Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła - dylemat

Featured Replies

Napisano

Witam.

Sprawa niby prosta. Ładowanie 13,9V. Na przekaźniku świateł 13,55V, na bezpiecznikach 13.5V, na żarówkach H1 12.6V. Masa idealna. Straty są gdzieś po drodze. Wymyśliłem co następuje:

- odłączam światła krótkie od bieżącej instalacji, na bieżącą zakładam przekaźnik 50A, bezpiecznik 15A, zasilanie idzie prosto z AKU

- prowadzę dodatkowe przewody do świateł prosto z aku, po bezpiecznikach 10A na stronę, włącznik dodatkowego zasilania świateł pod włącznik przeciwmgielnych których nie mam. Ta opcja najbardziej mi się podoba. Żarówki w dzień nie muszą świecić na 100% zlosnik.gif

- szukam przyczyny tak dużego spadku napięcia i może coś znajdę icon_rolleyes.gif

- Jakieś alternatywy, pomysły ?

Napisano

> ale te 12,6V to napięcie poprawne. Instalacja jest 12V, czyli realnie 12-12,4V nie bardzo wiem do

> czego zmierzasz.

chodzi mi o to, że ma 1,3 V spadku napięcia na instalacji i go to martwi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a znaczy mu się nudzi

Skąd wiedziałeś ?? zeby.GIF

Martwię się tylko o bezpieczeństwo. Czy moje rozwiązanie, pomysły mają jakiekolwiek zastosowanie, racje bytu. Dlatego na technicznym pytam. Które rozwiązanie jest najlepsze/najbezpieczniejsze/ ewentualnie co naprawić.

PS. jest spora różnica w jakości oświetlenie pomiędzy 12.6V a 13.9V. Stąd mój pomysł.

Napisano

> - szukam przyczyny tak dużego spadku napięcia i może coś znajdę

> - Jakieś alternatywy, pomysły ?

Witam,

Na spadki napięć mają wpływ:

- średnica przewodów elektrycznych;

- stan styków w przekaźnikach;

- stan oraz rodzaj, jakość wszystkich połączeń w danym torze prądowym.

Skoro Kolega się nudzi smile.gif to proponuję zrobić doświadczenie: kupić 4 x po 1 mb przewodu LGY o przekrojach 1,5 mm^2, 2,5 mm^2, 4 mm^ oraz 6 mm^2 i zastąpić tymi odcinkami oryginalną instalację dla jednej żarówki (czyli zmostkować) i dokonać pomiarów. Później należy zmostkować przekaźnik, itd. Na końcu będziesz miał jak "na tacy" który element instalacji powoduje spadek napięcia. Wydatek 5 zł i godzinka roboty ok.gif

Napisano

> Skąd wiedziałeś ??

z autopsji zlosnik.gif

> Martwię się tylko o bezpieczeństwo. Czy moje rozwiązanie, pomysły mają jakiekolwiek zastosowanie,

> racje bytu. Dlatego na technicznym pytam. Które rozwiązanie jest najlepsze/najbezpieczniejsze/

> ewentualnie co naprawić.

> PS. jest spora różnica w jakości oświetlenie pomiędzy 12.6V a 13.9V. Stąd mój pomysł.

że różnica jest to wiem, w mk1 to była bardzo popularna modyfikacja, przy okazji oszczędzająca przełącznik pod kierownicą.

W mk1 robiło się z fabrycznego zasilania sygnał do przekaźnika, a do przekaźnika bezpośrednie zasilanie z aku.

Napisano

> z autopsji

> że różnica jest to wiem, w mk1 to była bardzo popularna modyfikacja, przy okazji oszczędzająca

> przełącznik pod kierownicą.

> W mk1 robiło się z fabrycznego zasilania sygnał do przekaźnika, a do przekaźnika bezpośrednie

> zasilanie z aku.

Dokładnie tak, zrobiłem w siostry Punto tak, działa do dzisiaj, światełka faktycznie świecą jaśniej smile.gif Bezawaryjna instalacja smile.gif

Napisano
  • Autor

I ten wariant zastosuje. Wielkie dzięki ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Odgrzeje kotleta.

przechodzac do meritum, dla porownania dam swoje dane.

Moje PII ma juz 10 lat swiatła przednie to roczne reflektory Ricambri H7&H7&H3.

napiecie miezone tylko na prawym reflektorze (strona pasazera)

- niby najdalej od zrodla,

- bez wlaczonego silnika (lecz jakies lampki we wnetrzu sie swiecily)

- na biegu jalowym.

i tak maja sie sprawy :

1.napiecie aku (auto otwarte maska podniesiona, tylna klapa, nic nie wlaczone przeze mnie-co nie znaczy ze nic nie jest pobierane) - 12,72V

2. wlaczam mijania AKu=12,15V; H7=11,43V roznica=0,72V

3. silnik wlaczony, bieg jalowy, H7 zalaczone:Aku=14,05V; H7=13,35 roznica=0,70V.

wiem ze przy podniesieniu obrotow alternator troche daje wieksze ladowanie i czym dluzej auto pracuje napiecie sie w instalacji podnosi troche tak z 0,5V. wiecej nie po obserwowalem tzn wiecej niz 2500 obr^-1min.

Jestem ciekawy czy poczyniles jakies kroki aby + dac bezposrednio na swiatla mijania? czy zrobiles to przez 1 przekaznik czy przez 2 aby kazdy reflektor mial dobre napiecie na mijania. najwazniejsze jakie roznice? ciekawy jestem.

Napisano
  • Autor

Witam.

Niestety, po rozmowie z przedstawicielami dwóch największych producentów żarówek, pomysł został mi wybity z głowy. Zostały mi np. przedstawione wykresy zależności trwałości żarówki, w zależności od napięcia zasilającego. Krzywa właściwie można powiedzieć paraboliczna :/ Najbardziej w sumie zostałem rozczarowany, w momencie przedstawienia mi założeń konstrukcyjnych. Firma X, której żarówki obecnie używam, projektuje je dla napięcia zasilającego 13.2V. Przy napięciu 13.5V już żarówka "żyje" 15% krócej. Przy 13.7V 35%, 14V oznacza skrócenie żywotności nawet o 70 % sciana.gif Firma Y, której żarówki do tej pory używałem, swoje żaróweczki premium projektuje na 13.5V, ale dalej, przy 14V żywotność leci o 60% :/

Szukam nowych reflektorów, ewentualnie zużytych i oddam do regeneracji.

Alternatywą są żarówki za 10zł, przekaźnik i przepalanie się co miesiąc, jak w Pugu znajomych zlosnik.gif

Napisano

tak z tym wykresem to jest prawda. ze pozniej to leci logarytmicznie. wystarczy ze same odblysniki od mijania oddasz do metalizacji prozniowej. widzisz problemu przepalajacych sie zarowek mijania nie mam - swiatla dzienne i od 30 000 km siedza H7 philips xtreme - w zasadzie zalaczane noca. teraz to juz nawet rankiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.