Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Protokół szkody na pojeździe

Featured Replies

Napisano

Miałem niedawno stłuczkę nie ze swojej winy i jestem właśnie w trakcie naprawy auta. Dostałem właśnie z ubezpieczalni "Protokół szkody na pojeździe", w którym są wyszczególnione uszkodzenia + sposób ich naprawy. M.in jest taka pozycja: "Pomiar parametrów geometrii układu jezdnego". Samochód będę robił prawdopodobnie gotówkowo, ale w warsztacie, z którym ubezpieczyciel sprawcy ma podpisaną umowę (no chyba, ze zaproponują śmieszne pieniądze, wtedy bezgotówkowo).

W związku z tym mam pytanie - jak najlepiej załatwić badanie geometrii (po którym na pewno coś wyjdzie dodatkowego)? Wybieram się z tym protokołem do warsztatu, pokazuje im go, robią mi badanie, płacę za nie, a ubezpieczalnia mi oddaje kasę? Czy lepiej poczekać, aż będę miał już kasę na koncie albo przynajmniej kosztorys wstępny? Będę wdzięczny za rady ok.gif

Napisano

> Nikt? Nic?

Gdy weźmiesz gotówkę, to ubezpieczalni nie obchodzi gdzie, jak i w jakim zakresie będziesz robił naprawę.

Begotówkowo, to niech warsztat się martwi o zakres prac i rozliczenie z ubezpieczycielem. Po prostu udaj się z wyceną do warsztatu i pogadaj.

Napisano
  • Autor

> Gdy weźmiesz gotówkę, to ubezpieczalni nie obchodzi gdzie, jak i w jakim zakresie będziesz robił

> naprawę.

chyba nie do końca - jeśli przedstawię im faktury, to mogę się ubiegać chyba o zwrot kosztów z tych faktur (- ewentualnie amortyzacja części)

>Begotówkowo, to niech warsztat się martwi o zakres prac i rozliczenie z ubezpieczycielem. Po prostu

> udaj się z wyceną do warsztatu i pogadaj.

a) nie mam jeszcze wyceny, ale sam zakres

b) zakres jest niekompletny, bo nie ma w nim nic o uszkodzeniach w zawieszeniu, a jedynie o zrobieniu geometrii, żeby było wiadomo, co naprawiać

c) muszę zrobić geometrię i nie wiem, czy mam ją robić już, po otrzymaniu protokołu szkód, gdzie jest zalecenie "sprawdzić geometrię" czy czekać na wstępny kosztorys...

Napisano

> chyba nie do końca - jeśli przedstawię im faktury, to mogę się ubiegać chyba o zwrot kosztów z tych

> faktur (- ewentualnie amortyzacja części)

To zależy od wybranego wariantu rozliczenia. Jeśli wybierasz likwidację gotówkową wg kosztorysu to TU ma w nosie ile faktycznie za naprawę zapłacisz a nawet czy w ogóle będziesz naprawiał czy jeździł popsutym.

Napisano

jaki ubezpieczyciel ?

Napisano
  • Autor

> jaki ubezpieczyciel ?

AXA

Napisano
  • Autor

> To zależy od wybranego wariantu rozliczenia. Jeśli wybierasz likwidację gotówkową wg kosztorysu to

> TU ma w nosie ile faktycznie za naprawę zapłacisz a nawet czy w ogóle będziesz naprawiał czy

> jeździł popsutym.

To znaczy ogólnie chcę robić gotówkowo, bo części uszkodzeń nie chcę w ogóle naprawiać (niewielkie otarcie i drobne wgniotki - po spolerowaniu mało co będzie widać, a auto jest już dość stare), ale za to chcę porządnie zrobić zawieszenie, które również dostało (ale muszę najpierw wiedzieć co robić - stąd też mam zlecenie zrobienia geometrii). Ale jeśli zaoferują mi niesatysfakcjonujące mnie pieniądze, to wstawiam do roboty bezgotówkowej i mam wszystko gdzieś. Póki co nie wiem, czy mam na sprawdzenie geometrii jechać już teraz, gdy mam protokół szkody, czy czekać, aż będzie kosztorys wstępny (wstępny, bo nie obejmujący zawieszenia)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.