wyważone, na 2 innych kompletach to samo)

- płyn wymieniony, układ odpowietrzony

- zawieszenie (brak luzów, tylko te poduszki...)

Wiem, że najprościej byłoby kupić kolejne nowe tarcze i zamienić ale wydawanie kasy "na ślepo" zostawiam sobie na koniec.

Czy ktoś z Was miał może podobny problem?

Napisano

> Witam!

> Chciałbym poprosić o radę odnośnie problemu z którym walczę i powoli kończą mi się już pomysły.

> Od pewnego czasu mam irytujący problem z hamulcami: zimne działają poprawnie, natomiast po

> przejechaniu kilku kilometrów zaczynają wariować. Efekt jak podczas typowego bicia krzywych

> tracz. Jest jedno "ale": deformacja tarcz powinna być IMHO trwała i nie zanikać "na zimno".

> Szarpanie jest uzależnione od prędkości obrotowej kół.

> Po ostygnięciu (np. godzinnym postoju) zabawa rozpoczyna się od nowa: na początku dobrze, potem już

> tylko gorzej.

> Zawieszenie sprawdzone (brak luzów, amorki sprawne) i do wymiany mam poduszki górnych łożysk kolumn

> (guma zaczęła się rozwarstwiać).

> Zimne tarcze sprawdzone liniałem i mikrometrem - OK. Czy jest możliwe aby ich odkształcenie nie

> było trwałe i pojawiało się tylko jak są ciepłe? Zastanawiam się, czy takie objawy mogą dawać

> górne poduszki, które upominają się już o wymianę?

> Tarcze są wentylowane, więc ich struktura nie jest jednorodna, może obie warstwy w różny sposób

> reagują na ciepło?

> Do tej pory sprawdzone:

> - tarcze "zimne"

> - drążki

> - łożyska

> - koła (wyważone, na 2 innych kompletach to samo)

> - płyn wymieniony, układ odpowietrzony

> - zawieszenie (brak luzów, tylko te poduszki...)

> Wiem, że najprościej byłoby kupić kolejne nowe tarcze i zamienić ale wydawanie kasy "na ślepo"

> zostawiam sobie na koniec.

> Czy ktoś z Was miał może podobny problem?

Witam!

Też mam taki problem. Wyhamowanie z 130km/h jest problemowe bo przy tym towarzyszy dziwny dźwięk (buczenie). Efekt jest taki tylko przy delikatnym hamowaniu. Jeśli od razu docisnę mocno to nie ma źle ale nie jest też idealnie. Miałem to w Astrze 1 i mam to w Astrze2. Efekt pojawia się oczywiście po wymianie tarcz. Może krzywo na piaście siedzą hmmmm (piaste z łożyskiem też mam wymienioną i nadal jest kiszka). Dałem za wygraną i jakoś z tym jeżdżę, tylko uważam żeby odpowiednio wcześnie zacząć hamować. smile.gif:):):):)

Pozdrawiam Piotr

Napisano

> Witam!

Uzasadnij Kolego sens zamieszczenia 100% cytatu autora wątku !!!

Napisano
  • Autor

Niestety w moim przypadku drgania kierownicy sa na tyle mocne, że trzeba uważać aby ręce z niej nie spadły...

Napisano

> Niestety w moim przypadku drgania kierownicy sa na tyle mocne, że trzeba uważać aby ręce z niej nie

> spadły...

Może na początek daj je przetoczyć hmm.gif

Napisano
  • Autor

Przetoczyć tarcze? Na zimno została potwierdzona równość ich powierzchni...

Napisano

Dla pewności powinieneś zmierzyć jeszcze bicie osiowe tarcz (czyli [edit] kąt między osią tarczy i osią obrotu piasty). Jeśli jest - sprawdzić zamocowanie tarcz na piastach (czystość powierzchni przylegających) i siłę dokręcenia tarczy do piasty wkrętem (nie może być za mocno wkręcony, bo wtedy mogą bić tarcze). Pozdr.

Napisano

> Dla pewności powinieneś zmierzyć jeszcze bicie osiowe tarcz (czyli pokrycie osi tarczy z osią

> obrotu piasty).

To jest ew. przesunięcie po promieniu - a więc bicie promieniowe.

Napisano

> Zimne tarcze sprawdzone liniałem i mikrometrem - OK. Czy jest możliwe aby ich odkształcenie nie

> było trwałe i pojawiało się tylko jak są ciepłe? Zastanawiam się, czy takie objawy mogą dawać

według mnie nie , żeliwo ( a z tego jest wykonana - odlana tarcz to naj prawdopodoniej żeliwo szare Z200 lub Z 250 czyli podczas stygnięcia z Postaci płynnej do stałej kurczy sie ok 1%, a podczas hamowania nawet intensywnego tarcz co najwyżej robi się bordowa to co najwyżej ok 400 *C czyli skurcz ok 0,2 % wiec tu bym nie upatrywał problemu..

> Tarcze są wentylowane, więc ich struktura nie jest jednorodna, może obie warstwy w różny sposób

> reagują na ciepło?

Tak , zgodzę się ale ale jedna i druga strona powinna się równomiernie nagrzewać a tylko cienkie ścianki bardziej nagrzać i odprowadzić wolnymi przestrzeniami ciepło, a może docisk nie równo działa blokuje się lub klocki tu bym szukał problemu jeśli sprawdziłeś liniałem już tarcz

Napisano

Masz rację. Tylko, ze mi chodziło o bicie osiowe, a źle je opisałem: chodzi o ułożenie obu osi nie równolegle, ale pod katem względem siebie. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Zacznę od poluzowania śrub pozycjonujących - dokręcone są całkiem mocno...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.