Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brunox kilka pytań

Featured Replies

Napisano

witajcie

jako, że nie mam dostępu do piaskarki wyczyściłem korozję tyle ile się da szczotkami różnymi potem na to brunox i tak sobie czekam dwa dni. Z tego co wiem brunox reaguje tylko z rdzą, a tam gdzie się nim pomaluje i rdzy nie ma odpadnie. Co więc zrobić? Oszlifować całość wierząc, że brunox rudą zjadł i pomalować podkładem czy nie szlifować i całość pomalować podkładem? (farba corrina)

Napisano

>, a tam

> gdzie się nim pomaluje i rdzy nie ma odpadnie.

Napisane tak jest w instrukcji preparatu? Moim zdaniem to jakaś bzdura

Napisano
  • Autor

> Napisane tak jest w instrukcji preparatu? Moim zdaniem to jakaś bzdura

nie wiem nie miałem jej w ręku, ale ktoś tak pisał chciałem jednak się upewnić.

Napisano

> nie wiem nie miałem jej w ręku, ale ktoś tak pisał chciałem jednak się upewnić.

Testowałem go na początku lata w paru miejscach na plocie - specjalnie nie nakladalem na niego innej farby (choć wg instrukcji powinno się nałożyć) - i tam gdzie byla rdza przereagowal a tam gdzie jej nie bylo jeszcze sie trzyma.

Napisano
  • Autor

powierzchnia którą stworzył brunox jest dosyć śliska, warto to zmatowić czy tylko odtłuścić i podkład?

Sorry, że się tak dopytuje, ale jak zrobię auto to chciałbym aby było dobrze, tym bardziej, że jest szansa sprzedaży i nie chce potencjalnego kupca na minę wciągnąć.

Napisano

> powierzchnia którą stworzył brunox jest dosyć śliska, warto to zmatowić czy tylko odtłuścić i

> podkład?

> Sorry, że się tak dopytuje, ale jak zrobię auto to chciałbym aby było dobrze, tym bardziej, że jest

> szansa sprzedaży i nie chce potencjalnego kupca na minę wciągnąć.

To jest zwykła żywica epoksydowa możesz zmatowić i malować.

Napisano

> Napisane tak jest w instrukcji preparatu? Moim zdaniem to jakaś bzdura

Moim też, bo niby od czego robi się fioletowy po naniesieniu na niezardzewiałą stal...

Napisano
  • Autor

> Moim też, bo niby od czego robi się fioletowy po naniesieniu na niezardzewiałą stal...

czyli reasumując maluje całość farbą i się nie przejmuje, dzięki za wypowiedzi.

Napisano

> Moim też, bo niby od czego robi się fioletowy po naniesieniu na niezardzewiałą stal...

A dlaczego nie robi się fioletowy trzymany w plastikowym pojemniku? wink.gif

Jeśli malujesz pędzelkiem to przenosisz rdzę na czyste miejsce. Wystarczy odrobina, ślad na pędzlu i reakcja zaczyna zachodzić. Dlatego nie można zanurzać pędzelka bezpośrednio w opakowaniu.

Pokryte Brunoxem miejsce, po wyschnięciu, trzeba przetrzeć papierem ściernym. Zmatuje to warstwę przereagowaną i usunie resztę z czystej blachy.

Napisano

Tak jeszcze z własnego doświadczenia dodam, że ostatnia warstwa brunoxa po wyschnięciu musi się błyszczeć. Trzeba dać 2 grube warstwy. Jeśli pomimo tego gdzieś będą matowe miejsca to trzeba malować trzeci raz, bo rdza wyjdzie.

Napisano
  • Autor

> Tak jeszcze z własnego doświadczenia dodam, że ostatnia warstwa brunoxa po wyschnięciu musi się

> błyszczeć. Trzeba dać 2 grube warstwy. Jeśli pomimo tego gdzieś będą matowe miejsca to trzeba

> malować trzeci raz, bo rdza wyjdzie.

czyli nie zalecasz matowić papierem?

Napisano

> czyli nie zalecasz matowić papierem?

Jak już wyschnie, to można zmatowić dla lepszej przyczepności lakieru (chociaż nie trzeba). Chodzi o to, żeby sam Brunox nakładać tak, aż przestanie być matowy, co oznacza że związał i przykrył całe ognisko korozji.

Napisano

Ja nie przecierałem brunoxa papierem ściernym też nie polecałbym, bo nałożona warstwa jest dosyć cienka. Farba się go dobrze trzyma. Nawet jest to wspomniane w instrukcji.

A tak jeszcze dodam, że warto przeczytać instrukcję brunoxa po angielsku, a nie po polsku, bo przetłumaczona wersja jest bardzo okrojna. Brakuje przedewszystkim wzmianki o tym, że trzeba malować 2 warstwy, druga po chyba 6-12 godzinach. Nie pisze po polsku także o tym, że po wyschnięciu należy wszystko pomalować farbą nawierzchniową.

No i do malowania warto wybrać sobie słoneczny ciepły dzień, żeby można było drugą warstwę malować jeszcze tego samego dnia wieczorem, a nie za 2-3 dni.

Napisano

Brunox używałem i nie ma szału Sprawdzałem

i mogę polecić.Tylko mało kto go używa bo drogi .

Napisano
  • Autor

> Brunox używałem i nie ma szału Sprawdzałem Fertan

> i mogę polecić.Tylko mało kto go używa bo drogi .

zaciekawił mnie ten produkt, czy ktoś z Was miał jeszcze z nim styczność?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.