Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klakson + i -

Featured Replies

Napisano

Kupiłem trąbkę do swojego uniacza, bo stara się rozsypała zeby.GIF I w moim są dwie wtyczki a w "nowej" jedna. I wiem, ze ta jedna to do napiecia. Teraz pojawia się pytanie: który kabelek jest masą a który napieciem? Mam jakiś bordowy i niebieski... Nie wiem który ma robić za masę na budzie samochodu...

Napisano

> Kupiłem trąbkę do swojego uniacza, bo stara się rozsypała I w moim są dwie wtyczki a w "nowej"

> jedna. I wiem, ze ta jedna to do napiecia. Teraz pojawia się pytanie: który kabelek jest masą

> a który napieciem? Mam jakiś bordowy i niebieski... Nie wiem który ma robić za masę na budzie

> samochodu...

Podłącz najpierw jeden kabelek do klaksonu i zatrąb, a potem drugi i też zatrąb. Ten przy którym się odezwie to będzie plus. Oczywiście klakson wcześniej przykręć do budy, żeby miał masę.

Napisano
  • Autor

> Podłącz najpierw jeden kabelek do klaksonu i zatrąb, a potem drugi i też zatrąb. Ten przy którym

> się odezwie to będzie plus. Oczywiście klakson wcześniej przykręć do budy, żeby miał masę.

a to nie jest tak, ze jak podłączę na odwrót to przypalę go?

Napisano

> a to nie jest tak, ze jak podłączę na odwrót to przypalę go?

Możesz sprawdzić który kabelek to masa przy pomocy multimetru - ustawiasz multimetr na sprawdzanie obwodu, jedną końcówką dotykasz minusa na akumulatorze a drugą kabelka. Masa jest w tym kablu na którym będzie obwód. Do podłączenia klaksonu używasz oczywiście tego drugiego kabla (bez masy).

Napisano

Bordo + niebieski - przynajmniej takie są zawsze oznaczenia.

A co do podłączenia multimetra w taki sposób można uszkodzić multimetr przy większym napięciu.

Napisano

> A co do podłączenia multimetra w taki sposób można uszkodzić multimetr przy większym napięciu.

Może się mylę, bo "szpecem" od takich rzeczy nie jestem, ale na mój rozum dopóki nie wciśnie klaksonu, to na żadnym z tych kabli napięcia nie ma.

Proponowałem sposób na znalezienie masy, a nie zasilania.

Napisano

> Może się mylę, bo "szpecem" od takich rzeczy nie jestem, ale na mój rozum dopóki nie wciśnie

> klaksonu, to na żadnym z tych kabli napięcia nie ma.

> Proponowałem sposób na znalezienie masy, a nie zasilania.

No owszem bo jest otwarty obwód ale jak sprawdzisz masę? Mając nie zamknięty obwód nie wiesz który jest który, nawet gdy jest zamknięty nie jesteś w stanie tego powiedzieć szczerze mówiąc musisz znać schemat tego aby mieć tą pewność najprościej sprawdzić m.in. dlatego stosuje się kolory osłon na przewodach wink.gif bo podłączając multimetr możesz tylko sprawdzić czy napięcie jest czy też go nie ma 270751858-jezyk.gif Ale nie chce się sprzeczać bo to tylko teoria 270751858-jezyk.gif natomiast praktyka jest inna i jak każdy wie teoria czasami mija się z praktyką smile.gif A ustawiając go na sprawdzanie obwodu sprawdzasz go tylko czy jest cały czy też przerwany smile.gif np. tak można sprawdzać bezpieczniki, żarówki itp. sprawy smile.gif bo są na małym napięciu wink.gif (o ile chodzi nam o to samo)

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

> Kupiłem trąbkę do swojego uniacza, bo stara się rozsypała I w moim są dwie wtyczki a w "nowej"

> jedna. I wiem, ze ta jedna to do napiecia. Teraz pojawia się pytanie: który kabelek jest masą

> a który napieciem? Mam jakiś bordowy i niebieski... Nie wiem który ma robić za masę na budzie

> samochodu...

zależy czy masz przekaźnik czy go nie masz.

w wersji z przekaźnikiem jest stała masa a titek plusem jest sterowany (wiec może być klakson jednostykowy)

w wersji bez przekaźnika jest stały plus a titek sterowany jest masą podawaną wprost z włącznika na kierownicy.

pozdr

Napisano

> OK. Sprawa rozwiązana. Dzięki

a z tym się zapoznałeś? manual

Napisano

> a z tym się zapoznałeś? manual

Dobry mod, muszę swojego zrobić , przy okazji, bo jedna trąbka mi nie gra w klaksonie, to sobie i to poprawię.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.