Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

passat b5 pomoc w wyborze

Featured Replies

Napisano

witam

Mam zamiar szukać dla siebie jakiegoś passata b5

Biore pod uwage silnik 1.8 lub 1.8T lub diesle 90KM i 110KM.

90KM zdaje sie troche słąby bo znajomy ma ale jeśli znalazłbym w lepszym stanie jak pozostałe to bym sie bardziej zastanowił.

Co Wy polecacie i dlaczego??

Druga rzecz b5 jakoś miał mały lift w którymś tam roku, po czym to poznać i dużo na lepsze sie zminiło??

I tak ogólnie na co uważać czego szukać itd?

Napisano

idz na forum VW

www.vw-passat.pl

masz tam działy na co uważać przy zakupie b5 i jaki motor najlepiej.

A w szczególności wystrzegaj się anglików bo dużo tego sick.gif

Napisano

> witam

> Mam zamiar szukać dla siebie jakiegoś passata b5

> Biore pod uwage silnik 1.8 lub 1.8T lub diesle 90KM i 110KM.

> 90KM zdaje sie troche słąby bo znajomy ma ale jeśli znalazłbym w lepszym stanie jak pozostałe to

> bym sie bardziej zastanowił.

> Co Wy polecacie i dlaczego??

> Druga rzecz b5 jakoś miał mały lift w którymś tam roku, po czym to poznać i dużo na lepsze sie

> zminiło??

> I tak ogólnie na co uważać czego szukać itd?

Zalezy do czego to auto. Jak do jazdy przewaznie po miescie polecam benzyne + LPG. Jak wiecej tras to zdecydowanie Diesla.

Z beznynowych to generalnie wszystkie silniki sa OK. O dziwo 1.6 nawet jakos jedzie (do poruszania sie po miesie starczy jak ktos nie wymaga za duzo). Najbardziej polecam 1,8T z dobra instalacja LPG.

Z diesli to juz kwestia gustu. jedni chca na PD inni wola na VP.

Lift byl w 2001 roku i auto rozni sie z zewnatrz lampami przedniki i tylnymi (trudno pomylic przedf liftowegi i poliftowego)

Tak jak kolega pisal uwazac na Angiliki, ogladnac dokladnie przednie zawieszenie (najlepiej na stacji diagnostycznej), przy dieslach czy zbyt mocno turbo nie leje olejem.

Ogolnie 95% passatow to auta po wypadkach i naprawde bardzo ciezko znalesc bezwypadkowego wink.gif Sam na 37 aut znalazlem JEDNO bezwypadkowe.

Napisano

> witam

> 90KM zdaje sie troche słąby bo znajomy ma ale jeśli znalazłbym w lepszym stanie jak pozostałe to

> Druga rzecz b5 jakoś miał mały lift w którymś tam roku, po czym to poznać i dużo na lepsze sie

> zminiło??

ja mam 1,8T i spisuje sie wysmienicie spalanie benzynki do 13 lityrow , ale to automat, manual troszke mniej a teraz GAZu to nie licze bo teraz w trasie na 38 litrach zrobilem ponad 200mil wiec spalanie znikome polecam 1,8 T plus 4 generacja gazu i zaklad musi robic dobrze i pozadnie wtedy bedziesz zadowolony ja robilem w AUTO MIX skrzyszów i polecam bo naprawde warto autko elastyczne i milo sie prowadzi polecam

Napisano

Mam 1.8T od ponad trzech lat , rocznie robię lekko ponad 11000 kilometrów (90% to miasto), średnie spalanie nie wyższe niż 9,73l/100km.

Szukałem Passata kilka miesięcy aż trafiłem na sedana z 2002 roku od pierwszego właściciela , krajowy z przebiegiem 94000 kilometrów .

Poza wymianą na samym początku rozrządu , płynów oraz póżniej komplet hamulców i wymianą cewki zapłonowej nie wymagał żadnych napraw .

Jestem zadowolony z mocy , wygody swojej jak i pasażerów oraz oświadczam że nie interesuje mnie montaż instalacji gazowej to tego auta.

Zanim go kupiłem zarejestrowałem się na forum.vw-passat.pl gdzie kilka egzemplaży koledzy mi z głowy wybili ze względu na pochodzenie lub przeszłość aut.

Nie jest łatwo kupić dobry używany samochód ale życzę powodzenia .

Napisano

> witam

> zminiło??

szukałem passata i wkoncu kupiłem bore, koledzy moi kupili passaty, teraz narzekają , naprawy zawiechy po 2500pln przod, tył ok 1000zł, passaty fajne auta, ale sie na polskie drogi nie nadają, ja wybrałem bore bo choc mniejsza, jest bardziej trwalsza skromny.gif standardowo wystrzegaj sie powypadkowych aut i egzemplarzy z automatami ok.gif

silnik ? ja polecam tdi na zwykłej pompie (90 i 110ps), smile.gif choc 90ps słabawe jest przy masie b5

Napisano

> zawiechy po 2500pln przod, tył ok 1000zł, passaty fajne auta, ale sie na polskie drogi nie

to dziwne bo na lemforderach wachacze mozna zrobic za 1/3 tej ceny. no ale jak ktos woli po aso sie krecic to wolna droga. to w temacie przodu a jesli chodzi o tyl to juz kompletnie nie wiem na co tam 1000 zł mozna wydac. sprezyna i amor - koniec. acha i jeszcze w temacie przodu: gratuluje wszystkim decydujacym sie na wymiane kpl wachaczy zamiast wymiany tych ktore tego wymagaja. jak macie za duzo kasy to moge podac nr konta na ktore mozna przelwac datki.

Napisano

> to dziwne bo na lemforderach wachacze mozna zrobic za 1/3 tej ceny. no ale jak ktos woli po aso sie

> krecic to wolna droga. to w temacie przodu a jesli chodzi o tyl to juz kompletnie nie wiem na

> co tam 1000 zł mozna wydac. sprezyna i amor - koniec. acha i jeszcze w temacie przodu:

> gratuluje wszystkim decydujacym sie na wymiane kpl wachaczy zamiast wymiany tych ktore tego

> wymagaja. jak macie za duzo kasy to moge podac nr konta na ktore mozna przelwac datki.

tylko za ja jestem podobnego zdania co Ty wink.gif

warsztaty naciągaja na wymiane wszystkich wahaczy bo mowią ze po co dwa razy robic zlosnik.gif z tym zawiasem tył to chyba przesadziłem, ale wiem ze jeden koleś wydał 800pln za "naprawe" zawiasu z tyłu w b5, nie wnikałem co on tam wymieniał, ale na pewno nie amory oink.gif

Napisano

> szukałem passata i wkoncu kupiłem bore, koledzy moi kupili passaty, teraz narzekają , naprawy

> zawiechy po 2500pln przod, tył ok 1000zł, passaty fajne auta, ale sie na polskie drogi nie

> nadają, ja wybrałem bore bo choc mniejsza, jest bardziej trwalsza standardowo wystrzegaj sie

> powypadkowych aut i egzemplarzy z automatami

> silnik ? ja polecam tdi na zwykłej pompie (90 i 110ps), choc 90ps słabawe jest przy masie b5

a to dlaczego wystrzegaj sie ??mam passata 1,8 T i automat i jestem zadowolony bardzo z punktu A dowozi mnie do punktu B bez problemu i hula jak nic, te automaty sa nie do zarzniecia jak sie o nie dba i tyle wkoncu skrzynie automatyczne sa z audi w tych autach a skrzynia jak skrzynia kazda sie zurzywa z czasem pozdro zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif co do gazu to tez fajna sprawa i zero róznicy w mocy a ile taniej zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> to dziwne bo na lemforderach wachacze mozna zrobic za 1/3 tej ceny. no ale jak ktos woli po aso sie

> krecic to wolna droga. to w temacie przodu a jesli chodzi o tyl to juz kompletnie nie wiem na

> co tam 1000 zł mozna wydac. sprezyna i amor - koniec. acha i jeszcze w temacie przodu:

> gratuluje wszystkim decydujacym sie na wymiane kpl wachaczy zamiast wymiany tych ktore tego

> wymagaja. jak macie za duzo kasy to moge podac nr konta na ktore mozna przelwac datki.

jesli potrafisz sam wymienic sobie wachacze to droge sie wtedy ma otrwarta z kosztami, za 1000zl to ja sobie sam wymienie caly komplet przod i jeszcze mi kasa zostanie na co innego a jak sie lata po aso to potem placza ze drogo pozdro zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.