Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie aku przez motocykl, ile czasu?

Featured Replies

Napisano

Witam

Moto stało trochę w garażu i aku nie miał już siły aby odpalić moto. Kręcił ale za chwilę słabł. Ile mniej więcej czasu po odpaleniu motocykla potrzebuje akumulator aby się naładować?

Napisano

w instrukcji mojego nowego akumulatora (suchoładowanego) pisało, że po zalaniu elektrolitem należy przejechać odcinek około 100km do pełnego naładowania akumulatora...

Napisano

> Witam

> Moto stało trochę w garażu i aku nie miał już siły aby odpalić moto. Kręcił ale za chwilę słabł.

> Ile mniej więcej czasu po odpaleniu motocykla potrzebuje akumulator aby się naładować?

Aby w pełni naładować akumulator podczas jazdy wystarczy jechać bez przerwy "tylko" przez ok. 10 godzin! smile.gif

Każde wyłączenie silnika i ponowne uruchomienie przy pomocy rozrusznika elektrycznego czas ten znacznie wydłuży!

Mam na myśli pełne, prawidłowe naładowanie akumulatora a nie tylko zregenerowanie go do stanu umożliwiające kilkakrotne użycie rozrusznika, bo do tego faktycznie wystarczy krótka, kilkugodzinna jazda.

akumulator, który jest prawidłowo eksploatowany, czyli co jakiś czas naładowany do pełna i nigdy nie rozładowywany do zera ani nie pozostawiany w stanie rozładowania na dłuższy czas, odwdzięczy się wieloletnią, bezawaryjną pracą co jest istotnie w przypadku drogich, markowych urządzeń!

Prostownik do ładowania akumulatorów, nawet ten najprostszy (takie są najlepsze) kosztuje grosze, ułamek ceny dobrego akumulatora, i to jego należy używać do pełnego, okresowego ładowania a nie szukać rozwiązań zastępczych.

Napisano

> Aby w pełni naładować akumulator podczas jazdy wystarczy jechać bez przerwy "tylko" przez ok. 10

> godzin!

Ze wszystkimi Twoimi uwagami całkowicie się zgadzam poza jedną - czasem pełnego naładowania akumulatora. Podane przez Ciebie 10 godzin dotyczy ładowania prostownikiem zalecanym prądem równym 1/10 pojemności akumulatora... czyli dla najpopularniejszych aku motocyklowych byłoby to 1 - 1,5 A. W przypadku ładowania przez regulator motocykla sprawa jest trochę bardziej skomplikowana - sam sprawdziłem i prądy ładowania w zależności od prędkości obrotowej oscylują od około 1A (obroty jałowe) do ponad 4A (ponad 3000 obr./min). Z tego wynika, że mając rozładowany akumulator wystarczy przejechać kilkudziesięcio kilometrową trasę aby naładować akumulator.... a w codziennej eksploatacji przejechanie odcinka około 10km eliminuje potrzebę okresowego doładowywania akumulatora.

Podobnie jak przedmówca jestem zdania , że nie ma co żałować 50zł na prostownik, który bardzo się przyda zimą do podładowywania aku poza sezonem. Samorozładowanie akumulatorów prowadzi do ich zasiarczenia i spadku pojemności. Dlatego tak ważne jest aby podładowywać je raz na miesiąc, gdy nie używa się motocykla.

Napisano

To zależy jak duży zapas ma instalacja elektryczna w Twoim motocyklu. Trzeba zmierzyć wartości prądu i obliczyć w przybliżeniu czas. Prościej będzie jak użyjesz prostownika najlepiej z regulacją prądu ładowania bo nie wiem czy te typowe samochodowe nie zniszczą go zbyt dużymi prądami...A jeśli masz samochodowy to daj na 2-3h i powinno styknąć aczkolwiek podchodził bym co mniej więcej 1h->i potem co 0,5h by obserwować elektrolit bo jak dojdzie do bulgotania to pierwsze znaki pełnego naładowania. Proszę poprawić jeśli się mylę...

Napisano

Wczoraj wymieniłem akumulator. Po zalaniu i podłączeniu pod akumulator pobierany prąd był znikomy więc dałem sobie spokój z ładowaniem i siadłem po 3 tygodniach przerwy na moto. Traska 10 km powinna go doładować co będzie dalej to się zobaczy.

Z tym ładowaniem to ja traktuje aku motocyklowy jak samochodowy. Raz na czas pod prostownik i ok 10h ładowania. Prostownik mam lichy z tesco daje ok.2A więc się o niego nie obowiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.