Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelniacze silnika,Spory wyciek oleju

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie mam problem z moją astrą f X17DTL .

Jest dosyć spory wyciek oleju tak że skapuje on po podłużnicy ,wahaczu i prawym kole.

Jak auto jest nagrzane to olej tak ścieka kropelkami małymi koło filtra oleju.

Jak zmieniałem rozrząd to wymieniałem uszczelniacz na wale bo tez się pocił.Niestety dalej jest problem i moje pytanie brzmi czy z tyłu silnika są jakieś uszczelniacze jeszcze?

Kurczę jest to niemiłe dla mnie ale zauważyłem że mokro jest w okolicach kolektora dolotowego .

Proszę o jakieś porady.Oczywiście auto zostawia plamy oleju dlatego nie stawiam go na kostce tylko trawie.

Pzdr

Napisano

> Witam!

> Panowie mam problem z moją astrą f X17DTL .

> Jest dosyć spory wyciek oleju tak że skapuje on po podłużnicy ,wahaczu i prawym kole.

> Jak auto jest nagrzane to olej tak ścieka kropelkami małymi koło filtra oleju.

Witam!

Może to pomoże..

Miałem wyciek w okolicach filtra oleju.

Sprawiał wrażenie niedokreconego filtra oleju.

Uwalony w oleju był fitr oleju, wachacz i prawe sanki.

Powodem była uszczelka znajdująca sie pomiędzy obudową silnika a "elementem" tzw termostatem oleju (do niego przykrecony jest filtr oleju)

"Element" ten jest pomiedzy filtrem oleju a obudowa silnika - wystepuje chyba tylko w x17dtl

Do weryfikacji trzeba porzadnie wytrzec caly wyciek i obserwowac na wlaczonym silniku - prawie od reki pokazuja sie krople (ja sobie pomoglem podrecznym lusterkiem pożyczonym od żony cool.gif)

Gumowa uszczelka jest w ksztalcie ringu i chyba tylko dostepna w ASO (koszt pojedyncze zlote). Przy okazji warto dokupic metalowe uszczelki potrzebne przy odkrecaniu przewodow do chlodnicy oleju.

Wymiana nie wymaga dostepu do kanału ale na pewno jest wygodniej.

Ja zrobuiłem bez smirk.gif

> Proszę o jakieś porady.Oczywiście auto zostawia plamy oleju dlatego nie stawiam go na kostce tylko

> trawie.

Może kartonik pod samochód - też działa.

Jeżeli objawy sie zgadzają i chcesz to wymienic samodzielnie - napisz to podpowiem jak to wymienilem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Może to pomoże..

> Miałem wyciek w okolicach filtra oleju.

> Sprawiał wrażenie niedokreconego filtra oleju.

> Uwalony w oleju był fitr oleju, wachacz i prawe sanki.

> Powodem była uszczelka znajdująca sie pomiędzy obudową silnika a "elementem" tzw termostatem oleju

> (do niego przykrecony jest filtr oleju)

> "Element" ten jest pomiedzy filtrem oleju a obudowa silnika - wystepuje chyba tylko w x17dtl

> Do weryfikacji trzeba porzadnie wytrzec caly wyciek i obserwowac na wlaczonym silniku - prawie od

> reki pokazuja sie krople (ja sobie pomoglem podrecznym lusterkiem pożyczonym od żony )

> Gumowa uszczelka jest w ksztalcie ringu i chyba tylko dostepna w ASO (koszt pojedyncze zlote). Przy

> okazji warto dokupic metalowe uszczelki potrzebne przy odkrecaniu przewodow do chlodnicy

> oleju.

> Wymiana nie wymaga dostepu do kanału ale na pewno jest wygodniej.

> Ja zrobuiłem bez

> Może kartonik pod samochód - też działa.

> Jeżeli objawy sie zgadzają i chcesz to wymienic samodzielnie - napisz to podpowiem jak to

> wymienilem.

> Pozdrawiam

Ok dzięki wielkie.

Jakbyś mógł napisać jak to zrobiłem byłbym wdzięczny.

A masz może jakieś fotki gdzie ta uszczelka się dokładnie znajduje?

Pozdrawiam

Napisano

Wszystko super, tylko mała prośba. Gaworzycie sobie we dwóch, obaj wiecie o co chodzi. Więc dlaczego cytujesz całego posta dan'a? Obok guzika "Odpowiedz" jest "Bez cytatu", też dobrze działa wink.gif To taka prośba na przyszłość.

Pozdroofka

Napisano

Wymiana bardzo prosta. Ponizsza ilustracja prezentuje wszystko co potrzebne:

284114543-podstawa.jpg

Winny jest o-ring oznaczony jako 15 (numer czesci 90231030). W celu jego wymiany nalezy odkrecic sruby mocujace przewody olejowe biegnace do chlodnicy oleju (na rysunku 9)- wyleje sie nieco oleju. Pomiedzy srubami a przewodami i obudowa znajduja sie miedziane podkladki w liczbie 4 sztuk (na rysunku 8), ktore nalezy od razu wymienic (srednica wewnetrzna 16,2 mm). Nastepnie odkrecasz filtr oleju i tuleje gwintowana, na ktorej osadzony jest filtr oleju (na rysunku 16), potrzebny klucz nasadowy wysoki o rozmiarze 24 lub 27. Zdejmujesz podstawe filtra oleju (spelniajaca faktycznie role termostatu oleju) i wyjmujesz wspomniany wyzej o-ring, ktory zapewne bedzie mial konsystencje plastiku lub bedzie pekniety. Przy montazu nowy o-ring nalezy posmarowac olejem.

Pozdrawiam

post-94197-14352509437866_thumb.jpg

Napisano

> Wymiana bardzo prosta. Ponizsza ilustracja prezentuje wszystko co potrzebne:

A już szedłem z tym własnie rysunkiem.

Tosh jestes niesamowity wink.gif

Wymienialem z kwietniu i juz tylu szczegółów (cyferek) nie pamietam icon_rolleyes.gif

Jak pamiętam to nr 16 ciężko mi się odkręcało. Ja użyłem imbus (w kształcie L) ale z wykorzystaniem czegoś na przedłużkę. Imbus wymagany raczej porządny.

Nie wiem jak to robią profesjonaliści ale ja numer 16 przy przykręcaniu posmarowalem klejem na gwinty (Loctite) sredniomocnym. Tą część gwintu co mocuje termostat oczywiście.

Jak na razie jest OK.

Jedną wymianę oleju już przeżyło smile.gif

Pozdrawiam

I skutecznej naprawy Lukidtl

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki kolego Dan102.

Oring już zmieniony.

Dodatkowo wymieniłem filtr oleju bo uszczelka dziwnie w nim odstawała i troszkę przez niego leciało.

Dolałem oleju i odpaliłem i jest bajka narazie nic nie zaobserwowałem .

W życiu bym się nie domyślił że tam jest jakiś oring.

Pozdrawiam

Napisano

> Wymienialem z kwietniu i juz tylu szczegółów (cyferek) nie pamietam

> Jak pamiętam to nr 16 ciężko mi się odkręcało. Ja użyłem imbus (w kształcie L) ale z wykorzystaniem

> czegoś na przedłużkę. Imbus wymagany raczej porządny.

Z wysokim kluczem nasadowym moglem przesadzic. Wymienialem duzo o-ringow uszczelniajacych chlodnice oleju w samochodach grupy VAG (budowa niemal identyczna jak na rysunku powyzej), gdzie chlodnica jest przytwierdzona nakretka 24 lub 27 przez tuleje gwintowana i stad to skojarzenie. O ile pamiec mnie nie myli, tylko dwa razy na przestrzeni kilku lat wymienialem wspomniany w tym watku o-ring przy tym silniku, wiec moglem zapomniec pewne fakty oczywiste. Podparlem sie EPC, aby dla kolegi skladajacego zapytanie i reszty spolecznosci AK bylo wszystko jasne...A z ukladem chlodzenia oleju przy tym silniku zdazylem sie juz zapoznac z wlasnej ciekawosci i potrzeby. Jeszcze go wykorzystam, w silniku benzynowym, nieco przerobionym... zlosnik.gif

Wkrecenie na dodatkowy srodek blokujacy jak najbardziej wskazane.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.