Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyłączenie światła do jazdy dziennej przy skręcie

Featured Replies

Napisano

Widziałem ostatnio w jakinś audi taki "bajer" - mam włączone światła do jazdy dziennej, ale w momencie włączenia kierunkowskazu światło gaśnie (tylko z tej strony z której błyszczy kierunkowskaz) aż do ostatniego mignięcia. Później zapala się i świecą dalej oba.

Czy coś takiego jest dopuszczalne przez polskie przepisy?

Jako argument za - oczywiście bezpieczeństwo, bo poprawia się widoczność tego że będe chciał wykonać manewr.

Napisano

auto posiadajace takie rozwiazanie ma hom. UE wiec jest to tez legalne w pl

to nic innego jak wykorzystanie np LEDowych siwtelek i przypisanie im 3 homologacji, czyli pozycyjne, dzienne i kierunki - chyba audi stosuje to rozwiazanie w aktualnych modelach swoich aut

Napisano

> Widziałem ostatnio w jakinś audi taki "bajer" - mam włączone światła do jazdy dziennej, ale w

> momencie włączenia kierunkowskazu światło gaśnie (tylko z tej strony z której błyszczy

> kierunkowskaz) aż do ostatniego mignięcia. Później zapala się i świecą dalej oba.

> Czy coś takiego jest dopuszczalne przez polskie przepisy?

> Jako argument za - oczywiście bezpieczeństwo, bo poprawia się widoczność tego że będe chciał

> wykonać manewr.

może nie gaśnie, a lekko przygasa, ciemnieje, przechodzi w funkcję światła pozycyjnego pewnie po to, żeby kierunkowskaz był lepiej widoczny. Swoją drogą te dayledy w Audi to wg straszna wieś, soczewki czy odbłyśniki mają taki kształt, że ledy walą po oczach strasznie, do tego sprawiają wrażenie wielkich jak kurze jaja no.gif

Napisano
  • Autor

> auto posiadajace takie rozwiazanie ma hom. UE wiec jest to tez legalne w pl

> to nic innego jak wykorzystanie LEDowych siwtelek i przypisanie im 3 homologacji, czyli pozycyjne,

> dzienne i kierunki - chyba audi stosuje to rozwiazanie w aktualnych modelach swoich aut

Do czego zmierzam - w moje Skodzie Octavii II (FL) w konfiguracji komputera znalazłem taka opcję do zafajkowania. Mam światła do jazdy dziennej (ale żarówkowe). Działa całkiem fajnie - pytanie czy nie będe miał z tego tytułu żadnych problemów.

Napisano

> Do czego zmierzam - w moje Skodzie Octavii II (FL) w konfiguracji komputera znalazłem taka opcję do

> zafajkowania. Mam światła do jazdy dziennej (ale żarówkowe). Działa całkiem fajnie - pytanie

> czy nie będe miał z tego tytułu żadnych problemów.

ale tutaj istotna kwestia jest chyba tez rozmieszczenie dziennych, tak jak piszesz majac O2fl masz dzienne obok h.pm i chyba aktywowanie tej opcji nie wplynie jakos znaczaco na zwiekszenie widocznosci kierunkowskazu ktory i tak jest osadzony w przedniej lampie..

chociaz chyba dzieki takiemu dzialaniu zwieksza sie skupienie wzroku kierowcy tylko na migajacym kier. hmm.gif

ale jak by nie patrzec auto ma homologacje wiec nie mozesz miec problemow przy aktywnej takiej opcji - ale znajac wiedze naszych policial.gif problemy to mozna miec nawet mimo fabrycznych dziennych wink.gif

ja osobiscie widzialem jak narazie tylko to rozwiazanie stosowane w przypadku 3 funkcji danych swiatelek

Napisano
  • Autor

> ale tutaj istotna kwestia jest chyba tez rozmieszczenie dziennych, tak jak piszesz majac O2fl masz

> dzienne obok h.pm i chyba aktywowanie tej opcji nie wplynie jakos znaczaco na zwiekszenie

> widocznosci kierunkowskazu ktory i tak jest osadzony w przedniej lampie..

Chciałbym to zostawić, ale z drugiej strony nie chciałbym jakichś nieprzyjemności.

> chociaz chyba dzieki takiemu dzialaniu zwieksza sie skupienie wzroku kierowcy tylko na migajacym

> kier.

O to chodzi - widać troche lepiej i troche dalej że chcesz skręcać (albo wyprzedzasz).

> ale jak by nie patrzec auto ma homologacje wiec nie mozesz miec problemow przy aktywnej takiej

> opcji - ale znajac wiedze naszych problemy to mozna miec nawet mimo fabrycznych dziennych

Homologacja na DR jest...

Napisano

> Chciałbym to zostawić, ale z drugiej strony nie chciałbym jakichś nieprzyjemności.

> O to chodzi - widać troche lepiej i troche dalej że chcesz skręcać (albo wyprzedzasz).

sluchaj, fabryczna opcja, auto w pelni homologowane wiec ja bym smigal skoro masz mozliwosc aktywowania tej opcji

> Homologacja na DR jest...

ok.gif

Napisano

> Chciałbym to zostawić, ale z drugiej strony nie chciałbym jakichś nieprzyjemności.

> O to chodzi - widać troche lepiej i troche dalej że chcesz skręcać (albo wyprzedzasz).

Przeciez kierunkowskaz masz w innym miejscu niz swiatlo dzienne, w ogole nie powoduje to zmniejszonej widocznosci kierunkowskazów. Po co chcesz kombinowac? Bez sensu.

Napisano

> Przeciez kierunkowskaz masz w innym miejscu niz swiatlo dzienne, w ogole nie powoduje to

> zmniejszonej widocznosci kierunkowskazów. Po co chcesz kombinowac? Bez sensu.

albo może jest to funkcja doświetlania zakrętów przez halo ??? niewiem.gif Bo faktycznie w przypadku Octavi, przyciemnianie dziennych jest bez sensu

Napisano

> albo może jest to funkcja doświetlania zakrętów przez halo ???

ale doswietlanie zakretow dziala tylko przy wlaczonych swiatlach mijania

Napisano
  • Autor

> albo może jest to funkcja doświetlania zakrętów przez halo ??? Bo faktycznie w przypadku Octavi,

> przyciemnianie dziennych jest bez sensu

Doświetlenie działa jak napisał kolega wyżej - ze światłami mijania - i odbywa się przy użyciu przeciwmgielnych.

Zabawa z kierunkowskazem działa tylko przy światłach do jazdy dziennej.

Napisano

> Doświetlenie działa jak napisał kolega wyżej - ze światłami mijania - i odbywa się przy użyciu

> przeciwmgielnych.

> Zabawa z kierunkowskazem działa tylko przy światłach do jazdy dziennej.

no tak tak, zastanawiałem się tylko czy Kolega Autor nie pomylił np. dziennych z doświetlaniem, bo dla mnie przygasanie dziennych w kloszach PM to lekki bezsens. Jakie to mam mieć uzasadnienie ??

Napisano

> no tak tak, zastanawiałem się tylko czy Kolega Autor nie pomylił np. dziennych z doświetlaniem, bo

> dla mnie przygasanie dziennych w kloszach PM to lekki bezsens. Jakie to mam mieć uzasadnienie

> ??

tez tego nie rozumiem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> no tak tak, zastanawiałem się tylko czy Kolega Autor nie pomylił np. dziennych z doświetlaniem, bo

> dla mnie przygasanie dziennych w kloszach PM to lekki bezsens. Jakie to mam mieć uzasadnienie

> ??

Dla mnie przede wszystkim większa widoczność przez innych użytkowników drogi przy wyprzedzaniu (które wykonuje niepoprawnie, bo błyskam przez cały manewr wyprzedzania)

Napisano

jesli mowa o audi i swiatlach dziennych LED to nie przygasa tylko wlacza sie jak pozycja (sila swiatla) z tej strony gdzie kierunek jest wlaczony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.