Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienie kierownicy / zbieżność

Featured Replies

Napisano

Panowie, co może być powodem.. miałem w stilo wymienianą maglownicę.. odebrałem auto z serwisu niby wszystko ok.. ale miałem lekko skręconą kierownicę w prawo (przy idealnie ustawionej kierownicy na wprost auto znosiło w lewo). Dziś pojechałem do serwisu ustawili zbieżność (ponownie) .. kierownica dość mocno skręcona W LEWO żeby jechał prosto (przy idealnie ustawionej kierownicy na wprost auto znosiło w prawo). Poszedłem na kawę.. mechanicy dalej coś maglowali, niby poprawili ale kierownica i tak jest minimalnie skręcona w lewo - naprawdę minimalnie (przy idealnie na wprost lekko znosi w prawo). Co może być powodem?

Mam do serwisu przyjechać w przyszłą sobotę (czekają na serwis do ustawienia maszyny która sprawdza zbieżność kół).

Dodam, że maglownicę kupiłem używaną z auta o małym przebiegu - ten sam model, ten sam rocznik itd..

Ręce mi opadają. Macie jakieś pomysły, może podpowiem coś mechanikom w serwisie.

HelpMe

Napisano

>kierownica i tak jest minimalnie skręcona w lewo - naprawdę

> minimalnie

A jak jedziesz na prostej drodze przy skreconej minimalnie kierce to znosi auto czy leci prosto, jak hamujesz jak sie auto zachowuje?? jezeli ok to w czym problem skoro jak pisz ekolega minimalnie skrecona smile.gif

Napisano
  • Autor

Leci idealnie prosto.. problem w tym "że te minimalnie" mi po prostu przeszkadza. Ma być idealnie prosto tak jak było i tyle. Jak będę sprzedawał auto nie będę tłumaczył czemu nie jest jak powinno być.

Pytanie tylko czemu tak się dzieje..

Napisano

> Pytanie tylko czemu tak się dzieje..

Czyli zbieznosc jest ok, popratu ustawiajac pewnie nie przykaldaja sie do idealnego ulozenia kierownicy, normalny objaw, jak masz minimalnie to ja bym sie nie przejmowal smile.gif idealnie moze byc ciezko zrobic choc jest u mnie firma ktora ma przyrzad ktory przymocowuje do kiery i jest prosto 270751858-jezyk.gif

Napisano

> idealnie moze

> byc ciezko zrobic choc jest (...)

Nic ciezko - ustawienie i zblokowanie kerownicy to czynność banalnie prosta - w Stilo idealnie mozana to zrobić.

W ASO sa partacze - jesli jest zrobiona dobrzez zebieżność (nie tnie opon, nie ściąga przy hamowaniu) to wina lezy po stronie pracowaników. Zbieżść ustawia sie na podstawie 4 kół wiec błąd maszyny wykluczony.

Co do przejmowania sie - to kierownica może denerwować.

Napisano

> idealnie moze byc ciezko zrobic

Mi po kolizji i ustawieniu tylnej osi kierownica troszkę była skręcona i młode chłopaki (czeladniki) ustawiły ją idealnie. Teraz mam znów lekko skręconą po zmianie na drugą obszytą skórą, może kiedyś przy jakiejś okazji będzie ustawiona.

Napisano

> Nic ciezko - ustawienie i zblokowanie kerownicy to czynność banalnie prosta - w Stilo idealnie

> mozana to zrobić.

No właśnie z tym "idealnie" to możnaby polemizować zlosnik.gif - kierownicę można zablokować w położeniu środkowym i do tej pozycji wyregulować długości drążków, ale potem często się okazuje, że to położenie środkowe było tak na prawdę o 2-3 stopnie przesunięte względem faktycznego biglaugh.gif i przy jeździe na wprost kierownica jest lekko skręcona, co przeszkadza.

Najlepiej chyba samemu pojechać na jakiś placyk, zaznaczyć np. taśmą samoprzylepną jakiś punkt na daszku nad zegarami, w czasie powolnej jazdy ustawić kierownicę tak, jakbyśmy chcieli mieć ją do jazdy na wprost, zaznaczyć i odpowiedni punkt na kierownicy. Potem,przy ustawianiu zbieżności, dopilnować, żeby jedno z drugim zostało zgrane przed zablokowianiem kierownicy.

Oczywiście nie znaczy to wcale, że kierownica będzie idealnie prosto biglaugh.gif - a co najwyżej tyle, że będzie bliżej naszych oczekiwań. ok.gifsmile.gif

Napisano

Miałem to samo po wymianie amorków, auto szło idealnie prosto a kierownica w prawo.... (...) pan mechanik robił to następująco: wsadził mnie do samochodu i kazał kręcić w prawo i w lewo, w prawo i w lewo coraz słabiej aż kierownica ustawi się sama na środku, potem coś tam pokręcił na drążkach i znowu to samo, prawo... lewo, prawo...lewo i srodek, i tak z 4-5razy, mówił że to najlepszy sposób, bo jak się podczas ustawiania zbierności nie pokręci kierownicą to prosto się nie zrobi, miał rację bo i auto idzie prosto i kierownica jest prosto wink.gif

Pozdrawiam.

ps. zmień ASO.... na zwykły warsztat wink.gif

Napisano

Przez 2 lata 3x ustawiałem zbieżność w Stilo (wymina zawieszenia) i za każdym razem mam idealnie bez zadnych "stopni" w prawo czy w leweo.

Jak sie chce to sie da.

Napisano

> Przez 2 lata 3x ustawiałem zbieżność w Stilo (wymina zawieszenia) i za każdym razem mam idealnie

> bez zadnych "stopni" w prawo czy w leweo.

> Jak sie chce to sie da.

Trzeba to umieć i chcieć zrobić.

Napisano

> Przez 2 lata 3x ustawiałem zbieżność w Stilo (wymina zawieszenia) i za każdym razem mam idealnie

> bez zadnych "stopni" w prawo czy w leweo.

To jest akurat fizycznie niemożliwe - biorąc pod uwagę budowę układu kierowniczego i to, że cała długość listwy odpowiada obrotowi kolumny o ponad 800 stopni, dokładność na pozimie +/- kilkudziesięciu minut można uznać za niezwykle dobry wynik. Po prostu "na zero" ustawić się nie da inaczej, jak licząc na ślepy traf i jakiekolwiek chęci mają tu niewiele do rzeczy - ale żeby trafić, trzeba mieć ogromnie dużo szczęścia. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> żeby trafić, trzeba mieć ogromnie dużo szczęścia.

Nie no.. będę to męczył do usranej śmierci. Jak się DA to się DA. Z waszych wypowiedzi wynika, że zależ to od chęci.....

Ja się nie czepiam smile.gif po prostu mi to przeszkadza.. a przy sprzedaży na pewno przeszkodzi jeszcze bardziej.. a to moment coraz bliższy smile.gif

Aha i jeszcze jedne problem.. jak jechałem znowu mi coś terkocze (niby miała być temu winna maglownica) a dziś te same dźwięki na łuku przy prędkość około 50 - 60 km/h

Napisano

> Nie no.. będę to męczył do usranej śmierci. Jak się DA to się DA. Z waszych wypowiedzi wynika, że

> zależ to od chęci.....

Zrób, jak napisałem ok.gif- pojedź na równy placyk, popróbuj, przy jakim ustawieniu kierwonicy auto jedzie prosto, zaznacz sobie (taśmą - na obudowie kolumny kierownicy, albo na daszku i wieńcu), jakie ustawienie do jazdy na wprost byś chciał mieć i przy ustawianiu zbieżności przypilnuj, żeby było tak, jak zaznaczyłeś. Ważne, żeby rozpracować to sobie na spokojnie, bez presji czasu - bo potem, jak przy ustawianiu powiedzą "no to ustaw sobie człowieku tę kierownicę tak, żeby była dobrze do jazdy prosto" będziesz miał dokładny punkt odniesienia.

Jednemu przeszkadza kierownica przekrzywiona nawet o jeden stopień, drugiemu nie przeszkadza przekrzywienie o pięć stopni przy jeździe na wprost - widać że ci, którzy ustawiali zbieżność w Twoim aucie, to raczej z tej drugiej grupy. hehe.gif

Napisano

. Poszedłem na kawę.. mechanicy dalej coś

> maglowali, niby poprawili ale kierownica i tak jest minimalnie skręcona w lewo - naprawdę

> minimalnie (przy idealnie na wprost lekko znosi w prawo). Co może być powodem?

Powód jest prosty: brak wiedzy u mechaników(czytaj:nieuctwo), którzy wzieli się za zrobienie czegoś na czym sie kompletnie nie znają.

Proponuję zmienić zakład naprawczy, na taki gdzie pracują prawdziwi fachowcy.

Pozdrawiam!

PS: Gdyby Ci panowie czytali AK to nie mieli by takich problemów.

A tak poważnie. Jeżeli pojazd sciąga w jedną stronę to na bank jest coś nie tak z geometrią pojazdu. Musi być gdzieś jakaś nie symetria w ustawieniach.

Natomiast to że kierownica ma szprychę ustawiona inaczej niz w poziomie to jest albo wynikiem w/w albo spowodowane tym, że przy ustawianiu zbieżności mechanik kręcił tylko jednym drążkiem. Wtedy owszem, zbieżność ustawił prawidłowo, ale szprycha już nie będzie w poziomie.

Napisano

walcze z tym juz na 3 komplecie opon... ciagle sie cos rozregulowuje.

bylem w ASO, w zwyklych warsztatach i nikt nie potrafi zrobic,

zeby auto szlo prosto i kiera byla prosto. podobno to wina

jakiejs nieautoryzowanej zmiany w tylnym zawieszeniu, ale nie

wiem co tam jest zrobione - podobno sa jakies podkladki, wie

ktos o co chodzi? na kazdym sprzecie optycznym i laserowym

i radiowym wszystko jest idealnie, a auto jedzie w prawo,

kierownica jest w lewo... maglownica sprawdzana, jest idealna,

kolumna sprawdzana, brak luzow.

gdzie w woj. slaskim mozna znalezc warsztat, ktory zrobi dobrze

diagnostyke zawieszenia i geometrie w stilo?

Napisano

Hmmm, u mnie jest podobnie. Mam kierownice skręconą w prawo o kilkanaście mm, natomiast auto leci w lewo. Wiem jednak że u mnie przekładnia kierownicza jest do wymiany, tak przynajmniej stwierdzili Panowie w ASO, na nierównościach, a w szczególności na kocich łbach bardzo trzęsie kierownicą i słychać nieprzyjemne stuki w przednim zawieszeniu. Zbieżność byłą ustawiana i wyszły delikatne odchylenia od normy w tylnim prawym kole ale wszystko mieściło się w normie.

Napisano

Dodam, ze kąt pochylenia koła po wymianie amortyzatorów

z przodu mam lewy: -1,08, prawy -0,80... Może to jest przyczyna,

mimo że wszystko jest w normie?

Napisano

> Dodam, ze kąt pochylenia koła po wymianie amortyzatorów

> z przodu mam lewy: -1,08, prawy -0,80... Może to jest przyczyna,

> mimo że wszystko jest w normie?

Ja po wymianie amorków miałem takie pochylenie koła -0'43 i -0'35 a norma -0'40 / +0'30 -0'30. Może masz, źle kolumnę zamontowaną ( poduszka i łożysko )

Napisano

> Ja po wymianie amorków miałem takie pochylenie koła -0'43 i -0'35 a norma -0'40 / +0'30 -0'30. Może

> masz, źle kolumnę zamontowaną ( poduszka i łożysko )

Wg każdego z przyrządów do pomiaru geometrii norma to

od -1,10 do +1,10, tam jest ta zielona skala, reszta to czerwone pole.

Kolumna w sensie McPerson? Amortyzator nowy, łożysko i poduszka - nowe. Auto nie było bite nigdy w karoserię! Przód

nigdy nie był w żaden sposób naruszony. Zastanawiam się

już nad sprzedażą, bo nikt nie potrafi mi zdiagnozować co jest

grane frown.gif

Napisano

> Ja po wymianie amorków miałem takie pochylenie koła -0'43 i -0'35 a norma -0'40 / +0'30 -0'30. Może

> masz, źle kolumnę zamontowaną ( poduszka i łożysko )

jeszcze jedno: co odpowiada za kąt pochylenia koła w Fiatach,

poza amortyzatorem, łożyskiem i poduszką? i dlaczego każdy

diagnosta na stacji bierze tylko 40 zł za badanie i każdy mówi,

że wszystko jest OK. zaś geometria każda jedna wychodzi w normie...

jak to jest, że Ty piszesz o -0.30, podczas gdy ja mam na zielono

-1,08... a przed wymianą amortyzatora miałem -1,14. Może

błędnie zostały zamontowane łożyska lub zostały zamienione

poduszki - lewa/prawa w kolumnach? Skoro auto nie było bite,

to coś MUSI odpowiadać za ten zły kąt pochylenia koła...

Miałem już nawet propozycję rozwiercania mocowania i tym sposobem

regulowania kąta do wartości prawidłowch, ale nie zdecydowałem

się na to, chociaż mówili "że to jedyna metoda by przywrócić

kąt fabryczny".... crazy.gif

Napisano

> Miałem już nawet propozycję rozwiercania mocowania i tym sposobem

> regulowania kąta do wartości prawidłowch, ale nie zdecydowałem

> się na to, chociaż mówili "że to jedyna metoda by przywrócić

> kąt fabryczny"....

Dziś wszystko rozchodzi się o cenę i wagę samochodu. Budowane z coraz miększych blach co za tym idzie przy ciężkim silniku i naszych drogach kielichy się zbliżają ku sobie i ciągną za tym koła.

Sposobem na to jest rozpórka (która usztywni konstrukcję) i rozwiercenie zawieszenia.

Kąt pochylenia koła nie wpływa na zbieżność ani na ścinanie opon!

Chodzi o przyczepność na drodze - dokładnie na łuku, a co za tym idzie stabilność.

Rozwiercania nie ma się co bać - na mocowaniu zwrotnicy i amortyzatora, górny otwór należy lekko podpiłować/rozwiercić i mocno skręcić.

Napisano

> Kąt pochylenia koła nie wpływa na zbieżność ani na ścinanie opon!

> Chodzi o przyczepność na drodze - dokładnie na łuku, a co za tym idzie stabilność.

> Rozwiercania nie ma się co bać - na mocowaniu zwrotnicy i amortyzatora, górny otwór należy lekko

> podpiłować/rozwiercić i mocno skręcić.

W takim razie dlaczego mnie ściąga na prawo? Sprawdzane

już na różnych zestawach felg i opon, od nowych po używane.

Skoro oba kąty są ujemne u mnie, to koła są dołem rozchylone,

przy czym lewe bardziej -1,08, a prawe -0,80. To mogłoby IMO

powodować ściąganie w prawo.

A nie wiesz o co chodzi z modyfikacją zbieżności kół tylnych,

nieautoryzowaną? Serwisant mówił mi o stosowaniu jakichś

podkładek. Pod co się te podkładki daje i co to niby ma dać?

Diagnosta ostatnio kolejny, przyczepił się jedynie do wypustów

na mocowaniu tulei belki tylnej. Są tam chyba takie nakrętki,

czy podkładki i te wycięcia w nich nie są jednakowo do obudowy.

lewe jest skręcone w lewo trochę, prawe jest lekko w prawo,

no i zasugerował, że belka była skręcana bez obciążenia crazy.gif

Napisano

Mam wydruk z geometrii i tam mam takie wartości. Pojechałem do jednych z najlepiej ustawiających geometrię w moim mieście. Chyba, że JTD ma inne kąty, bo u mnie są wybrane parametry dla 1.6 i 1.8. Na kąt wpływa amortyzator i ułożenie całej kolumny. Wiele razy było pisane jak prawidłowo włożyć poduszkę amortyzatora. One nie jest płaska tylko pod kątem, więc trzeba dobrze ją włożyć do kielicha.

Napisano

Ja obstawiam że poprostu nie radzą sobie z ustawieniem. Mi w wawie na toruńskiej ze 3 razy ustwaiali w nowym bravo i jak nie w lewo to w prawo, a w carserwis na połczyńskiej "od strzała" było lepiej - po jednej wizycie.

Napisano

> gdzie w woj. slaskim mozna znalezc warsztat, ktory zrobi dobrze

> diagnostyke zawieszenia i geometrie w stilo?

byles w lambdzie(stacja diagnostyczna) w k-cach naprzeciwko ikei ?

robia dobrze - jak nie sa w stanie zrobic to daja powod zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.