Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Interfejs od VW do opla?

Featured Replies

Napisano

Hej wszystkim mam takie pytanie czy ktoś eksperymentował z podłączaniem interfejsu do VW który pracuje z softem vagcom do opli? Ponoć to działa z programem tylko trzeba przepiąć linię K. Nie wiem jak to zrobić za bardzo ale wyczytałem w googlach ze się da. Interfejs po podłączeniu stwierdził ze nie mam komunikacji na pinie 7 czyli gdyby pin 7 przepiąć to może to zadziała?

Napisano

> Hej wszystkim mam takie pytanie czy ktoś eksperymentował z podłączaniem interfejsu do VW który

> pracuje z softem vagcom do opli? Ponoć to działa z programem tylko trzeba przepiąć linię K.

> Nie wiem jak to zrobić za bardzo ale wyczytałem w googlach ze się da. Interfejs po podłączeniu

> stwierdził ze nie mam komunikacji na pinie 7 czyli gdyby pin 7 przepiąć to może to zadziała?

Mam to samo, ecu mogę sprawdzać ale nic więcej. Dołączam się wiec do pytania bo google nie daje jednoznacznej odpowiedzi jak sobie z tym poradzić.

Napisano

> Tak to robią dla Fiata, opis na dole strony:

> http://www.fiatecuscan.net/HowToUse.aspx

> Moim zdaniem bezpieczniej dorobić przełącznik do wybierania pinów, ale tak też powinno zadziałać.

Jak miałem fiata to kombinowałem z tymi pinami ale coś nie bardzo chciało to działać. Kupiłem sobie wtedy examiner.

Napisano

Interfejs KKL (na RS 232) z multiplekserem od Viakena (obslugujacy standart OBD II, czyli wtyczki 16 pin) obsluguje zarowno VAG COM (grupa VAG), jak i AB COM, Tech 2 i tym podobne (Ople).

Pozdrawiam

Napisano

Mam fejsa z allegro. Wersja z multiplekserem na RS232. Czyta Ople bez Can a dziś odczytał bez problemu Ibizę TDI. Resztę VAG-ów też czyta podobno...

Napisano
  • Autor

Czyli ciężko bezie wyczaić jak przepiąć linię żeby uzyskać właśnie przekombinowany interfejs do opla.

Napisano

> Czyli ciężko bezie wyczaić jak przepiąć linię żeby uzyskać właśnie przekombinowany interfejs do

> opla.

do nowszych modeli opla potrzebny jest interfejs z szyną can bez niej może być problem z odczytaniem czegokolwiek ale natomiast starsze można spokojnie obsługiwać bez jak i z Can

Napisano

> Hej wszystkim mam takie pytanie czy ktoś eksperymentował z podłączaniem interfejsu do VW który

> pracuje z softem vagcom do opli? Ponoć to działa z programem tylko trzeba przepiąć linię K.

> Nie wiem jak to zrobić za bardzo ale wyczytałem w googlach ze się da. Interfejs po podłączeniu

> stwierdził ze nie mam komunikacji na pinie 7 czyli gdyby pin 7 przepiąć to może to zadziała?

Wszystko zależy od roczników aut.

Jak napisał tosh - mój kabel czyta zarówno ople do 2004r jak i VW i inne OBDII

Napisano

A czy da się w drugą stronę? tzn mam interfejs Opel-Scanner od Piwka, a chciał bym "zbadać" Vw Polo 2000r. Da radę?

Napisano

> A czy da się w drugą stronę? tzn mam interfejs Opel-Scanner od Piwka, a chciał bym "zbadać" Vw Polo

> 2000r. Da radę?

Opel Scanner nie służy do badania Vag'ów (VW).

Musisz popracować z np. z VAG COM'em.

P.S.: Chciałbym, a nie "chciał bym"

Napisano

> Opel Scanner nie służy do badania Vag'ów (VW).

> Musisz popracować z np. z VAG COM'em.

> P.S.: Chciałbym, a nie "chciał bym"

Wiem, że oprogramowanie należy zastosować inne, bardziej chodziło mi o sam fakt, czy nie uszkodzę jakoś interfejsu który jest przeznaczony do obsługi Op-Sc poprzez używanie innego programu jakim jest właśnie Vag-Com. Czyli co - mogę próbować bez obawy że uszkodzę interfejs?

Za poprzedni błąd w pisowni serdecznie przepraszam wink.gif.

Napisano

Nie ma obaw.

Jedynym efektem ubocznym może być brak połączenia (komunikacji z komputerem samochodu).

Powodzenia.

Napisano

> Wiem, że oprogramowanie należy zastosować inne, bardziej chodziło mi o sam fakt, czy nie uszkodzę

> jakoś interfejsu który jest przeznaczony do obsługi Op-Sc poprzez używanie innego programu

> jakim jest właśnie Vag-Com. Czyli co - mogę próbować bez obawy że uszkodzę interfejs?

> Za poprzedni błąd w pisowni serdecznie przepraszam .

Nie uszkodzisz. Wczoraj jednym kablem diagnozowalem najpierw Omege B pozniej Passata B5FL.

Napisano

Nie baw się interfejsem OS, po pierwsze działa zupełnie inaczej niż fejs VAGa, po drugie gdy odbierze niezrozumiały dla niego sygnał może się zablokować.

Napisano

> Nie baw się interfejsem OS, po pierwsze działa zupełnie inaczej niż fejs VAGa, po drugie gdy

> odbierze niezrozumiały dla niego sygnał może się zablokować.

Piszesz to na podstawie własnego doświadczenia, czy to informacja zasłyszana "gdzieś tam"? Wyżej koledzy wyraźnie piszą, że nie ma obaw i można próbować, Ty natomiast twierdzisz inaczej. Chyba poczekam jeszcze na jakąś opinię. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Poniżej dwa fejsy na allegro. Mam vaga pod usb i to o nim mysle jak to zrobić zeby dział z oplem. Wygląd ma taki sam. Pytanie czy to jest do zrobienia. A wogóle to testował ktoś ten usb do opla?

interfejs usb opel

interfejs vag usb

na aukcji fejsu do opla znalazłem coś takiego:

Quote:

Zawarty w nim interfejs KKL obsługuje nastepujące samochody !! :

* AUDI wszystkie modele od 1990 do 2004 roku

* SEAT wszystkie modele od 1993 do 2004 roku

* SKODA wszystkie modele od 1994 do 2004 roku

* VOLKSWAGEN wszystkie modele od 1990 do 2004 roku

* wiele innych w systemie OBD2 z protokółem ISO 9141

Wszystko wskazuje ze się da zrobić z fejsu za 40 zł fejs za 120 zł.

Napisano

W ramach testów zablokowałem OS po podaniu kilku serii zer i jedynek z komputera. Fejs OS ma wbudowany mikrokontroler i to on odpowiednio koduje sygnały od i do ECU, fejs do AB-COM, Tech2, VAG-COM do wersji 4.9 to zwykły przetwornik poziomów sygnałów pomiędzy kompem a ECU, tak więc nie są zamienne. Ale to twoja decyzja, zrobisz jak zechcesz.

Napisano
  • Autor

Czyli Twoim zdaniem nie ma takiej możliwści żeby ten tani zadziałał np z abcomem? Dziwi mnie to trochę. W sumie nie znam się na tym, ale zastanawia mnie podmianka pinów przez diody zenera.

Napisano

Napisałem że fejs OS nie zadziała, bo to inna bajka. Zwykły KKL powinien pracować bez problemu. Tak naprawdę do ABComa i Tech2 na PC potrzeba fejsu na 2 tranzystorach, do znalezienia na forum. Wyżej podałem jak KKL pracuje w fiatach, moim zdaniem najlepsze rozwiązanie (bezpieczne) to ręczny przełącznik linii K. Ja w fejsach stosuję kabelki 0,5m z goldpinami, po prostu wtykam tam gdzie właśnie potrzebuję. Poza tym goldpiny pasuja do prawie wszystkich gniazd i nie potrzebuję przejściówek.

Napisano
  • Autor

Otóż to tylko mam do Ciebie w takim razie prośbę czy byś mi nie powiedział na którym pinie lina K pracuje z vagiem a na którym z oplem to bym wiedział jak sobie kablelki ustawić. Może wrzucisz nam schemat przełączenia? Szukałem w googlach ale coś nie mogę się doszukać. Z góry dzieki.

Napisano

Linia K w fejsie KKL jest na pinie 7. Jeśli chcesz pogadać z silnikiem to nic nie musisz przełączać, w oplu też jest na 7. Jeśli chcesz pogadać z innymi modułami, abcom czy tech podpowiedzą na jaki pin musisz przełączyć linię K. Aktywne piny w gnieździe to 3, 5, 7, i 12, zasilanie 4 i 5 masa, 16 plus.

Napisano
  • Autor

> zasilanie 4 i 5 masa, 16 plus.

To 7 linia będzie linią K a 3?

7 mam wyprowadzoną do wtyczki, 3 natomiast jest puste.

Jaką rolę pełni trójka?

Napisano

> Linia K w fejsie KKL jest na pinie 7. Jeśli chcesz pogadać z silnikiem to nic nie musisz

> przełączać, w oplu też jest na 7. Jeśli chcesz pogadać z innymi modułami, abcom czy tech

> podpowiedzą na jaki pin musisz przełączyć linię K. Aktywne piny w gnieździe to 3, 5, 7, i 12,

> zasilanie 4 i 5 masa, 16 plus.

Czyli odlutować z pinu 7 i przelutować (lub przełącznik) do innego pinu tak? np 3,5 lub 12? Czy można zewrzeć te piny razem?

Napisano

Teoretycznie można te piny (bez 5, to masa!!!!!) zewrzeć ale nie polecam, najlepsze wyjście to przełącznik, 100% bezpieczne. Po wybraniu w programie co się chce sprawdzać podpowiada on wyraźnie na który pin trzeba zapiąć linię K.

Napisano

Wtyczka ma linię K na pinie 7, natomiast w samochodzie do 7 podłączone jest ECU. Inne moduły (ABS, Airbag, wspomaganie itd.) podłączone są do innych pinów i tam trzeba tą linię K z fejsa zapiąć.

Napisano

> Wtyczka ma linię K na pinie 7, natomiast w samochodzie do 7 podłączone jest ECU. Inne moduły (ABS,

> Airbag, wspomaganie itd.) podłączone są do innych pinów i tam trzeba tą linię K z fejsa

> zapiąć.

ale spinając z inną trzeba odpiąć z 7 pinu? Cz można zmostkować?

Napisano

Tak jak napisałem wyżej, dla Fiata mostkują ale nie polecam, tylko na własną odpowiedzialność. Bezpieczne rozwiązanie to przełącznik lub 3 przewody podłączone do fejsa: +12V, masa i linia K, zasilanie do pinów 4/5 i 16 gniazda w samochodzie a linia K tam gdzie aktualnie jest potrzebna.

Napisano
  • Autor

> Tak jak napisałem wyżej, dla Fiata mostkują ale nie polecam, tylko na własną odpowiedzialność.

> Bezpieczne rozwiązanie to przełącznik lub 3 przewody podłączone do fejsa: +12V, masa i linia

> K, zasilanie do pinów 4/5 i 16 gniazda w samochodzie a linia K tam

gdzie aktualnie jest

> potrzebna.

Ja już zmostkowałem i sprawdziłem intefejs który mam mimo ze współpracuje z vagiem nie działa z oplem niestety. Linia k jest na pewno na pinie 7 ale nic to nie daje.

Użyłem tego interfejsu.

INTERFEJS KLIK

Napisano
  • Autor

> gdzie aktualnie jest

> Ja już zmostkowałem i sprawdziłem intefejs który mam mimo ze współpracuje z vagiem nie działa z

> oplem niestety. Linia k jest na pewno na pinie 7 ale nic to nie daje.

> Użyłem tego interfejsu.

> INTERFEJS KLIK

a tu goggle tutaj na forum v

ectry

Napisano

Sprawdzałeś z autem VW czy fejs sprawny? To chyba pierwsza czynność do wykonania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.