Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris 06r 1.3 problem z wentyatorem

Featured Replies

Napisano

witam

kolegów z sąsiedniego forum smile.gif

mam mały problem z yariskiem otóż jak go odpalam na zimno po 2 min załącza się wentylator i tak chodzi sobie cały dzień dopóki nie zgaszę silnika a i temperatura wskakuje mi na czerwono po jakimś czasie ale jak dotykam węży nie są wcale tak gorące żeby wskazywało na przegrzanie, z tą czerwoną lampka nie jest tak uciążliwe ale wyłancza mi wtedy klimę a to już mnie denerwuje i moje pytanie co mogło się popsuć że ten wentylator tak cały czas chodzi i czy znacie może jakiegoś diagnostę z komputerem od toyoty w trójmieśćie ?

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Termostat zaciął się ?

> Nie jeździj z przegrzanym silnikiem.

no tego właśnie nie wiem gdyż w tych samochodach niema normalnego wskaźnika temperatury tylko są głupie diody i myśle że bez koma sie nie obędzie a silnik się nie przegrzewa gdyż mogę w czasie pracy silnika normalnie odkręcić korek od chłodnicy i nie bucha żadna para

Napisano

> a silnik się nie przegrzewa gdyż mogę w

> czasie pracy silnika normalnie odkręcić korek od chłodnicy i nie bucha żadna para

Przegrzewa się, przegrzewa.

Opisane przez Ciebie objawy jednoznacznie wskazują, że termostat się nie otwiera (nie ma wymiany płynu z dużym obiegiem), przez co silnik smaży się tylko w małym obiegu (dlatego świeci się czerwona kontrolka temperatury - mały obieg nie jest w stanie chłodzić silnika), a duży obieg pozostaje zimny.

Wkrótce silnik się zatrze, zniszczy głowica, albo przynajmniej padnie uszczelka pod głowicą.

Czym prędzej ratuj silnik (o ile już nie jest nieodwracalnie uszkodzony), zamiast przejmować się tym że elektronika wyłącza klimatyzację screwy.gif

Napisano

> z tą czerwoną lampka nie jest tak uciążliwe ale wyłancza mi wtedy klimę a to już mnie denerwuje

pad.gif

Napisano
  • Autor

> witam

> kolegów z sąsiedniego forum

> mam mały problem z yariskiem otóż jak go odpalam na zimno po 2 min załącza się wentylator i tak

> chodzi sobie cały dzień dopóki nie zgaszę silnika a i temperatura wskakuje mi na czerwono po

> jakimś czasie ale jak dotykam węży nie są wcale tak gorące żeby wskazywało na przegrzanie, z

> tą czerwoną lampka nie jest tak uciążliwe ale wyłancza mi wtedy klimę a to już mnie denerwuje

> i moje pytanie co mogło się popsuć że ten wentylator tak cały czas chodzi i czy znacie może

> jakiegoś diagnostę z komputerem od toyoty w trójmieśćie ?

> pozdrawiam

Byłem dziś na kompie i się okazało że czujnik temperatury padł, kupiłem już nowy 62 zł a w serwisie krzyczeli 312 zł sciana.gif i dziś wymieniłem i teraz samochód jest cacy i mam klimę w końcu zlosnik.gif i wiatrak od chłodnicy też już nie pracuje ciągle.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.