Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienie staga 300

Featured Replies

Napisano

Hej

Na poczatu powiem, że pierwszy raz w zyciu ustawialem gaz wiec jestem zielony w temacie. Troche poczytalem w necie jak to robic i kilka razy widzialem jak mi ktos ustawial wink.gif

Pacjent-

Alfa Romeo 146 1.4 16v

103 KM

gaz- stag 300- wtryskiwacze magic jet, reduktor bodajze Zavoli Zeta N ( jakis do 140 KM ;P )

Teraz do rzeczy-

Zrobilem najpierw mapke na benzynie tak jak wyczytalem w internecie przy wylaczonych radiu, nawiewie itd... tylko na wlaczonych swiatlach

Potem zaczalem robic mapke gazowa i wprowadzilem korekty. Po wszystkich zabiegach wyglada ona tak-

jakiś tekst

wszytsko smigalo elegancko do momentu kiedy podjechalem pod dom zaniesc lapka. Po powrocie silnik zaczal sie dusic. Kiepsko ruszal pozniej tak samo kiepsko przyspieszal.

Teraz mam prosbe do was byscie mi podpowiedzili co moge zrobic by go uzdrowic :/

aha jezeli ktos by sie pytal czemu chcialem ustawiac gaz jak bylo to robione odpowiem, że w trasie palil mi wiecej niz w miescie przy predkosciach srednio 90-100km/h wiec cos musialo byc nie tak :/

Napisano

Jeżeli gaz był źle ustawiony przez dłuższy czas to pewnie się w sterowniku benzyny rozjechały mapy. Teraz pasowało by skasować adaptacje, pojeździć na benzynie chociaż 1 dzień i dopiero regulować gaz.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Jeżeli gaz był źle ustawiony przez dłuższy czas to pewnie się w sterowniku benzyny rozjechały mapy.

> Teraz pasowało by skasować adaptacje, pojeździć na benzynie chociaż 1 dzień i dopiero

> regulować gaz.

> Pozdr

hmm tak jutro zrobie, ale powiedz mi czy to moglo miec wplyw potem na prace po odlaczeniu komputera jak z podlaczonym wygladalo ze jest ok ?

Napisano

Widac, ze nad mapką popracowałeś, ale masz za małe dysze.

Prawidłowo, przy maksymalnym obciążeniu mnożnik powinien schodzic do 1, a w Twoim aucie jest więcej, prawie 1.4

zerknij tutaj co pisze w przykładach producent pod drugą mapką. U Ciebie jest jeszcze gorzej.

Cisnienie gazu masz odrobinke ponad normę, wiec dysze są sporo za małe.

Napisano

Jeżeli masz rozjechane adaptacje i ustawiłeś gaz do tych rozjechanych ustawień to raczej dobrze nie będzie. Po kolei: reset kompa benzyny - kasowanie adaptacji, 1 -2 dni tylko na benzynie, autoadaptacja kompa gazowego + regulacja w trasie. Dopiero wtedy sprawdź, czy masz coś sprzętowo źle - małe dysze itp. Właściwy mnożnik zaczyna się max. 1.2 - 1.4 i schodzi do 1 przy dużych czasach wtrysku. Zresztą patrząc na to i inne fora auto-moto to 50 % instalek na STAGU to druciarnie założone przez "fachowców" którym łopatę strach dać bo zepsują ...

Pozdr.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Widac, ze nad mapką popracowałeś, ale masz za małe dysze.

> Prawidłowo, przy maksymalnym obciążeniu mnożnik powinien schodzic do 1, a w Twoim aucie jest

> więcej, prawie 1.4

> zerknij tutaj co pisze w przykładach producent pod drugą mapką. U Ciebie jest jeszcze gorzej.

> Cisnienie gazu masz odrobinke ponad normę, wiec dysze są sporo za małe.

hmm dysze z tego co wiem sa standardowe bez zadnego rozwiercania. Tak na oko wiesz, może ile trzeba rozwiercic takie dysze?? 0,2 mm czy sporo wiecej??

Napisano

> hmm dysze z tego co wiem sa standardowe bez zadnego rozwiercania. Tak na oko wiesz, może ile trzeba

> rozwiercic takie dysze?? 0,2 mm czy sporo wiecej??

Trudno powiedziec, mam z tym małe doświadczenie, rozwiercenie o 0,2 moze wwystarczyc. Ja bym rozwiercał kroczkami co 0,1 i sprawdzał, zeby nie przedobrzyc. Duzo roboty z tym nie ma.

Chyba, ze ktoś ma wieksze doswiadczenie i moglby napisac.

Napisano
  • Autor

hmm to cos trzeba bedzie modzic smile.gif

nic jutro z rana dolacze kleme od aku- potem pojezdze troche po miescie na benzynie by zrobic nowa mape a przy okazji poszukam gdzies dysz do wtryskiwaczy i wtedy bedzie mozna sie bawic w rozwiercanie smile.gif

dzieki za rady

Napisano

> hmm dysze z tego co wiem sa standardowe bez zadnego rozwiercania. Tak na oko wiesz, może ile trzeba

> rozwiercic takie dysze?? 0,2 mm czy sporo wiecej??

Ciśnienie zmniejsz na 1.0 Dysze rozwiercaj co 0.1mm ale tu spokojnie możesz zacząć od 1.8mm

Napisano

I jeszcze jedno... temperatura gazu wyzsza od temperatury reduktora podczas pracy ? Jest to cokolwiek dziwne, bo to gaz grzeje sie od reduktora a nie odwrotnie. Może masz coś nieteges z czujnikami.

Ja bym poobserwował te dwa wskazania podczas rozgrzewania sie silnika.

Napisano

> I jeszcze jedno... temperatura gazu wyzsza od temperatury reduktora podczas pracy ? Jest to

> cokolwiek dziwne, bo to gaz grzeje sie od reduktora a nie odwrotnie. Może masz coś nieteges z

> czujnikami.

> Ja bym poobserwował te dwa wskazania podczas rozgrzewania sie silnika.

Prawdopodobnie wybrany został niewłaściwy czujnik temperatury. Sprawdzę po południu co siedzi w moim Zavoli.

Napisano
  • Autor

Wczoraj nie dalem rady nic, ale dzisiaj sie za to zabralem i oto efekty mojej pracy-

Okazalo sie ze wtryski mialy 2mm rozwiercilem do 2,2mm

Zmniejszylem cisnienie na reduktorze

po ustawieniu map wyglada to tak-

Mapka

Odchyłka

ustawienia

Cos mnie nie pokoja roznice temp gazu na czujniku i reduktorze, ale kumpel mi kiedys mowil ze czujnik moze brac temp spod maski i dlatego jest wysoka temperatura.

Jak oceniacie ta mapke i ustawienia??

Napisano

> Cos mnie nie pokoja roznice temp gazu na czujniku i reduktorze, ale kumpel mi kiedys mowil ze

> czujnik moze brac temp spod maski i dlatego jest wysoka temperatura.

Ale który ? Jeden jest wkręcony w reduktor (przynajmniej powinien byc), a drugi jest w przewodzie gazowym. Pisze powinien byc bo jak ja kupiłem auto to leżał na kolektorze dolotowym zlosnik.gif, a nie był wkrecony w reduktor. Ktoś poszedł na łatwiznę (gazownik druciarz, amator ?). Nie pasował do gwintu to go polozył na kolektorze.

Zobacz gdzie jest w Twoim aucie hmm.gif

Cos jest nie tesges. Nie powinno tak być z temperturami. To działa tak, kiedy gaz sie rozpreza to sie ochładza i pobiera temperature z otoczenia, to jest z reduktora, wiec jak moze miec temperature wyższą niz miejsce z ktorego pobiera ciepło. Na zasadzie pobierania ciepla z otoczenia podczas rozprezania działają lodówki.

Ja mam Staga 300 Plus i tam jest wybór typów czujników. U Ciebie nie widzę możliwości wyboru hmm.gif

> Jak oceniacie ta mapke i ustawienia??

Ok. ok.gifclaps.gifW porządku, tylko te temperatury ...

Napisano
  • Autor

> Ja mam Staga 300 Plus i tam jest wybór typów czujników. U Ciebie nie widzę możliwości wyboru

> Ok. W porządku, tylko te temperatury ...

jest mozliwosc wyboru czujnikow tylko nie mam zielonego pojecia jakie wybrac 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.