Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumulator, czy to już koniec?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie akumulator który to został kompletnie rozładowany przez oświetlenie bagażnika ( nie domknięta klapa) postawiłem pod prostownik na 10 min i auto odpaliło bez problemów. Silnik pracował na jałowo przez kolejne 10 minut po czym zgasiłem samochód. Następnego dnia rano i po południu odpaliłem bez problemów i pokonałem jakieś 40 km, po czym samochód znów trafił do garażu na dwie doby. Po dwóch dniach aku znowu rozładowany to ja go znowu pod prostownik na 3 może 5 minut prądem 8A (akumulator 55 Ah) ładowałem i odpalił bez wahania z tym że po kilkunastu minutach totalnie rozładowany. Teraz już ponad dobę stoi pod prostownikiem i prąd ładowania wynosi 7 Amper i od ponad 24 godzin nie zmienił się nawet o 0,1 A, oczywiście akumulator jest ciepły i widzę przez korki jak wrze. Wody dolałem może ze 100 mililitrów więc nie był suchy. Dziś już nie próbowałem na nim odpalać więc nie wiem jak długo będzie trzymał. Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie pojemności akumulatora a co za tym idzie zmierzenie jego wydajności? Akumulator to wyrób centry i nie ma jeszcze trzech lat.

Napisano

1. Jakie napięcie ma ładowany akumulator i jakie zostaje po odłaczeniu prostownika?

Po tym można sie zorientować czy to totalny smelc, czy też coś Ci go rozładowuje (ja tak miałem, zgadnij w jakim aucie hehe.gif )

Napisano
  • Autor

> 1. Jakie napięcie ma ładowany akumulator i jakie zostaje po odłaczeniu prostownika?

> Po tym można sie zorientować czy to totalny smelc, czy też coś Ci go rozładowuje (ja tak miałem,

> zgadnij w jakim aucie )

Nie mierzyłem bo w mierniku padła... bateria zlosnik.gif

Zgadnij w jakim aucie ten aku jeździł... hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Do tej ory miałem jeszcze pewne wątpliwości

> Akumulator to wyrób centry i nie ma jeszcze trzech lat.

Ale po tym zdaniu już się rozwiały.

Współczesna centra to zło. Kup inny aq (zdecydowanie omijaj centrę /exide- bo to to samo), a problem zginie.

Co polecam: ZAP, Loxa, Topla. Są też inne- dobre, ale te mnie jeszcze nigdy nie zawiodły i ceny przy tym nie mają przesadzonej.

Napisano

Centra powiadasz hehe.gif

to i tak dobrze ze wytrzymał te 3 lata, u mnie 2 centry padły jedna po niecałym roku druga troszke dłuzej wytrzymała, oczywiscie w czasie gwarancji-ale gwarancja nie uznana hehe.gif

kupic cos innego byle nie centre

Napisano

> Centra powiadasz

> to i tak dobrze ze wytrzymał te 3 lata, u mnie 2 centry padły jedna po niecałym roku druga troszke

> dłuzej wytrzymała, oczywiscie w czasie gwarancji-ale gwarancja nie uznana

> kupic cos innego byle nie centre

A ja tam mam w Nexii futurę już5 lat.

Potrafiiła w tą zimę stac prawie 3 miesiace bez jeżdżenia i odpaliła od pierwszego zakręcenia.

NIe ma reguły....

Napisano

> A ja tam mam w Nexii futurę już5 lat.

> Potrafiiła w tą zimę stac prawie 3 miesiace bez jeżdżenia i odpaliła od pierwszego zakręcenia.

> NIe ma reguły....

Jest reguła. JAkość centry spadła nagle, gdzieś koło 3-4 lat temu. Ty masz jeszczę tę "lepszą" centrę.

Napisano

> 1. Jakie napięcie ma ładowany akumulator i jakie zostaje po odłaczeniu prostownika?

A jakie być powinno?

Pozdrawiam!

Napisano

> A ja tam mam w Nexii futurę już5 lat.

> Potrafiiła w tą zimę stac prawie 3 miesiace bez jeżdżenia i odpaliła od pierwszego zakręcenia.

> NIe ma reguły....

jest regula. centra niestety ostatnimi czasy to szit, kiedys i owsze była dobra a teraz niech laurka bedzie opinia na forach, jezeli ktos psioczy to zazwyczaj na centre

Napisano

ja kupiłem akumulator 55Ahw leclercu tej firmy http://www.autopart.pl/ za 140 zeta teraz chyba sa za 150zł i moge go polecic, żadnych problemów ok.gif

Napisano

> ja kupiłem akumulator 55Ahw leclercu tej firmy http://www.autopart.pl/ za 140 zeta teraz chyba sa

> za 150zł i moge go polecic, żadnych problemów

Autopart też robi przyzwoite akumulatory, masz racje.

I do tego 100% polskie

Napisano

> Autopart też robi przyzwoite akumulatory, masz racje.

> I do tego 100% polskie

No właśnie, jeśli nie widać różnicy - po co przepłacać? wink.gif Lepiej kupić taniej i dać zarobić rodakom. Ja stawiam na autocraft z Myszkowa - sprzedają min. na allegro, wystarczy wpisać autocraft w szukajce.

Odnośnie padu akumulatora - sprawa jest ciekawa, bo padnięte baterie nie przyjmują zazwyczaj tak ochoczo prądu przy ładowaniu, jak w opisanym przypadku. Poza tym wszystko wskazywałoby jednak, że to jego koniec.

Napisano

> Ja stawiam na autocraft z Myszkowa - sprzedają min. na allegro, wystarczy wpisać autocraft w

> szukajce.

Też mam jednego autocrafta hehe.gif

Działa bez zastrzeżeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.